Rakennetun ympäristön kohde Mutonen

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Akaa
    Vanha kunta:
    Viiala
    Kylä:
    Riitiälä
    Nimi:
    Mutonen
    Osoite:
    Mutosentie 17 A
    Kohdetyyppi:
    maatalous
    Historiallinen tilatyyppi:
    kantatalo
    Rakennusten lukumäärä:
    5

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Mutosen tilakeskuksessa ovat 1. asuinrakennus (1890-l/1900-l ), 2. asuinrakennus (2000-l), 3. aittarakennus (1880-l?), 4. navetta (1950-l), 5. aitta (1700/1800-l) ja 6. kuivuri, suuli (1950/60-l). Mutonen on kylän kantataloja ja nykyinen asuintontti isojaon kartan teon (1779) jälkeen syntynyt. Pihapiirin keskeiset rakennukset; asuinrakennus ja pitkä hirsinen talousrakennus ovat 1800-luvun loppupuolelta ja säilyttäneet muutoksista huolimatta vanhaa ulkoasuaan kohtalaisen hyvin. Rakennukset ovat peltoaukean laidalla, lähellä vanhaa kylätonttia. Mutosen pihapiiri sijaitsee metsäsaarekkeessa, lähellä vanhaa Tampereentietä. Etelä- ja länsipuolella aukeaa Riitiälän kylän keskeinen peltoaukea, joka alkujaan ulottui etelässä Riitiäläjärveen. Nykyisin järvi on kuivunut ja pusikoitunut.

    1. Asuinrakennus on rakennettu epäsäännöllisistä, lohkotuista kivistä tehdylle kivijalalle. Hirsirunko on vuorattu keilapontatulla vaakalaudoituksella. Vintinpäädyssä on käytetty riippuvaa sahateräkoristelulla varustettua vuorausta. Ikkunat ovat nykyaikaiset alumiini-ikkunat, jako jäljittelee 6- ja 9-ruutuista ikkunaa. Vuorilaudat nykyaikaiset, koristellut. Satulakatto on katettu tiilellä. Rakennuksen eteläpuolella on umpikuisti, jonka yläpuolella on avoterassi ja satulakattoinen frontoni. Pohjoispuolella on avokuisti ja frontoni. Nykyinen ulkoasu poikkeaa vanhasta, ennen sotia olleesta ulkoasusta. Rakennuksen vuoraus, katto, kuistit ja frontonit ovat uudehkoja.

    2. Pieni, nykyaikainen asuinrakennus.

    3. Pitkä luhtiaitta on rakennettu nurkkakiville. Pitkänurkkainen, punaiseksi maalattu hirsirunko on vuoraamaton, nurkat ovat suojattu valkoiseksi maalatuilla laudoilla. Luhtiosa ja päätykolmiot ovat pystyvuorattu. Luhtia kannattavat valkoiseksi maalatut kanttipylväät. Pylväiden välissä on

    4. Nurkkakiville rakennettu pieni aitta on poskellinen, otsallinen, pitkänurkkainen ja vuoraamaton. Rakennuksessa on vuoliaiskatto, katon aluslaudoitus on kirveellä veistettyä lankkua. Aitan etupuolelle on avattu suuri aukko, nykyisin puuvarastona.

    Historia:
    Mutonen on Riitiälän kantataloja. Sukutila vuodesta 1692. Nykyisin rakennukset ovat 1.8 hehtaarin tontilla. Tilakeskus on asuinkäytössä. Vuonna 1839 Mutonen oli kooltaan 58 hehtaaria. Kylän tiloista Pietiä yhdistettiin Mutoseen 1800-luvulla. Vuonna 1940 Mutonen oli kooltaan n. 97 hehtaaria. Mutosesta erotettiin Kaitilon, Kytömaan ja Pietilän pientilat sotien jälkeen. Nykyisin tila on asuinkäytössä. Vanha kylätontti on jäänyt Penttilän talousrakennusten alle. Nykyinen asuinpaikka on isonjaon jälkeen syntynyt. Tila on muodostettu noin 13 hehtaarin kokoiseksi vuonna 1997.
    Ympäristö ja pihapiiri:
    Mutosen pihapiiri sijaitsee metsäsaarekkeessa, lähellä vanhaa Tampereentietä. Etelä- ja länsipuolella aukeaa Riitiälän kylän keskeinen peltoaukea, joka alkujaan ulottui etelässä Riitiäläjärveen. Nykyisin järvi on kuivunut ja pusikoitunut. Pellon itälaidalla näkyvät tilakeskuksista Taipaleen Hyrkäs ja Tolvila. Pihapiiri on nurmipintainen ja avoin. Pihassa on muutamia suurehkoja lehmuksia ja pihapensaita. Rakennukset ja luonnonpuusto rajaavat pitkänomaista pihaa. Länsipuolella on kapea peltoaukea, jonka takana on Toorikan tilakeskus. Eteläpuolella pellon laidalla on Penttilän tilakeskus.
    Kirjalliset lähteet:
    Heiskanen, J. Viiala. Rakennetun ympäristön ja kulttuurimaiseman inventointi 2005-2006

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Avaa Akaa
     
    Viiala
     
    Alkkulalahden-Riitiälänjärven agraarimaisema Kulttuurihistoriallisesti arvokas aluekokonaisuus  

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Viiala Rakennetun ympäristön ja kulttuurimaiseman inventointi 2005-2006 Akaa
     
    Viiala
     
    Rakennusinventointi
    Kulttuuriympäristöinventointi
    Muu
     
    01.01.2005 31.12.2006

Kartta