Maakuntamuseon lausunto 18 / 2013 Tampere, Pinninkatu 47, tontin käyttötarkoituksen muuttaminen, kaava 8462, osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Takaisin

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Kaupunginosa:
    XVII
    Dnro / vuosi: 18 / 2013
    Otsikko:
    Tampere, Pinninkatu 47, tontin käyttötarkoituksen muuttaminen, kaava 8462, osallistumis- ja arviointisuunnitelma
    Asiakirjan arkistotunnus, laji:
    12.03.01.10 Lausunto
    Lausunnon saaja:
    Tampereen kaupunki, Kaupunkiympäristön suunnittelu / Maankäytön suunnittelu
    Lausunnon pvm:
    24.01.2013
    Tiivistelmä:
    Tampereen kaupunki pyytää Pirkanmaan maakuntamuseolta lausuntoa otsikossa mainitusta hankkeesta. Hankkeen tavoitteena on muuttaa 1951 rakennettu Hämeen kenkätehdas asuin- tai asuntolakäyttöön. Teollisen toiminnan loputtua rakennus on ollut mm. toimistokäytössä.

    Hämeen kenkätehdas on merkittävä osa tamperelaisen ja pirkanmaalaisen kenkäteollisuuden historiaa. Tampere oli Suomen kenkäteollisuuden keskus, ja kenkätehtaat sijoittuivat erityisesti Tammelan seudulle. Hämeen Kenkä- ja Nahkatehdas perustettiin 1918, ja yrityksen nimi muutettiin Hämeen kenkätehtaaksi 1935. 1960 keskisuuri, reilut 100 henkeä työllistänyt yritys siirtyi Palmrothin suvulle, joiden yritystoiminta on jatkunut Pirkkalassa 2000-luvulle asti. Hämeen kenkätehtaan puhtaaksimuurattu tehdasrakennus edustaa ajalleen tyypillistä, eleetöntä toimitila-arkkitehtuuria ja on julkisivujensa osalta säilyttänyt alkuperäiset piirteensä.

    Pirkanmaan maakuntamuseo toteaa, että kaavahanke on lähtökohtaisesti mahdollinen. Kaava-alueen rakennuskannasta tulee laatia asemakaavatasoinen rakennetun ympäristön selvitys, jossa huomioidaan kaava-alueen rakennuskanta myös osana Tullin alueen kokonaisuutta. Selvityksen perusteella arvioidaan Hämeen kenkätehtaan suojelutarve. Hankkeeseen ei liity arkeologisen perinnön selvitystarvetta. Kaavaluonnos tulee lähettää lausunnolle Pirkanmaan maakuntamuseoon.

Sisältö

  •  
    Lausunnon teksti

Rakennetun ympäristön kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Osoite Kohdetyyppi
    Avaa Tampere
     
    Hämeen kenkätehdas   XVII
     
    Pinninkatu 47 teollisuus