Alue Kierikkalan-Vanajan-Laitilan-Kirkkojärven kulttuurimaisema

Takaisin Näytä kartalla

Perustiedot

 • Kunta:
  Hämeenkyrö
  Nimi:
  Kierikkalan-Vanajan-Laitilan-Kirkkojärven kulttuurimaisema
  Alueluokka:
  Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö

Tekstitiedot

 • Kuvaus:
  1. Ahrolan pihapiiri

  2. Purtun pihapiiri

  3. Hämylän pihapiiri

  4. Kaupin pihapiiri

  5. Raipalan pihapiiri

  6. Patasen pihapiiri

  7. Lintolan pihapiiri ja huvila

  8. Teliniemen pihapiiri

  9. Ala-Keskisen pihapiiri

  10. Seurantalo

  11. Saavutus

  12. Vanhainkoti

  13. Raukolan pihapiiri

  14. Suutarlan pihapiiri

  15. Pylsyn pihapiiri

  16. Jutilan pihapiiri

  17. Mattilan pihapiiri

  18. Huvila

  19. Laitilan pihapiiri

  20. Tanssilava

  21. Soinilan huvila

  22. Ruusin pihapiiri

  23. Märrin pihapiiri

  24. Kyröspohjan kylä

  25. Antilan pihapiiri

  26. Munkin pihapiiri

  27. Töllinmäki

  28. Koulu

  29. Herttualan kylä

  30. Heinijärven kylä, Tättälä

  31. Kuuri

  32. Myllykolu

  33. Huupon pihapiiri

  [Pirkanmaan maakunnallisesti arvokkaat rakennetut kulttuuriympäristöt 2016, inventointi]

  Kirkkojärven kulttuurimaisema. Kirkkojärven pohjoispäässä on säilynyt edustavasti hämeenkyröläistä kulttuurimaisemaa. Kirkonseudun ja Uskelan asutusmaisemien luoteispuolella avautuu Raipalan viljelyaukea, joka etelässä liittyy Kyröspohjan kylään ja Kalkunmäkeen.

  Kyröspohjan kylä. Kyröspohjan kylästä avautuu edustava maisema yli Kirkkojärven. Perinteistä rakennuskantaa on säilynyt Siparinmutkassa Franssilan, Mäkelän ja Kievarin tiloilla. Vanhan tien varrella sijaitseva Kievarin talo on toiminut viime vuosisadalla kestikievarina. Prentin päärakennus on vuosisadanvaihteen [1800-1900] tienoilta.

  Purtun tila ja Kalkunmäki. Kalkunmäen kylä on oletettavasti Hämeenkyrön vanhinta asutusmaisemaa. Purtun tilan omistajat tunnetaan vuodesta 1540. Vuonna 1644 se lahjoitettiin Turun akatemialle. Lehtevän puiston ympäröimä päärakennus on vuodelta 1862, mutta sitä on laajennettu 1920. Hirsinen viljamakasiini on rakennettu 1800-luvun keskivaiheilla. Purtun ja Munkin talouskeskusten välisellä mäellä on vanhaa mäkitupa-asutusta.

  Heinijärven kulttuurimaisema. Heinijärven ympäristöt ovat keskeisintä sillanpääläistä maisemakuvaa. Täällä on F.E. Sillanpään nuoruudenkoti Töllinmäki. Hillun talo liittyy Nuorena nukkunut -teokseen. Raukola, Tättälä ja Hämylä esiintyvät niinikään Sillanpään tuotannossa.

  - Tättälän suuri päärakennus on vanhimmilta osin 1850-luvulta. Peruskorjausta on tehty vuosina 1979-80.

  - Hämylän päärakennus on vuodelta 1896.

  - Raukolan mailta löydetty rautakautinen kalmisto osoittaa asutuksen täällä olevan vanhaa.

