Maakuntamuseon lausunto 52 / 2013 Tampere, XI - Kyttälä, Rautatienkatu 21, asuinrakennuksen rakentaminen tontille, asemakaavan muutosluonnos, kaava 8428

Takaisin

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Kaupunginosa:
    XI - Kyttälä
    Dnro / vuosi: 52 / 2013
    Otsikko:
    Tampere, XI - Kyttälä, Rautatienkatu 21, asuinrakennuksen rakentaminen tontille, asemakaavan muutosluonnos, kaava 8428
    Asiakirjan arkistotunnus, laji:
    12.03.01.10 Lausunto
    Lausunnon saaja:
    Tampereen kaupunki, Kaupunkiympäristön suunnittelu / Maankäytön suunnittelu
    Lausunnon pvm:
    19.02.2013
    Tiivistelmä:
    Tampereen kaupunki pyytää Pirkanmaan maakuntamuseolta lausuntoa otsikossa mainitusta hankkeesta. Hankkeen tavoitteena on korottaa 1972 rakennetun pääpostin rakennuksen Rautatienkadun puoleista, kaksikerroksista osaa. Maakuntamuseo on antanut lausunnon kaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta (DIAR: 86/2012). Lausunnossaan maakuntamuseo totesi, että Postitalon uudistaminen ja laajentaminen on mahdollista, edellyttäen että rakennuksen ominaispiirteet huomioidaan hankkeen suunnittelussa ja kaa-vamääräyksissä.

    Kaava-aineisto sisältää täydennysrakennussuunnitelman luonnoksen. Luonnoksen mukaan Rautatienkadun puoleista matalaa osaa korotettaisiin seitsemällä kerroksella. Lisäksi radan puolelle tulisi viisikerroksinen laajennusosa. Tampereen kaupungin kaupunkikuvatoimikunta on ohjannut täydennysrakentamista ja katsonut Rongankadun puoleisen matalan, avoimen rakennusmassan korottamisen yhdeksänkerroksiseksi umpikortteliksi olevan kaupunkikuvan osalta positiivinen ratkaisu.

    Kaava-aineistoon kuuluvan rakennushistoriallisen katsauksen mukaan Postitalon eteläosa on rakennuksen kaupunkikuvallisesti merkittävin osa. Postitalon eteläosa reunustaa Tampereen rautatieaseman valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä. Pirkanmaan maakuntamuseo pitää positiivisena tämän osan säilyttämistä ja kunnostamista. Maakuntamuseo katsoo, että rakennuksen 1950–70-lukujen kaupunkirakentamiselle tyypillinen, matalaa ja korkeaa yhdistävä massoittelu on keskeinen osa rakennuksen alkuperäistä ilmettä ja estetiikkaa. Tältä osin rakennuksen matalan osan täysimittainen ja umpinainen, suoraan vanhaa seinäpintaa jatkava täydennysrakennussuunnitelma sekä ratkaisun salliva asemakaava eivät parhaalla mahdollisella tavalla huomioi postitalon kulttuurihistoriallisia ominaispiirteitä. Pirkanmaan maakuntamuseo katsoo, että kaavaluonnoksen mu-kainen ratkaisu on kuitenkin kulttuuriympäristöarvojen osalta mahdollinen.

    Mikäli hanke etenee kaavaluonnoksessa esitettyjen periaatteiden mukaisesti, kaavaehdotusta ei ole välttämätöntä lähettää lausunnolle Pirkanmaan maakuntamuseoon.

Sisältö

  •  
    Lausunnon teksti

Rakennetun ympäristön kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Osoite Kohdetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Postitalo   XI - Kyttälä
     
    Rautatienkatu 21 - Rongankatu 14 liike-elämä