Alue Kopsamon-Sahrajärven kulttuurimaisema

Takaisin Näytä kartalla

Perustiedot

 • Kunta:
  Juupajoki
  Nimi:
  Kopsamon-Sahrajärven kulttuurimaisema
  Alueluokka:
  Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö

Tekstitiedot

 • Kuvaus:
  1. Ala-Sahran pihapiiri

  2. Ylä-Sahran pihapiiri

  3. Maunulan pihapiiri

  4. Kirkko

  5. Iso-Köllin pihapiiri ja palvelukeskus

  6. Pappila

  7. Seurantalo

  8. Pärrin pihapiiri

  [Pirkanmaan maakunnallisesti arvokkaat rakennetut kulttuuriympäristöt 2016, inventointi]

  Juupajoen kirkko ja tapuli. Juupajoki on perustettu Oriveden rukoushuonekunnaksi vuonna 1860. Jo 1700-luvulla sijaitsi Salokunnan kylässä puinen saarnahuone. Seurakunnan nykyinen puukirkko on rakennettu vuonna 1838. Pohjamuodoltaan kirkko on kahdeksankulmainen ja ulkokattona on lyhtyyn päättyvä särmäkartio. Kirkko liittyy sitten 1700-luvun lopun ja 1800-luvun alkupuolen monikulmaisten kirkkojen ryhmään. Erillinen kellotapuli on vuodelta 1840. Sen seinustalla on vaivaisukko. Kirkon ympärillä on vanha hautausmaa.

  Kopsamo-Sahrajärvi kulttuurimaisema. Kopsamon ja Sahrajärven rannoilla on kauniisti kumpuilevaa kulttuurimaisemaa. Vanha maantie kulkee luontevasti vesistön länsirannalla. Tien varrella on runsaasti kulttuurihistoriallisesti merkittävää ja perinteistä rakennuskantaa. Kirkon, Suomelan ja Pärrinaution lisäksi mainittakoon seurakuntatalon eteläpuolella oleva pieni hirsimökki, Kopsamon vanha koulurakennus, Iso-Köllin rakennusryhmä Korkeakoskelle vievän tien risteyksessä, pappilan päärakennus vuodelta 1927, Maunulan päärakennus ja luhti sekä Sahrajärven kylässä Ala- ja Ylä-Sahran vuonna 1884 rakennettu kivinavetta on seudun vanhimpia. Samoilta ajoilta on myös harmaakivinen makasiini.

  Suomela, Kopsamo. 1900-luvun alkupuolella rakennettu seuratalo Suomela on säilynyt hyvin alkuperäisessä jugendasussaan. Nykyisin talon omistaa maamiesseura. Ennen vuotta 1944 se kuului suojeluskunnalle.

  Pärrinautio, Pärri. Pärrinaution tila on vanha kestikievaripaikka. Tilan vanha punamullattu päärakennus on 1700-luvulta. Toinen asuinrakennus on vuodelta 1910. Kivi- ja tiilirakenteinen karjasuoja on vanhimmilta osin vuodelta 1912.

  [Pirkanmaan seutukaavoitus: Pirkanmaan kulttuurihistorialliset kohteet. Julkaisu B 174. Tampereen seutukaavaliitto 1990.]

Tutkimushankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Avaa KULTTUURIMAISEMAT 2016: Pirkanmaan maisemallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaat maatalousalueet, inventointi Hämeenkyrö
  Ikaalinen
  Juupajoki
  Kangasala
  Kihniö
  Lempäälä
  Nokia
  Orivesi
  Parkano
  Pirkkala
  Punkalaidun
  Pälkäne
  Ruovesi
  Tampere
  Urjala
  Valkeakoski
  Vesilahti
  Virrat
  Ylöjärvi
  Akaa
  Mänttä-Vilppula
  Sastamala
   
      01.01.2014 31.12.2016