Rakennetun ympäristön kohde Ikaalisten terveyskeskus

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Ikaalinen
    Inventointinumero:
    2020/0005
    Nimi:
    Ikaalisten terveyskeskus
    Osoite:
    Vanha Tampereentie 21, 39500
    Kohdetyyppi:
    hoito
    Rakennusten lukumäärä:
    1
    Inventointipäivämäärä:
    18.09.2020

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Rakennushistoriallinen arvo:
    arkkitehtoninen
    rakennusperinteinen
    Historiallinen arvo:
    sosiaalihistoria
    Ympäristöarvo:
    maisemallisesti keskeinen sijainti
    Arvojen perustelu:
    Arvot: Sosiaalihistoriallinen, rakennushistoriallinen, rakennustaiteellinen, kaupunkikuvallinen

    Rakennusarkkitehti Veikko Voutilaisen suunnittelema terveyskeskus edustaa tunnistettavaa ja suurelta osin myös ominaispiirteensä säilyttänyttä laadukasta terveyskeskusarkkitehtuuria, jossa on myös havaittavissa yksilöllisiä piirteitä. 2010-luvulla toteutettu kattomuutos on kuitenkin muokannut rakennuksen alkuperäiselle massoittelulle tyypillistä horisontaalista ilmettä sen verran voimakkaasti, että se vaikuttaa kohteen kokonaisarviointiin. Rakennuksen sisätiloja on muutettu pinnoiltaan sekä myös tilajärjestykseltään melko voimakkaasti 2000-luvun aikana.

    Ympäristössä sijaitsevan vanhan lääkäriasunnon sekä muiden mahdollisesti myös entiseen kunnansairaalaan kuuluneiden mitä ilmeisimmin 1960-luvulla toteutettujen rakennusten kanssa terveyskeskus ilmentää Ikaalisten terveydenhuollon historiaa sekä kehitystä.

    Arviointi ja arvoluokka koskee 1980-luvun alussa valmistunutta terveyskeskusta vuodeosastoineen.

    Kokonaisuus sijoittuu kaupunkikuvallisesti näkyvälle paikalle Vanhan Tampereentien varteen.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Ikaalisten terveyskeskus sijaitsee Vanhan Tampereentien varressa entisen kunnansairaalan alueella. Rakennusarkkitehti Veikko Voutilaisen suunnittelema terveyskeskus on valmistunut vanhan kunnansairaalan rakennuksen paikalle vuonna 1981. Rakennusta on laajennettu 2010-luvulla vuodesosaston itäpäähän valmistuneella osalla. Laajennusosa erottuu selkeästi alkuperäisestä terveyskeskuksesta eikä sinänsä riko kokonaisuutta. Merkittävämpi muutos alkuperäiseen terveyskeskukseen on vuonna 2013 toteutettu kattomuutos.

    Rinteessä sijaitseva terveyskeskus käsittää pohjoispäässä kaksikerroksisen siiven. Muilta osin kokonaisuus on yksikerroksinen. Eteläpäässä oleva vuodeosasto on pohjakaavaltaan kaksoiskäytäväratkaisu ja runkoltaan hieman muuta rakennusta syvempi.

    Historia:
    Kansainterveyslain astuttua voimaan vuonna 1972 Ikaalinen lakkautti kunnansairaalan ja perusti terveyskeskuksen. Kunnansairaalan maa-alueet, rakennukset sekä irtaimisto luovutettiin terveyskeskukselle. Ikaalinen muodosti kansanterveyskeskuksen kuntainliiton Hämeenkyrön ja Viljakkalan kanssa. Terveyskeskus toimi vanhoissa kunnansairaalan tiloissa aina vuoteen 1981 saakka, jolloin valmistui nykyinen rakennusarkkitehti Veikko Voutilaisen vuonna 1979 suunnittelema terveyskeskus. Terveyskeskus käsitti valmistuessaan myös vuodeosaston. Vanhasta kunnansairaalasta on jäänteenä ilmeisesti aikanaan lääkäritalona toiminut hirsirunkoinen rakennus sekä mahdollisesti myös nykyisin hammashoitolana toimiva 1960-luvulla valmistunut rakennus ja sen vieressä oleva samoihin aikoihin valmistunut pienkerrostalo.

    Paikallaan tehty betonirunkoinen ja tiilivuorattu terveyskeskus on säilynyt varsinaisen terveyskeskuksen osalta runkomalliltaan hyvin. Rakennuksen itäpäähän toteutettiin vuosina 2011–2013 laajennus, johon tuli lyhytaikaisen tehostetun asumispalvelun yksikkö sekä muun muassa kappeli ja toimistotiloja. Pihan puolelle valmistui lisäksi erillinen pieni sähkökeskus-/varastorakennus. Vuoden 2013 aikana rakennuksen alkuperäinen tasakatto muutettiin nykyiseksi aumakatoksi. Laajennuksen sekä kattomuutoksen suunnitteli Arsatek Oy.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Ikaalisten terveyskeskus sijaitsee entisen kunnansairaalan alueella. Piha-alue on kokenut joitakin muutoksia vuosikymmenten aikana, mutta periaate vastaa edelleen terveyskeskuksen alkuperäistä suunnitelmaa. Myös ajoteiden ja paikoitusalueiden sijainti vastaa vuoden 1979 suunnitelmia, tosin niitä on laajennettu osin viheralueiden kustannuksella.

    Ympäröivä rakennuskanta on iältään kerroksellista ja käsittää mitä ilmeisimmin kunnansairaalaan aikanaan liittyneitä rakennuksia. Esimerkiksi viereinen hammashoitolana toimiva rakennus sekä sen vieressä oleva pienkerrostalo edustavat 1960-luvun modernia arkkitehtuuria. Näiden vieressä sijaitsee puolestaan lähivuosikymmenten aikana valmistuneita kerrostaloja.

    Ympäristö on kuitenkin melko vehreää ja terveyskeskuksen tontti rajautuu etelässä pieneen puistokaistaleeseen ja pohjoisessa laajempaan metsäalueeseen, joka jatkuu käytännössä rakentamattomana aina Kyrösjärven rantaan saakka.

    Kirjalliset lähteet:
    Ihatsu, Sanna: Terveyttä kaikille - Terveyskeskukset 1970-luvulta 1990-luvulle. CasaCo Studio Oy / Museovirasto 2014.

    Nallinmaa-Luoto, Terhi: Ikaalisten entisen emäpitäjän historia IV - Nälkämaasta kylpyläkaupungiksi 1853-2000. Ikaalinen 2007.

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Rakennukset

  •  
    Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
      Terveyskeskus Vanha Tampereentie 21, 39500 Ikaalinen hoitolaitos
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pirkanmaan terveyskeskukset ( modernin rakennusperinnön teemainventointi ) Hämeenkyrö
    Ikaalinen
    Juupajoki
    Kangasala
    Kihniö
    Kuhmoinen
    Lempäälä
    Nokia
    Orivesi
    Parkano
    Pirkkala
    Punkalaidun
    Pälkäne
    Ruovesi
    Tampere
    Urjala
    Valkeakoski
    Vesilahti
    Virrat
    Ylöjärvi
    Akaa
    Mänttä-Vilppula
    Sastamala
     
      Rakennusinventointi
     
    31.08.2020 30.10.2020

Kartta