Rakennetun ympäristön kohde Hyhkynkatu 13

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Kaupunginosa:
    Hyhky
    Nimi:
    Hyhkynkatu 13
    Osoite:
    Hyhkynkatu 13
    Kohdetyyppi:
    asuinkiinteistö
    Historiallinen tilatyyppi:
    tontti
    Nykyinen tilatyyppi:
    tontti
    Rakennusten lukumäärä:
    3
    Inventointipäivämäärä:
    26.05.2004

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Ympäristöarvo:
    maisemallisesti keskeinen sijainti
    Arvojen perustelu:
    Näkyvällä paikalla sijaitseva asuinrakennus, joka edustaa täydellisen 60-luvun remontoinnin myötä lähinnä Hyhkyn nuorempaa rakennusperinnettä.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Kyseessä on pihapiiri, jossa on 1900-luvun alussa rakennettu ja 1960-luvulla voimakkaasti uudistettu hirsirunkoinen asuinrakennus ja kaksi kevytrakenteista piharakennusta.

    Asuinrakennukseen on vinttiin tehty huoneet vuonna 1947. Peruskorjaus tehtiin 1962, jolloin mm. valettiin betoninen alapohja. Saman vuonna uusittiin ikkunat, sisävessat, hiililämmitys ja vesijohdot. Myös vuorilaudoitus ja huopakatto uusittiin. 1985 lämmitys vaihdettiin öljylle, samalla saatiin lämmin vesi. Vuonna 1995 laitettiin peltikatto.

    Asuinrakennus on rungoltaan suorakaiteenmuotoinen käsittäen kaksi kerrosta ja lisäksi kellarikerroksen, jossa on mm. autotalli. Talossa on betonivaluinen perustus. Seinät on vuorattu pystyllä peiterimalaudoituksella, joka ei ole alkuperäinen. Väriltään seinät ovat kartanonkeltaiset, listoitus valkoinen. Harjakatto ja sen kadunpuoleisella (?) lappeella oleva frontoni on katettu punaisella tiilikuvioudulla pellillä. Pihan puolella on kaksikerroksinen umpikuisti, jossa on niin ikään harjakatto. Pihan puoliset ulko-ovet ovat punaiset, pystypaneeliovet. Talossa on nyt alkuperäistä isompiruutuiset ja -aukkoiset ikkunat. Nämäkin ikkunat ovat tosin jo vanhat, mistä kertovat pokien kulmaraudat. Peruskorjauksen aikaan myös ulkovessat piti hävittää eli sisälle tehtiin vesivessat.

    Pieni piharakennus on ilmeisesti asuinrakennuksen peruskorjauksen ajoilta eli 1960-luvulta. Rakennuksen ulkoasu on hyvin tuon ajan mukainen. Rakennus on yksikerroksinen, matalaperustainen ja suorakaiteen muotoinen. Rakennus on rankorakenteinen, vuoraus on tehty suorakaiteen muotoisella, pystyyn asetetulla levytyksellä. Loiva harjakatto on katettu punaisella vaakaan vedetyllä huovalla. Kunnoltaan rakennus on hyvä.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Pihapiiri sijaitsee Hyhkyn- ja Huovarinkadun kulmassa, asuinrakennus pensasaidan rajaamana kadussa lähes kiinni. Kiinteistössä on kaunis ja hoidettu puutarha.
    Kaava:
    Asemakaava
    Kirjalliset lähteet:
    Marketta Keskinen: Inventoinnin täydennyslomake 6.6.2004

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
      Hyhky (kaupunginosa) Hallinnollinen alue kaupunginosa
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampereen Hyhkyn rakennusinventointi 2004 Tampere
     
      Rakennusinventointi
     
    01.01.2004 31.12.2004

Kartta