Rakennetun ympäristön kohde Kurun terveysasema

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Ylöjärvi
    Vanha kunta:
    Kuru
    Inventointinumero:
    2020/0019
    Nimi:
    Kurun terveysasema
    Osoite:
    Kisatie 1, 34300 Kuru
    Kohdetyyppi:
    hoito
    Rakennusten lukumäärä:
    1
    Inventointipäivämäärä:
    21.09.2020

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Rakennushistoriallinen arvo:
    rakennusperinteinen
    Historiallinen arvo:
    sosiaalihistoria
    Arvojen perustelu:
    Arvot: Sosiaalihistoriallinen ja rakennushistoriallinen.

    Rakennus on säilynyt ulkoisesti sekä sisätiloiltaan pääosin erittäin hyvin. Julksivun puolella kunnostuksen yhteydessä toteutettu vuorauksen uusiminen on ristiriidassa rakennuksen alkuperäsilmeen kanssa. Arkkitehtonisesti terveysasema edustaa rakennusajankohdalle tyypillistä jo hieman yksilöllisempää suunnittelua, mutta on rakennustaiteellisesti vaatimaton. Rakennus sijaitsee myös hieman syrjässä, eikä erotu juurikaan ympäristöönsä ollakseen maisemallisesti merkittävä tai osa jotain rakennettua kokonaisuutta.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Vuonna 1982 valmistunut Kurun betonirunkoinen, satulakattoinen ja osittain kaksikerroksinen terveysasema edustaa jo hieman 1980-luvulla alkanutta arkkitehtonista muutosta kohti yksilöllisempää suunnittelua ja irtaantumista tasakattoisesta, voimakkaan horisontaalisesta massoittelusta. Punatiilivuorattu rakennus on säilynyt erittäin hyvin ulkoisesti ja sekä suurelta osin myös sisätiloiltaan. Rakennus on kuitenkin arkkitehtonisesti melko vaatimaton.

    Rakennus sijaitsee lähellä Kurun keskusta-aluetta, mutta hieman syrjässä metsäisessä rinteessä eikä erotu vilkkaammille kulkureiteille. Pihapiirissä ei ole muita rakennuksia.

    Historia:
    Kurun Terveysasema valmistui vuonna 1982 urheilukentän pohjoispuolelle Kisatien päähän rakennusarkkitehti Pekka Terävän suunnittelemana. Paikalta purettii mahdollisesti entisen asuintilan rakennuksia.

    Pekka Terävä suunnitteli runsaasti terveysasemia, kuten Taalintehtaan (1979), Someron, Laukaan ja Oriveden (1980) sekä Kärsämäen (1982) terveysasemat. Terävä toimi myös vuonna 1978 valmistuneen ja hiljattain puretun Nokian terveyskeskuksen suunnittelijana.

    Kurun terveysasema käsitti valmistuessaan tyypillisesti normaalit terveysaseman toimitilat ensiapuineen, neuvoloineen ja hammashoitotiloineen sekä myös eläinlääkärin tilat. Lisäksi rakennuksen kellarikerroksessa oli talonmiehen asunto. Alkuperäisiin piirustuksiin on merkitty myös jatkoa ajatellen laajennusvaihe, joka oli ajeteltu rakennuksen luoteispäähän siten, että myös lounaisjulkisivulle olisi muodostunut kaksi poikkipäätyä.

    Vuoden 2009 kuntaliitoksessa Kuru liitettiin Ylöjärveen, mutta terveysasema on jatkanut toimintaansa. Inventointihetkellä terveysasema oli päiväkäytössä ja tarjosi edelleen normaaleja toimintoja eli lääkärin vastaanoton, neuvolapalvelut ja hammashoitopalvelut, fysioterapiaa, kotihoitopalvelun ym. Eläinlääkäripalvelut ovat siirtyneet aikanaan muualle.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Kurun terveysasema sijaitsee Kisatien päässä keskustan urheilukentän pohjoispuolella lähellä Kurun keskusta-aluetta. Länsipuolella pihapiiri rajautuu Virtaintiehen. Terveysasema sijoittuu metsäiseen rinteeseen eikä juurikaan erotu ympäristöönsä. Rakennuksen pohjois- ja koillispuolella on Virtaintieltä tuleva ajotie sekä kookkaampi sorapintainen paikoitusalue, jota rakennuksen puolella reunustaa nurmikaistale. Myös rakennuksen Kisatien puoleisen pääsisäänkäynnin puolella luoteissivulla on pienempi asfaltoitu paikoitusalue.
    Suulliset lähteet:
    Työnjohtaja Kimmo Rajala

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Rakennukset

  •  
    Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
      Kurun terveysasema Kisatie 1, 34300 Kuru hoitolaitos
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pirkanmaan terveyskeskukset ( modernin rakennusperinnön teemainventointi ) Hämeenkyrö
    Ikaalinen
    Juupajoki
    Kangasala
    Kihniö
    Kuhmoinen
    Lempäälä
    Nokia
    Orivesi
    Parkano
    Pirkkala
    Punkalaidun
    Pälkäne
    Ruovesi
    Tampere
    Urjala
    Valkeakoski
    Vesilahti
    Virrat
    Ylöjärvi
    Akaa
    Mänttä-Vilppula
    Sastamala
     
      Rakennusinventointi
     
    31.08.2020 30.10.2020

Kartta