Rakennetun ympäristön kohde Savenvalajankatu 10

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Kaupunginosa:
    Hyhky
    Nimi:
    Savenvalajankatu 10
    Osoite:
    Savenvalajankatu 10
    Kohdetyyppi:
    asuinkiinteistö
    Historiallinen tilatyyppi:
    tontti
    Nykyinen tilatyyppi:
    tontti
    Rakennusten lukumäärä:
    2
    Inventointipäivämäärä:
    10.06.2004

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Rakennushistoriallinen arvo:
    rakennusperinteinen
    Arvojen perustelu:
    Asuinrakennus edustaa 1950-luvun rakennustyyliä ja on säilyttänyt vanhat piirteensä hyvin. Kohde on asutushistoriallisesti havainnollinen esimerkki Hyhkyn sotien jälkeisestä asutus- ja rakennustoiminnasta

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Kiinteistöön kuuluu kaksi rakennusta. Tontin eteläkulmassa, pääty kadulle päin sijaitsee 1956 rakennettu asuinrakennus ja tontin koillislaidalla pitkittäin pienempi piharakennus.

    Asuinrakennuksessa on suorakaiteen muotoinen, suhteellisen leveä ja korkea runko ja siitä erkaantuu matalampi umpikuisti pihan puolelle. Talo on 1,5 -kerroksinen ja siinä on kellarikerros, johon johtaa mm. vanha luiska autotalliin.

    Rakennuksen perusta on betonivalua, ja runkona on rakennusajan huomioiden todennäköisesti purutäytteinen lautarakenne. Rakennus on vuorattu pystyllä peiterimalla ja värinä on hieman turkoosiin taittava vaaleanvihreä. Listat ovat valkoiset ja ikkunapuiteet ruskeat. Ikkunat onkin (osittain?) uusittu ilmeisesti 1980-luvun tienoilla. Talossa on tiilillä katettu harjakatto. Katemateriaali ei ole aivan tyypillisin, etenkin harjatiilet ovat hyvin kauniit.

    Kuisti on pieneltä osaltaan avonainen (pylväin tuettu kattolappeenosa oven edessä), mutta muuten levein ikkunoin varustettu harjakattoinen umpikuisti.

    Piharakennus on matalampi ja yksikerroksinen. Siinä on samanlainen katemateriaali kuin asuinrakennuksessa (kuva). Myös kattomuoto on harja. Vuorauksena on pysty peiterima laudoitus ja väriltään se on niin ikään talon vihreän kaltainen.Kunnoltaan se on kohtalainen ja siinä on jonkin verran myöhemmin uusittuja elementtejä, kuten 1970-80-luvun ovi. Ulkorakennuksessa on L:n muotinen poikkisakara, joka on ilmeisesti tallikäytössä (pariovet) Piharakennus on mahdollisesti ollut (tai on edelleen) saunakäytössä, sillä katolla on tulisijasta kertova piippu.

    Historia:
    Asuinrakennus on valmistunut kiinteistörekisterin tietojen mukaan vuonna 1956. Piharakennnuksen rakennusajasta ei ole tietoa, mutta olmeisestikin samoilta ajoilta.

    Kiinteistö on ollut nykyisillä asukkailla noin 9 vuotta eli 1990-luvun puolivälistä asti. Tätä aikaisemmasta historiasta ei saatu tietoa.

    Kaava:
    Asemakaava

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
      Hyhky (kaupunginosa) Hallinnollinen alue kaupunginosa
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampereen Hyhkyn rakennusinventointi 2004 Tampere
     
      Rakennusinventointi
     
    01.01.2004 31.12.2004

Kartta