Alue Kopsamon-Sahrajärven kulttuurimaisema

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  • Kunta:
    Juupajoki
    Nimi:
    Kopsamon-Sahrajärven kulttuurimaisema
    Alueluokka:
    Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö

Tekstitiedot

  • Kuvaus:
    1. Ala-Sahran pihapiiri

    2. Ylä-Sahran pihapiiri

    3. Maunulan pihapiiri

    4. Kirkko

    5. Iso-Köllin pihapiiri ja palvelukeskus

    6. Pappila

    7. Seurantalo

    8. Pärrin pihapiiri

    [Pirkanmaan maakunnallisesti arvokkaat rakennetut kulttuuriympäristöt 2016, inventointi]

    Juupajoen kirkko ja tapuli. Juupajoki on perustettu Oriveden rukoushuonekunnaksi vuonna 1860. Jo 1700-luvulla sijaitsi Salokunnan kylässä puinen saarnahuone. Seurakunnan nykyinen puukirkko on rakennettu vuonna 1838. Pohjamuodoltaan kirkko on kahdeksankulmainen ja ulkokattona on lyhtyyn päättyvä särmäkartio. Kirkko liittyy sitten 1700-luvun lopun ja 1800-luvun alkupuolen monikulmaisten kirkkojen ryhmään. Erillinen kellotapuli on vuodelta 1840. Sen seinustalla on vaivaisukko. Kirkon ympärillä on vanha hautausmaa.

    Kopsamo-Sahrajärvi kulttuurimaisema. Kopsamon ja Sahrajärven rannoilla on kauniisti kumpuilevaa kulttuurimaisemaa. Vanha maantie kulkee luontevasti vesistön länsirannalla. Tien varrella on runsaasti kulttuurihistoriallisesti merkittävää ja perinteistä rakennuskantaa. Kirkon, Suomelan ja Pärrinaution lisäksi mainittakoon seurakuntatalon eteläpuolella oleva pieni hirsimökki, Kopsamon vanha koulurakennus, Iso-Köllin rakennusryhmä Korkeakoskelle vievän tien risteyksessä, pappilan päärakennus vuodelta 1927, Maunulan päärakennus ja luhti sekä Sahrajärven kylässä Ala- ja Ylä-Sahran vuonna 1884 rakennettu kivinavetta on seudun vanhimpia. Samoilta ajoilta on myös harmaakivinen makasiini.

    Suomela, Kopsamo. 1900-luvun alkupuolella rakennettu seuratalo Suomela on säilynyt hyvin alkuperäisessä jugendasussaan. Nykyisin talon omistaa maamiesseura. Ennen vuotta 1944 se kuului suojeluskunnalle.

    Pärrinautio, Pärri. Pärrinaution tila on vanha kestikievaripaikka. Tilan vanha punamullattu päärakennus on 1700-luvulta. Toinen asuinrakennus on vuodelta 1910. Kivi- ja tiilirakenteinen karjasuoja on vanhimmilta osin vuodelta 1912.

    [Pirkanmaan seutukaavoitus: Pirkanmaan kulttuurihistorialliset kohteet. Julkaisu B 174. Tampereen seutukaavaliitto 1990.]

Tutkimushankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    KULTTUURIMAISEMAT 2016: Pirkanmaan maisemallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaat maatalousalueet, inventointi Hämeenkyrö
    Ikaalinen
    Juupajoki
    Kangasala
    Kihniö
    Lempäälä
    Nokia
    Orivesi
    Parkano
    Pirkkala
    Punkalaidun
    Pälkäne
    Ruovesi
    Tampere
    Urjala
    Valkeakoski
    Vesilahti
    Virrat
    Ylöjärvi
    Akaa
    Mänttä-Vilppula
    Sastamala
     
      Rakennusinventointi
    Maisemahistorian selvitys
    Muu
     
    01.01.2014 31.12.2016

Kartta