Rakennetun ympäristön kohde Haunia

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Sastamala
    Vanha kunta:
    Vammala
    Kylä:
    Leiniälä
    Nimi:
    Haunia
    Osoite:
    Tampereentie 438
    Kohdetyyppi:
    asuinkiinteistö
    Historiallinen tilatyyppi:
    rustholli
    Nykyinen tilatyyppi:
    muu tila
    Rakennusten lukumäärä:
    7
    Inventointipäivämäärä:
    15.11.2002

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Rakennushistoriallinen arvo:
    rakennusperinteinen
    Historiallinen arvo:
    asutushistoria
    Ympäristöarvo:
    maisemallisesti keskeinen sijainti
    Arvojen perustelu:
    Vanha ratsutila, pihapiiri siirretty nykyiselle paikalleen 1820-luvun jälkeen, päärakennus 1839, myöhemmin vuorattu uudelleen, nykyasu vuodelta 1938 (vuoraus, korotus). Pihapiiri käsittää näyttävän asuinpihan ja 1900-luvun alkupuolella rakennetun useita rakennusperinteisesti arvokkaita piharakennuksia käsittävän talouspihan. Rakennuskanta on pääosin hyvin säilynyttä. Kiinteistö sijaitsee maisemallisesti keskeisellä paikalla Ekon-Vehmaan laajassa peltomaisemassa ja muodostaa erityisen edustavan rakennetun ympäristökokonaisuuden länsipuolellaan sijaitsevan Kataran entisen ratsutilan kanssa.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Tilaan kuuluvat päärakennus, sauna, viljamakasiini ja navetta. Kaksikerroksinen päärakennus on klassististyylinen. Sen perustuksena on lohkokivi, jota on osittain tuettu betonivalulla. Hirsirunko on vuorattu vaakalaudoituksella, ala- ja yläosassa on pystylaudoitus. Seinät ovat vaaleat, listat valkoiset. Aumakatto on katettu tiilijäljitelmäpellillä. Keskellä katon etelälapetta on satulakattoinen frontoni, jossa on puolipyöreä koristeikkuna. Rakennuksen ikkunat ovat pääosin t-ruutuiset. Keskellä pitkää eteläseinää on yksikerroksinen kuusikulmainen umpikuisti, jonka yläpuolella on pystykaiteinen parveke. Pääoven edessä on lohkokiviportaat. Rakennuksen itäpäädyssä on 1½-kerroksinen aumakattoinen kuisti, jossa on pariovi sekä 4-ruutuinen kamanaikkuna. Kuistin itälappeessa on satulakattoinen frontoni.

    Päärakennuksen pohjoispuolella on luonnonkivinen maakellari, jota on osittain vahvistettu tiilillä. Kellarissa on satulakatto. Pihapiirissä olevan yksikerroksisen saunarakennuksen perustuksena on lohkokivi. Runko on vuorattu peiterimoitetulla pystylaudoituksella, seinät ovat punaiset ja listat valkoiset. Satulakatto on katettu betonitiilillä. Ikkunat ovat 6-ruutuiset. Päärakennuksen lounaispuolella sijaitsevan vanhan viljamakasiinin aumakatto on katettu huovalla. Runko on vuorattu peiterimoitetulla pystylaudoituksella ja seinät ovat punaiset. Tampereentien eteläpuolella sijaitsee neljä talousrakennusta. Kaikissa rakennuksissa on satulakatto. Seinät ovat laudoitetut ja väriltään punaiset, listat ovat valkoiset.

    Historia:
    Haunia on vanha ratsutila, joka on ollut yhdistettynä sen länsipuolella sijaitsevaan Kataran tilaan vuodesta 1697 1890-luvulle. Haunia irtautui Katarasta 1890-luvun alkupuolella, jolloin sitä ryhtyi emännöimään leskeksi jäänyt Kataran talon miniä. Sen jälkeen tila on kulkenut samalla suvulla. Päärakennuksen vanhin osa on rakennettu vuonna 1839. Rakennus on myöhemmin saanut uusrenessanssivuorauksen. Nykyiseen klassistiseen asuunsa rakennus korotettiin vuonna 1938. Vuonna 2002 on tehty kuistiremonttia ja uusittu kate. Tampereentien eteläpuolella sijaitseva ulkorakennusten alue on muotoutunut 1900-luvun alkupuolella, navetta ja viljamakasiini on rakennettu noin vuoden 1900 tienoilla. Pihapiirissä sijaitseva sauna on mahdollisesti rakennettu 1900-luvun alkupuolella.
    Ympäristö ja pihapiiri:
    Päärakennus sijaitsee Tampereentien pohjoispuolella peltojen ympäröimällä puustoisella kumpareella. Pihaan johtaa pieni koivukuja. Rakennuksen eteläpuolella on pihaympyrä ja puistikko sekä vanha saunarakennus. Tilan talouspiha on Tampereentien eteläpuolella.
    Toimenpidesuositukset:
    Haunian arvokas rakennuskanta tulisi säilyttää mahdollisimman laajasti kokonaisuutena. Pihan puusto, rakenteet ja yleisilme tulisi säilyttää mahdollisuuksien mukaan. Pihapiirin korjaus-, muutos- ja uudisrakentamisessa tulisi huomioida kohteen kulttuurihistorialliset arvot; rakennetun ympäristön mittakaava, materiaalit, sijainti.
    Kirjalliset lähteet:
    Pirkanmaan seutukaavoitus. Pirkanmaan kulttuurihistorialliset kohteet. Julkaisu B 174. Tampereen seutukaavaliitto 1990.

    Vammalan-Mouhijärven kulttuuriympäristöjen kehityshanke. A. Rakennetun ympäristön selvitys. 1.painos 1997, 2. painos 1999.

    Suulliset lähteet:
    Onni Perälä, Vammala.

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Avaa Sastamala
     
    Vammala
     
    Leiniälä Hallinnollinen alue  
    Avaa Sastamala
     
      Vehmaan-Leinilän-Ekon kulttuurimaisema Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Vammalan kulttuuriympäristöinventointi 2002. Rakennetun ympäristön selvitys. Lopenkulman osayleiskaava-alue Sastamala
     
    Vammala
     
    Rakennusinventointi
     
    01.01.2002 31.12.2002

Kartta