Rakennetun ympäristön kohde Lintula

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Sastamala
    Vanha kunta:
    Vammala
    Kylä:
    Eko
    Nimi:
    Lintula
    Osoite:
    Lopentie 59
    Kohdetyyppi:
    asuinkiinteistö
    Nykyinen tilatyyppi:
    muu tila
    Rakennusten lukumäärä:
    6
    Inventointipäivämäärä:
    12.11.2002

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Rakennushistoriallinen arvo:
    rakennusperinteinen
    Arvojen perustelu:
    Maisemallisesti keskeisellä paikalla oleva 1900-luvun alun pihapiiri jossa hyvin säilyneen asuinrakennuksen lisäksi useita 1900-luvun alun talousrakennuksia. Miljöön ilme poikkeuksellisen perinteinen; avara pihatanner ja kaivo.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Kiinteistöön kuuluvat mahdollisesti vuonna 1901 rakennettu päärakennus sekä autotalli, kaksiosainen ulkorakennus, navetta liiteri ja riihi.

    1½-kerroksisen päärakennuksen perustuksena on lohkokivi, jota osin on vahvistettu betonivalulla. Hirsirunko on vuorattu vaakalaudoituksella, ala- ja yläosassa on peiterimoitettu pystylaudoitus. Seinät ovat punaiset, listat valkoiset. Satulakatto on katettu aaltopellillä. Ikkunat ovat pääosin 6-ruutuiset, päätykolmioiden ikkunat ovat 9-ruutuiset. Rakennuksen pitkällä lounaisseinälllä on yksikerroksinen satulakattoinen umpikuisti, joka on vuorattu vaakalaudoituksella. Kuistissa on kaksi pieniruutuista ikkunaa sekä pariovi, jonka yläpuolella on koristeellinen kamanaikkuna. Umpikuistin itäpuolella on toinen ulko-ovi, jonka yläpuolella on satulakattoinen katos. Oven edessä on betoniportaat sekä puukaiteet.

    Päärakennuksen eteläpuolella olevaa avointa, ympäriajettavaa pihaa reunustavat autotalli sekä liiteri. Yksikerroksisen autotallin perustuksena on lohkokivi. Runko on vuorattu peiterimoitetulla pystylaudoituksella. Seinät ovat punaiset, ovet vihreät ja listat valkoiset. Satulakatto on katettu huovalla. Ulkorakennus on yksikerroksinen ja kaksiosainen. Sen perustuksena on luonnonkivi. Hirsirungon lounaispää on vuoraamaton, koillispäässä on vaakalaudoitus. Seinät ovat punaiset, ovet vihreät ja listat valkoiset. Satulakatto on katettu huovalla.

    Pihapiirin itäpuolella on mahdollisesti navettarakennus, jonka luonnonkiviperustusta on osin tuettu betonivalulla. Hirsirunko on vuorattu pystylaudoituksella, joka osin on peiterimoitettu. Kaakkoispääty on vuoraamaton. Navettarakennuksen koillispuolella on 1½-kerroksinen ulkorakennus, jossa on mahdollisesti liiteri tai talli. Rakennuksen perustuksena on lohkokivi, jota osin on tuettu betonivalulla. Hirsirunko on vuorattu peiterimoitetulla pystylaudoituksella. Seinät ovat punaiset, ovet vihreät ja listat valkoiset. Satulakatto on katettu pellillä. Rakennuksessa on 3- ja 6-ruutuiset vaakaikkunat. Kaakkoispääty on osin avonainen. Ulkorakennusten kaakkoispuolella on riihi. Sen hirsirunko on vuoraamaton ja maalaamaton. Rakennuksen lounaispääty on pystylautaa. Satulakatto on katettu huovalla. Pitkän luoteisseinän edessä on koko seinän pituinen avonainen katos.

    Historia:
    Kiinteistön rakennukset on rakennettu mahdollisesti 1900-luvun alkupuolella.
    Ympäristö ja pihapiiri:
    Kiinteistö sijaitsee pienen Lopentien itäpuolella. Pohjoisessa kulkee vilkkaasti liikennöity Pirkanmaantie. Välittömässä läheisyydessä Lopentien länsipuolella on mahdollisesti entinen torpparakennus. Idässä on havumetsikköä ja peltoa, etelässä peltoaukea.
    Toimenpidesuositukset:
    Miljöön herkät ominaispiirteet tulisi säilyttää mukaan lukien vanha rakennuskanta ja pihan yleisilme. Uudis-, täydennys- ja korjausrakentamisessa tulisi korostetun tarkkaan huomioida rakennuskannan kulttuurihistorialliset ominaispiirteet; mittakaava, materiaalit, sijoitus ja värit.

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Sastamala
     
    Vammala
     
    Eko Hallinnollinen alue  

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Vammalan kulttuuriympäristöinventointi 2002. Rakennetun ympäristön selvitys. Lopenkulman osayleiskaava-alue Sastamala
     
    Vammala
     
    Rakennusinventointi
     
    01.01.2002 31.12.2002

Kartta