Rakennetun ympäristön kohde Ansiokatu 7 / Töyräskatu 2

Takaisin

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Kaupunginosa:
    Tahmela
    Nimi:
    Ansiokatu 7 / Töyräskatu 2
    Osoite:
    Ansiokatu 7 / Töyräskatu 2
    Historiallinen tilatyyppi:
    tontti
    Nykyinen tilatyyppi:
    tontti
    Rakennusten lukumäärä:
    0
    Inventointipäivämäärä:
    02.06.2003

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Arvojen perustelu:
    Kiinteistön vanhat rakennukset on purettu ja tontti uudisrakennettu 2006

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    KOHDE ON PURETTU.

    Pispalan rakennusinventointi 2003: kohdenumero 303.

    Ansionkatua alas laskettaessa, heti Töyräskadun risteyksen jälkeen vasemmalla on vanha pusikoitunut tontti. Tällä hetkellä Ansiokatu 7 on rakentamaton tontti, jossa on kuitenkin hyvin selkeästi vanhoja asuinrakenteita sekä piharakennetta näkyvissä. Esimerkiksi tonttia reunustava aita portteineen on vielä jäljellä samoin kuin Ansiokadulle päin tehty pengerrys kadun reunassa.

    Rinteisellä ja kallioisella tontilla ei ole kovin vanhoja tai isoja puita, mutta pihaan istutettua kasvillisuutta on villiintyneiden pensaiden joukosta vielä erotettavissa.

    Historia:
    Tontilla on ollut aikanaan pieni asuinrakennus, jonka sijaintipaikka on ollut suurin piirtein tontin keskellä. Yllä olevat koordinaatit on merkitty juuri asuinrakennuksen entiselle sijaintipaikalle. Lisäksi pihan perällä, tontin luoteiskulmassa on ollut pieni ulkorakennus. Piharakennuksessa oli ulkohuussi ja vaja.

    Talossa asuivat pitkään ns. "Puron neidit", jotka muuttivat talosta pois vasta vanhustentaloon siirtyäkseen. Puron neidit olivat talon viimeiset asukkaat, sillä tämän jälkeen kiinteistö oli tyhjillään ja välillä muun muassa pankin omistuksessa.

    Vanha asuinrakennus purettiin 1980-luvun puolivälin jälkeen ja noin 1990-luvulla kiinteistö siirtyi pankilta nykyiselle omistajalleen, Penttilälle. Naapurit tuntevatkin rakentamattoman tontin mm. juuri "Penttilän tonttina".

    2000-luvun alussa purettiin lopulta siihen asti pystyssä ollut piharakennuskin, mutta merkkejä tontin rakentamisaikeista ei ole näkyvissä.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Tontti sijaitsee aivan Ansionkallion huipun tuntumassa ja tontilta avautuu jyrkän rinteen ansiosta avarat näkymät Pyhäjärvelle, alas Tahmelaan sekä Pispalanharjulle. Alarinteessä olevalle naapuritontille ollaan kuitenkin parhaillaan rakentamassa omakotitaloa, joka luonnollisesti tulee rajoittamaan nykyistä näkymää. Lähiympäristön rakennuskanta on hyvin kerroksellista, mutta kohti huippua mentäessä on jäljellä vielä aivan alkuperäisiäkin rakennuksia 1920-luvulta. Alueen muutamat, toistaiseksi rakentamatta olleet tontit luovat osaltaan rauhallista ja avaraa tunnelmaa.
    Toimenpidesuositukset:
    Tonttia aikanaan rakennettaessa tulisi huomioida pihan vanha kasvillisuus; vanhoja pihakasveja menetetään Pispalassa ja Tahmelassa jatkuvasti uudisrakentamisen ja sen edellyttämien nykyisin hyvin raskaalla kalustolla tehtävien maanrakennustöiden myötä.
    Kirjalliset lähteet:
    Tampereen kaupungin Ympäristö- ja Tekninen toimi, rakennus- ja huoneistorekisteri
    Suulliset lähteet:
    Lea Haavisto 2.6.2003

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
      Tahmela Hallinnollinen alue omakotialue
    kaupunginosa