Rakennetun ympäristön kohde Valkama

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Kuhmoinen
    Nimi:
    Valkama
    Osoite:
    Mustassalon länsiosa, Alajärven itäpuoli
    Kohdetyyppi:
    asuinkiinteistö
    Historiallinen tilatyyppi:
    torppa
    Inventointipäivämäärä:
    20.07.2015

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Arvojen perustelu:
    Paikallinen asutushistorialllinen, maisemallinen ja rakennushistoriallinen merkitys.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Valkaman entinen maatilapihapiiri sijoittuu Mustassalon länsipuolelle, Alajärven länsirannan tuntumaan. Pihapiirin ytimen muodostavat melko tiiviisti sijoittuvat eri aikaiset ulkorakennukset 1900-luvun alusta aina 1970-luvulle, vuonna 2006 valmistunut rantasauna ja asuinrakennus vuodelta 1956. Asuinrakennus edustaa ajalleen tyypillistä, muodoltaan noppamaista, puolitoistakerroksista nk. tyyppitaloa. Pytylautaverhotun rakennuksen idän puoleisessa julkisivussa on umpikuisti. Asuinrakennus, vanha ulkorakennusrivi, huussi ja navetta muodostavat tiiviin, perinteikkään pihapiirin. Sauna sijoittuu navetan itäpuolelle rantaan.

    Tyypillinen entinen maanviljelysperinteeseen pohjaava maatilakokonaisuus, jonka rakennuskanta on pääasiassa 1900-luvun puolenvälin tienoilta. Valkaman pihapiiri on ollut yksi saaren neljästä torpasta. Vuonna 1956 valmistunut päärakennus on säilynyt hyvin alkuperäisessä asussaan. Paikallinen asutushistorialllinen, maisemallinen ja rakennushistoriallinen merkitys.

    Historia:
    Pihapiirin rakennuskanta pääasiallisesti 1950-1960-luvuilta.

    Valkama on yksi saaren neljästä, melko tiiviisti sijoittuvasta torpasta, joist saaren ensimmäinen on perustettu alkujaan 1700-luvulla. Torpat ovat kuuluneet jollekin Pihlajakoskiselle kantatilalle.

    Nykyisen omistajan isä on ostanut tilan vuonna 1946. Omistajan isovanhemat ovat tulleet puolestaan saareen vuonna 1904. Valkaman tila on tästä lähtien ollut viljelyksessä sekä tilalla on harjoitettu pienimuotoista karjataloutta.

    Pihapiirin rakennuksista päärakennus, navetta ja sauna ovat tehty ostamisen jälkeen ja joitakin rakennuksia, kuten vanha riihi ja olkilatoja, on purettu. Viime sotien aikana riihessä asui 20 venäläistä sotavankia, jotka olivat metsätöissä saaressa Fredriksonin omistamalla metsätilalla. Saaren länsirannalla (veneranta) on sijainnut kaksi venetalasta ja savusauna, nykyään paikalla on hirsinen varastoaitta. Saaren sisällä olevan Alajärven rantaan sijoittuva Valkaman sauna on vuodelta 2006. Nykyinen päärakennus on tehty vuonna 1956, tontilla on alkujaan sijainnut vanha hirsinen päärakennus. Pihapiirissä oleva navetta on tehty vuonna 1965. Vanha navetta sijaitsi asuinrakennuksen luoteispuolella. Tilalla vakituinen asutus, maanviljely ja eläintenpito on loppunut vuonna 1977, kun nykyisen omistajan vanhemmat muutivat mantereelle. Maanomistus on siirtynyt vuonna 2005.

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Avaa Kuhmoinen
     
      Mustassalo   muu
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Avaa Keski-Suomen maakuntakaavan tarkistus 2016 Kuhmoinen
     
      Rakennusinventointi
     
    01.01.2016 31.12.2016
    Avaa Päijänteen saaristoinventointi 2015 Kuhmoinen
     
      Rakennusinventointi
     
    01.06.2015 31.10.2015

Kartta