Tutkimushanke Siunaukselan rakennetun kulttuuriympäristön selvitys 2021

Takaisin

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Nokia
    Nimi:
    Siunaukselan rakennetun kulttuuriympäristön selvitys 2021
    Hankkeen tyyppi:
    Rakennusinventointi
    Hankkeen lyhyt kuvaus:
    Selvitys on tehty Nokian kaupungin tilauksesta asemakaavaa varten, joka on käynnistynyt Siunauksela ry:n aloitteesta. Selvityksen lähtökohtana ovat Pirkanmaan maakuntamuseon, alueellisen vastuumuseon lausunnot 250 ja 130/2020 Siunaukselaa koskevasta poikkeuslupahakemuksesta 2020 ja Korvolantie 79 asemakaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta. Selvitys päivittää Nokian Siuron, Kuljun ja Linnavuoren kulttuuriympäristöjen selvitystä 2019, jossa oli mukana Korvolan kylä (3.2.).

    Selvityksen tavoite on ollut tuottaa tietoa kaavoitukselle, päivittää aiempien selvitysten tietoja ja muodostaa ajantasainen kokonaiskuva kaava-alueen rakennuskulttuurista, lähimaisemasta ja historiallisista ominaispiirteistä. Selvitys kuvaa rakennettuun ympäristöön vaikuttaneita ilmiöitä ja niitä edustavia rakennuksia ympäristöineen. Lähtökohtina olivat täydennysrakentamistarve, rakennushistorian arvojen tarkastelu niiden taustailmiöitä vasten sekä aikaisemmin tehdyt inventoinnit ja selvitykset. Kulttuuriympäristön selvittämistä edellyttää maankäyttö- ja rakennuslaki.

    Tämä raportti esittelee kaavoituksessa huomioitavat kohteet ja aluekokonaisuuden asemakaavatason mukaisesti valokuvilla, paikkatiedoilla ja tekstikuvauksilla. Niillä kuvataan kohteen ominaispiirteet ja kulttuurihistorialliset arvot sekä paikallisen maaseutumaiseman perusrakenne. Aineistoina olivat kirjallisuus, historialliset kartat, Pirkanmaan keskiaikaisten kylien tiedot ja Siunaukselan arkisto, joka käsittää piirustuksia, rakennusten muutoksiin liittyviä asiakirjoja, historiikkeja, kerättyä muistitietoa sekä runsaan valokuvakokoelman. Rakennukset inventointiin ulkoa, sisätiloja ei asemakaavallisessa tarkastelussa tutkittu.

    Maastotyöt ja selvityksen ovat tuottaneet Heilu Oy:n rakennustutkija arkkitehti, TaT, arkkitehti Laura Uimonen ja FM Kristian Tuomainen, joka on vastannut maisemaosuudesta. Maastotyöt ja raportti on koostettu elokuussa 2021. Työ on tehty arkistolähteitä, kirjallisuutta tutkien, rakennukset on inventoitu paikan päällä. Työmenetelmä perustuu rakennetun kulttuuriympäristön selvitysohjeisiin, yhteispohjoismaiseen kulttuuriympäristöjen selvittämisen DIVE-menetelmään, Museoviraston Talon tarinat-oppaaseen sekä Suomen ympäristökeskuksen oppaaseen Kulttuuriympäristö vaikutusten arvioinnissa 2013.

    Vastuutaho/vastuuhenkilö:
    Heilu Oy
    Hankkeen loppupvm:
    31.12.2021

Media

  • Kohteen kuva

    inv-alue1.JPG

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Liitetiedostot

  •  

    21_30.8. Nokia_Korvolantie79 rakennettu ympäristö.pdf

    • Kuvaus:
    Lataa

Rakennetun ympäristön kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Osoite Kohdetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Nokia
     
    Siunaukselan vanhainkoti / Vainio / Orpokoti Korvola
     
      Korvolantie 79 hoito