  Töllinmäki, Heinijärvi. Sillanpään ollessa vielä kouluiässä hänen vanhempansa muuttivat pieneen Töllinmäen mökkiin, jossa tuleva kirjailija kirjoitti vuonna 1916 julkaistun esikoisromaaninsa Elämä ja aurinko. Viime vuosisadan lopulla rakennettu tupa on entisöity F.E. Sillanpää -seuran toimesta siihen asuun kuin se oli kirjailijamestarin nuoruudessa.

  Herttualan kylä. Herttualan kylä on perustettu keskiajan kuluessa. Kylän perinteinen rakennuskanta on säilynyt poikkeuksellisen hyvin niin talonpoikaistaloineen kuin myös pienempine käsityöläis- ja itsellismökkeineen. Lähellä toisiaan sijaitsevat Kirmon ja Mikkolan talonpoikaispihat. Mikkolan punamullattu päärakennus on 1800-luvun jälkipuoliskolta. Kirmon molemmat asuinrakennukset ovat 1800-luvulta. Tienristeyksen länsipuolella on tiivistä tupa-asutusta. Mielenkiintoinen on erityisesti vanha pyssysepän paja, jossa on yhä tallella vanhat työkalut. Herttualan kylä liittyy laajempaan Heinijärven kulttuurimaisemaan ja sillanpääläiseen maisemakuvaan.

  Myllykolu, Kierikkala. F.E. Sillanpään synnyinkoti Myllykolu sijaitsee Myllyojan varrella. Kirjailjan isä pystytti vuonna 1887 paikalle pienen pakarin, johon lisättiin myöhemmin pirtti. Asuinrakennuksen vieressä on pieni aitta ja paikkaan on siirretty vanha saunarakennus. Vuodesta 1962 Myllykolu on ollut museona. Myllykolun mökin vieressä on kesäteatterialue.

  Heikkilä, Kierikkala. Heikkilän tilan päärakennus edustaa viime vuosisadan [1800] talonpoikaista rakentamistapaa.

  Saavutus, Vanaja. F.E. Sillanpää rakennutti vuonna 1921 huvilan Kallioistenselän rantaan. Mansardikattoisen rakennuksen on piirtänyt arkkitehti Bertel Strömmer.

  Kauppi, Vanaja. Kaupun tilan vanha päärakennus on vuodelta 1850. Tilalla on lisäksi suuri luhtiaitta.

  Laitila, Laitila. Laitilan nimismiestalo on syntynyt ehkä 1200-1300-lukujen taitteessa liikenteellisesti tärkeään paikkaan. Asutus paikalla saattaa olla rautakautista, sillä alueelta on löytynyt kalmisto. 1700-luvulla tila oli kruununvirkatalona ja vanha päärakennus on rakennettu 1730 annettujen virkatalosäädösten mukaisesti keskeissalityyppiseksi. Pihamaan toisella laidalla on uusi päärakennus 1950-luvulta. Pihalla on lisäksi pieni aitta.

  Sasi-Mahnala-Uskela maantie. Ilmeisesti osittian keskiaikaisperäinen maantie kulkee kauniiden viljelys- ja järvimaisemien läpi. Tien linjaus on vaihteleva. Ahrolan ja Myllylän välillä alkuperäinen tielinja on jäänyt kärrytieksi.

  [Pirkanmaan seutukaavoitus: Pirkanmaan kulttuurihistorialliset kohteet. Julkaisu B 174. Tampereen seutukaavaliitto 1990.]

Tutkimushankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Avaa KULTTUURIMAISEMAT 2016: Pirkanmaan maisemallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaat maatalousalueet, inventointi Hämeenkyrö
  Ikaalinen
  Juupajoki
  Kangasala
  Kihniö
  Lempäälä
  Nokia
  Orivesi
  Parkano
  Pirkkala
  Punkalaidun
  Pälkäne
  Ruovesi
  Tampere
  Urjala
  Valkeakoski
  Vesilahti
  Virrat
  Ylöjärvi
  Akaa
  Mänttä-Vilppula
  Sastamala
   
      01.01.2014 31.12.2016