Rakennetun ympäristön kohde Karhunkatu 9

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

 •  
  Kunta:
  Tampere
  Kaupunginosa:
  Kissanmaa
  Nimi:
  Karhunkatu 9
  Osoite:
  Karhunkatu 9
  Kohdetyyppi:
  asuinkiinteistö
  Historiallinen tilatyyppi:
  asutustila
  Nykyinen tilatyyppi:
  asutustila
  Rakennusten lukumäärä:
  1
  Inventointipäivämäärä:
  14.08.2007

Kulttuurihistorialliset arvot

 •  
  Rakennushistoriallinen arvo:
  rakennusperinteinen
  Arvojen perustelu:
  Kohde kuuluu Kissanmaan ensimmäisen asemakaavan jälkeiseen varhaisimpaan rakentamisen vaiheeseen. Kiinteistö on kokonaisuudessaan hyvin hoidettu ja asuinrakennus pihapiireineen on säilyttänyt erinomaisesti alkuperäisen ilmeensä. Rakennus edustaa mallikkasti aikakautensa rakennusperinnettä.

Tekstitiedot

 •  
  Kuvaus:
  Kiinteistön luoteis-kaakkosuuntainen tontti (1357,6m2) on suorakaiteen muotoinen ja sen lyhyt kaakkoispääty rajoittuu Karhunkatuun. Tontilla on kaksi vierekkäistä katuliittymää Karhunkadulle, toinen rakennuksen lounaispuolelle ja toinen kaakoispäädyn kellarissa olevaan autotallin. Liittymäkohdissa on aukot orapihlaja-aidassa ja tontille johtaa hiekkapintaiset ajotiet.

  Tontin pinta on tasainen ja pääosin nurmea. Sisäänkäyntien edustat ja polut on päällystetty neliskulmaisin betonilaatoin. Tonttia rajaa kadun puolelta kaakosta orapihlaja-aita ja luoteesta metalliverkkoaita. Koillis- ja lounaisrajalla ei ole aitaa, vain joitakin harvoja pensaita ja puita, kuten kaikilla tonttien välirajoilla koko korttelissa 849 Karhunkatu 17:a lukuunottamatta.

  Vehreällä tontilla kasvaa sekä uusia että vanhoja omenapuita, kookkaita mäntyjä, koivuja, kuusia ja haapoja sekä yksi tammi ja vaahtera. Lisäksi tontilla on perinteistä 1950-luvun kasvillisuutta: villiviiniä, perennoja, sireeni- ja marjapensaita, sekä vadelmarivi.

  Tontilla on yksi asuinrakennus sijaiten luoteis-kaakkosuuntaisesti lähellä Karhunkadun reunaa. Asuinrakennuksen luoteispuolella puutarhassa on lisäksi kevytrakenteinen vanha leikkimökki. Mökki on satulakattoinen, lautarakenteinen, vaaleaksi maalattu, limilaudoitettu ja siinä on punainen huopakate.

  Historia:
  Kissanmaan kortteli 849 on ns. virkamiesten rivi. Korttelin tontit oli varattu ensisijaisesti kaupungin virkamiehille. Moni kiinteistöjen alkuperäisistä omistajista oli myös henkilökohtaisesti osallistunut Kissanmaan kaavoitukseen tai rakennusten suunnitteluun. Muusta Kissanmaasta poiketen kortelia eivät koskeneet samat rakennusten sijoittelua, kattokaltevuutta ja räystäskorkeutta sääntelevät säännöt. Talot sai rakentaa vapaammin omien suunnitelmien mukaisesti.

  Kiinteistön ensimmäinen asukas oli rakennuslupapiirrustuksetkin signeerannut Tommi Pyy perheineen. Pyy oli kaupungin rakennusmestari ja suunnitellut kolme kissanmaalaistaloja, mm. naapuritalon Karhunkatu 11.

  Ympäristö ja pihapiiri:
  Kohteen lähiympäristössä on erilaista rakennuskantaa seuraavasti: pohjoisessa, koillisessa, lounassa ja luoteessa on mittasuhteiltaan kohdetta muistuttavia omakotitaloja, etelä-kaakossa on kaksikerroksinen rivitalo ja luoteispuolella on Teiskontietä reunustava puistoalue.
  Kirjalliset lähteet:
  Alkuperäiset rakennuslupapiirrokset sekä myöhemmät mahdolliset muutos- tai laajennuslupapiirrokset. Tampereen kaupunki, Rakennusvalvonnan arkisto.
  Suulliset lähteet:
  Leena Rajamäki

  Pauli Lehtinen

Kuvat ja media

 • Kohteen kuva

  • Kuvaaja:
  • Kuvatyyppi:
  • Kuvaus:
  • Kuvausaika:

Rakennukset

 •  
  Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
  Kohteen kuva 
  Avaa
    Karhunkatu 9 Karhunkatu 9 asuinrakennus - omakotitalo
   

Alueet

 •  
  Kunta
  Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
  Kohteen kuva 
  Avaa
  Tampere
   
    Kissanmaa Hallinnollinen alue omakotialue
   
  Kohteen kuva 
  Avaa
  Tampere
   
  Tampere
   
  Kissanmaa inventointi Muu hanke- tai tutkimusalue kaupunkikortteli
   
  Avaa Tampere
   
    Kissanmaa, Hipposkylä ja Hakametsän jäähalli Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  

Hankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Avaa Moniulotteinen kulttuuriperintö - digitointihanke Pirkkala
  Tampere
   
  Aitolahti
  Teisko
   
  Muu
   
  11.03.2014 31.12.2014
  Kohteen kuva 
  Avaa
  Kissanmaan rakennetun ympäristön inventointi 2007 Tampere
   
    Rakennusinventointi
   
  31.12.2006 30.12.2007

Kartta