Tutkimushanke Ristaniemen tila, Kuru. rakennusinventointi 2004

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Ylöjärvi
    Vanha kunta:
    Kuru
    Nimi:
    Ristaniemen tila, Kuru. rakennusinventointi 2004
    Hankkeen tyyppi:
    Rakennusinventointi
    Hankkeen lyhyt kuvaus:
    Inventointi tehtiin avustushakemuksia varten, sen lisäksi tavoitteena oli määritellä rakennus perinteisen tilan kulttuurihistorialliset arvot ja tehdä rakennuskohtaisesti selvitys siitä kuinka rakennus on säilynyt. Ristaniemen sukutila sijaitsee Kurussa Parkkuun kylässä. Tilalla on kaikkiaan 27 rakennusta. Tila on luokiteltu valtakunnallsiesti merkittäväksi rakennetuksi ympäristöksi.

    Koko aineisto on tllennettu Pirkanmaan maakuntamuseon arkistoon.

    Vastuutaho/vastuuhenkilö:
    PMM / Mari Imppola
    Hankkeen alkupvm:
    16.08.2004
    Hankkeen loppupvm:
    08.10.2004

Tekstitiedot

  •  
    Johdanto:
    Aloitin Ristaniemen tilan rakennusinventoinnin 16.08.04. Tein työtä Kymenlaakson Ammattikorkeakoulun työharjoittelijana Pirkanmaan maakuntamuseossa, kulttuuriympäristöyksikössä. Inventointityö koostuu neljästä kokonaisesta kenttätyöpäivästä ja noin kahdestatoista jälkityöpäivästä toimistolla. Apunani inventointi työssä toimi Tuire Savolainen. Tuire oli mukanani kenttätyössä ja on piirtänyt osan pohjapiirroksista. Inventointi tehtiin avustushakemuksia varten, sen lisäksi tavoitteena oli määritellä rakennus perinteisen tilan kulttuurihistorialliset arvot ja tehdä rakennuskohtaisesti selvitys siitä kuinka rakennus on säilynyt. Inventoinnissa käsiteltiin säilynyttä rakennuskantaa, mutta myös puretuista tai romahtaneista rakennuksista on tekstissä maininnat (peruskartalle ne on merkitty sinisin pistein). Rakennuskohtaiset inventoinnit käsittelevät rakennusten kuntoa, ne ovat kuvailua rakennusten ulkonäöstä ja ympäristöstä sekä selvittävät historiaa ja sisältävät toimenpidesuosituksia. Lisäksi inventointeihin on liitetty valokuvia ja käsivaralla tehtyjä pohjapiirroksia.

    Seuraava askel tilan säilyttämiseksi on korjaussuunnitelmien teko, joka on suuren mittaluokan työ. Avustusta tulisi hakea eritoten kattavan korjaussuunnitelman tekoon. Lisäksi inventoinnissa on painotettu muutamia seikkoja, kuten salaojituksia, maanpinnan laskemista, kasvillisuuden karsimista, kattojen säännöllistä huoltoa, rakennusten nostoa tai tukemista, ulkopintojen maalausta, ikkunoiden entisöintiä jne. Tilalla riittää työtä pidemmäksikin aikaa ja kiireellisten rakennusten, kuten navetan, kunnostukseen on ryhdyttävä pikimmiten, alkuperäisen, historiaa henkivän ympäristön säilyttämiseksi. Korjaukset/entisöinnit tulee tehdä, mahdollisuuksien mukaan, rakennusten alkuperäistä asua kunnioittaen sekä alkuperäisiä rakennusmenetelmiä ja materiaaleja käyttäen.

    TILAN RAKENNUKSET

    1. Päärakennus

    2. Vanha päärakennus

    3. Pakari

    4. Navetta

    5. Talli

    6. Luhti

    7. Aitta

    8. Aitta

    9. Aitta

    10. Aitta

    11. Vanha savupirtti, haulilato

    12. Puuliiteri

    13. Viljamakasiini

    14. Paja

    15. Saha

    16. Vanha savupirtti, kärryvaja

    17. Aitta, leipäpuoti

    18. Vanha autotalli

    19. Savusauna

    20. Riihi

    21. Saunarakennus, nyk. asuinrakennus

    22. Lato

    23. Lato

    24. Lato

    25. Lato

    26. Lato

    27. Lato

    Hankealue:
    Ristaniemen sukutila sijaitsee Kurun kunnassa, Parkkuun kylässä. Tilalla on kaikkiaan 27

    rakennusta, joista vanhin, savupirtti,on rakennettu 1700-luvun alkupuoliskolla. Kaikkiaan eri

    aikakausien päärakennuksia on neljä, lisäksi tilalla on erilaisia talousrakennuksia ja varastointitiloja. Pääasiallisesti rakennukset ovat puurakenteisia, lukuun ottamatta lohkotuista kivistä rakennettua kivinavettaa sekä 1960- ja 1970-lukujen vaihteessa rakennettua tiilistä omakotitaloa. Rakennukset sijaitsevat melko lähekkäin, tiiviillä tontilla. Poikkeuksena mainittakoon tilan kuusi latoa, jotka sijaitsevat tilan pelloilla ja metsissä. Ristaniemen tila kuuluu osayleiskaavaan ja lisäksi se on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi ympäristöksi. Rakennukset ovat lähes alkuperäisessä asussaan ja ne edustavat rakennus- ja käsityöperinteitä kunniakkaasti. Tila on tärkeää säilyttää kokonaisuutena verstaineen ja päärakennuksineen, peltoineen ja hiekkateineen. Tilan rakennukset on helpompi määritellä 27:n rakennuksen kokonaisuutena ja inventoinnin tarkoitus olikin painottaa rakennusten merkitystä itsenäisenä, oman aikansa kuvana ja osana Ristaniemen maalaismaisemaa.

Liitetiedostot

  •  

    1.sivu.doc

    • Kuvaus: nimiösivu
    Lataa

    SISÄLLYSLUETTELO.doc

    • Kuvaus: sisällysluettelo
    Lataa

    RISTANIEMEN TILA.doc

    • Kuvaus: johdanto
    Lataa

    TILAN RAKENNUKSET.doc

    • Kuvaus: lista rakennuksista
    Lataa

    Kuru.mdb

    • Kuvaus: inventointilomakkeet (access)
    Lataa

    Ylöjärvi Kuru Ristaniemen tila.pdf

    • Kuvaus: Raportin PDF-versio
    Lataa

Rakennetun ympäristön kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Osoite Kohdetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Ylöjärvi
     
    Ristaniemi Parkkuu
     
      Kolkintie 19 asuinkiinteistö
     

Lausunnot

  • Dnro Vuosi Lausunnon pvm Otsikko Lausunnon saaja
    Avaa 244 2020 07.05.2020 Ylöjärvi, Kuru, Ristaniemen tilan kulttuurihistorialliset arvot ja suojelutilanne sekä maakaapelointi pihapiirissä Kiinteistön omistaja/ kuolinpesän osakas

Kartta