Rakennetun ympäristön kohde Ylä-Puukila

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Kuhmoinen
    Kylä:
    Anttula
    Nimi:
    Ylä-Puukila
    Osoite:
    Ylä Puukilantie 1 , Kuhmoinen
    Kohdetyyppi:
    maatalous
    Inventointipäivämäärä:
    19.12.2012

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Arvojen perustelu:
    Paikallisesti arvokas.

    Ylä-Puukila on yksi Kuhmoisten kirkonkylän kantatiloista. Pihapiirissä on yksinäisaitta ja päärakennus 1700-luvulta, kivinavetta vuodelta 1899. Kohde arvotettiin paikallisesti historiallisesti ja rakennushistoriallisesti merkittäväksi.

    Ylä-Puukila on säilyttänyt hyvin kulttuurihistorialliset arvonsa. Historiallisten ja rakennushistoriallisten arvojen lisäksi varsinkin kivinavetalla on maisemallistakin merkitystä.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Ylä-Puukila on yksi Kuhmoisten kirkonkylän kantatiloista. Pihapiirissä sijaitsee vanha asuinrakennus ja yksinäisaitta 1700-luvulta, navetta vuodelta 1899 ja 1950-luvulla rakennettu uusi asuinrakennus. Kohde sijaitsee valtatien ja Ala-Karkjärven välisellä alueella Kirjorannan pappilan lähellä.

    Ylä-Puukilan tila on säilynyt hyvin. Nykyisellä omistajalla on tarkoitus alkaa kunnostamaan rakennuksia. Ensimmäisenä on vuorossa vanha asuinrakennus. Pihapiirissä on myös uusi ulkorakennus uuden asuinrakennuksen vieressä.

    Historia:
    Vuosien 1989 ja 1990 inventointien mukaan Puukilan tila mainitaan 1700-luvun alkupuolella Kuhmoisten kirkonkylän taloista kirkkoa lähimpänä sijaitsevana Lästilän kylän talona. Osa Puukilasta eli Ranta-Puukila siirrettiin ennen vuotta 1721 Vastiaisen rantaan.

    Ylä-Puukilan asuinrakennus on omistajien tietojen mukaan rakennettu ennen Kuhmoisten kirkkoa 1700-luvulla. Rakennus on siirretty nykyiselle paikalleen kirkonkylän palon jälkeen (1750-luvulla tai vuonna 1783). Ylä-Puukila oli 1800-luvun alussa yksi Kuhmoisten kirkonkylän jakokunnan 22 talosta, mikä jäi paikalleen kirkonkylän tulipalon ja isojaon jälkeen.

    Harmaakivinavetan rakennuttivat Ida ja Evert Auranen vuonna 1899. Navetan rakentamisen vuoksi he kuitenkin joutuivat myymään talon Kalle Nyströmille (Puukila). Kalle Puukila korjasi vanhaa päärakennusta 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Tällöin muun muassa pirttiosa tehtiin uusille nurkille ja rakennukseen laitettiin nykyiset yksiruutuiset ikkunat. Yhtäaikaisesti rakennettiin myös rakennuksen päätyyn erillinen keittiö. Pirttiosa on muuta rakennusta korkeampi. Pirtissä on yksiruutuiset ikkunat. Muualla on kaksiruutuiset ikkunat. Rakennuksessa on asuttu viimeksi vuonna 1958. Vanhaan asuinrakennukseen laitettiin peltikatto 1980-luvulla.

    Yksinäisaitassa on koristeelliset konsolit. Sen ovi on tehty kahdesta leveästä laudasta ja saranoina on pukinsarvisaranat.

    Taisto ja Aino Puukilalle Ylä-Puukila siirtyi vuonna 1955. Osmo Puukilan mukaan Taisto Puukila oli rakennusalan miehiä. Hän suunnitteli ja rakensi tilalle uuden päärakennuksen, joka valmistui vuosina 1959-1960.

    Tilakeskus, ja varsinkin navetta olivat vaarassa jäädä uusien tie ja kevyenliikenteenväylien alle kirkonkylän yleiskaavassa 1980- ja 1990-luvun vaihteessa, mutta omistajien aktiivisuuden vuoksi pyörätie kiertää navetan sen nurkkaa hipoen.

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Rakennukset

  •  
    Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
    Avaa   Aitta Yläpuukilantie, Kuhmoinen aitta
     
    Avaa   Vanha asuinrakennus Yläpuukilantie, Kuhmoinen asuinrakennus - muu
     
    Avaa   Uusi asuinrakennus Yläpuukilantie, Kuhmoinen asuinrakennus - muu
     
    Avaa   Navetta Yläpuukilantie, Kuhmoinen navetta
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Avaa Kuhmoisten modernin rakennusperinnön inventointi Kuhmoinen
     
      Rakennusinventointi
     
    01.05.2012 30.11.2012

Kartta