Rakennetun ympäristön kohde Kivimäki

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Akaa
    Vanha kunta:
    Viiala
    Kylä:
    Sarkkila
    Nimi:
    Kivimäki
    Osoite:
    Sarkkilantie 19
    Kohdetyyppi:
    asuinkiinteistö
    Rakennusten lukumäärä:
    3

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Kivimäen tontilla ovat 1. vanha asuinrakennus (1800-l ?) sekä uudehkot vapaa-ajan asunto ja varastorakennus. Kivimäki edustaa kooltaan ja sijainniltaan perinteistä mökkiasutusta, jota syntyi kylien liepeille, usein kyläraitin varrelle. Vanhalla asuinrakennuksella on maisemallista arvoa osana ympäröivää vanhaa kylämaisemaa. Rakennus on säilynyt pääpiirteissään vanhassa asussaan. Tonttia rajaa osittain kiviaita. Asuinrakennus on Sarkkilantien varrella, lähellä kylän keskustaa. Aikaisemmin mökin ja kylän välissä oli pieni peltokappale, mutta se on hävinnyt rakentamisen ja metsittämisen seurauksena. Tontti rajoittuu etelässä ja lännessä kiviseen metsämaastoon, pohjoisessa on istutettu kuusikko ja omakotitalo 1990-luvulta. Itäpuolen rajana on kyläraitti.

    1. Asuinrakennus n. 5x9 metriä on rakennettu nurkka/luonnokivisokkelille, ei laastia. Pitkänurkkainen hirsirunko on vuorattu punaiseksi maalatulla peiterimavuorauksella, osa vuorauksesta uusittu. Satulakatto on katettu aaltolevyllä. Ikkunat erityyppisiä ja -ikäisiä mm. pohjoispään 1950-luvun ikkuna. Rakennukseen kuuluu satulakattoinen umpikuisti. Ulko-oven ympärillä on ristikkokoristellut ikkunat. Asuinrakennus on rakennettu todennäköisesti 1800-luvun loppupuolella tai viimeistään 1900-luvun alussa.

    Historia:
    Tien varressa oleva pieni asuinrakennus on alun perin ollut pienemmällä tontilla. Nykyisen omistajan aikana tonttiin on ostettu lisämaata ja sille on rakennettu uusi vapaa-ajan rakennus ja autotalli. Kivimäki on muodostettu vuonna 1995 1,24 hehtaarin kokoiseksi yhdistämällä Linnakallion ja Linnan tilojen maita siihen.

    Muistitiedon mukaan mökissä asui Jalavan Sanni, jonka sanottiin käyneen Viialan lasitehtaalla töissä. Hänen tyttärensä Elsa oli Heikkilässä töissä. Nykyinen omistaja osti mökin kesäasunnoksi. 1900-luvun loppupuolella.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Asuinrakennus on Sarkkilantien varrella, lähellä kylän keskustaa. Aikaisemmin mökin ja kylän välissä oli pieni peltokappale, joka on hävinnyt rakentamisen ja metsittämisen seurauksena. Tontti rajoittuu etelässä ja lännessä kiviseen metsämaastoon, pohjoisessa on istutettu kuusikko ja omakotitalo 1990-luvulta. Itäpuolen rajana on kyläraitti. Tien itäpuolella on Pihlajamäen vanha asuinrakennus ja kivinen peltorinne.
    Kirjalliset lähteet:
    Heiskanen, J. Viiala. Rakennetun ympäristön ja kulttuurimaiseman inventointi 2005-2006

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Avaa Akaa
     
    Viiala
     
    Heinälahden itäpuolen agraarimaisema Kulttuurihistoriallisesti arvokas aluekokonaisuus  

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Viiala Rakennetun ympäristön ja kulttuurimaiseman inventointi 2005-2006 Akaa
     
    Viiala
     
    Rakennusinventointi
    Kulttuuriympäristöinventointi
    Muu
     
    01.01.2005 31.12.2006

Kartta