Rakennetun ympäristön kohde Kylmäkosken terveysasema

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Akaa
    Vanha kunta:
    Kylmäkoski
    Kylä:
    Kirkonkylä
    Inventointinumero:
    2020/0001
    Nimi:
    Kylmäkosken terveysasema
    Osoite:
    Koulutie 5, 37910 Akaa
    Kohdetyyppi:
    hoito
    Rakennusten lukumäärä:
    1
    Inventointipäivämäärä:
    10.09.2020

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Rakennushistoriallinen arvo:
    rakennusperinteinen
    Historiallinen arvo:
    sosiaalihistoria
    Ympäristöarvo:
    maisemallisesti keskeinen sijainti
    Arvojen perustelu:
    Arvot: Sosiaalihistoriallinen, rakennushistoriallinen, maisemallinen.

    Ulkoisesti lähes autenttisessa asussaan säilynyt terveysasema edustaa ulkoisesti rakennusajankohdalleen tunnistettavaa terveyasema-arkkitehtuuria, jossa on havaittavissa jo ajankohtana yleistynyttä yksilöllisempää ilmettä. Ominaispiirteet ja materiaalit ovat säilyneet erittäin hyvin ja muutokset on toteutettu alkuperäisilmettä kunnioittaen. Pienehkö rakennus on kuitenkin rakennustaiteellisessa mielessä hieman arkinen. Terveysasema sijaitsee Kylmäkosken koulun vieressä joki- ja viljelymaiseman laidalla.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Pienehkö, osin kaksikerroksinen tiilirunkoinen ja satulakattoinen Kylmäkosken terveysasema on valmistunut vuonna 1984-85 ja säilynyt ulkoisesti lähes alkuperäisessä asussaan. Rakennus sijaitsee hieman syrjässä Koulutien varrella Kylmäkosken uuden koulurakennuksen sekä vanhan Kirkonkylän koulun takana. Lähistöllä sijaitsee lisäksi maaseutukeskuksille tyypillinen entinen lääkäritalo, joka on rakennettu ilmeisesti 1950-luvulla. Yhdessä terveyskeskuksen kanssa nämä muodostavat maaseudun terveydenhuollon historiaa ja muutosta ilmentävän kokonaisuuden.

    Rakennus edustaa rakennusajankohdalleen melko tyypillistä, mutta moneen muuhun vastaavan kokoiseen terveysasemaan nähden hieman laadukkaampaa ja ei niin laitosmaista arkkitehtuuria. Rakennus edustaa myös jo vaihetta, jossa voimakkaan horisontaalisesta tasakattoisesta ja strukturalismia korostavasta suunnittelusta ryhdyttiin siirtymään kohti yksilöllisempää ja vapaampaa suunnittelua. Aikaisempaan terveysasemasuunnitteluun poikkeavina yksityiskohtina ovat esimerkiksi rapattu pinta sekä satulakatto.

    Rakennuksen on suunnitellut terveyskeskuksiin erikoistunut arkkitehti Into Pyykkö, jonka kädenjälkeä edustavat Pirkanmaalla lisäksi Kangasalan, Valkeakosken, Viialan ja Urjalan terveyskeskukset.

    Historia:
    Arkkitehti Into Pyykön vuosina 1984–85 suunnittelema Kylmäkosken terveysasema valmistui mitä ilmeisimmin lopullisesti vuoden 1985 aikana.

    Rakennus on säilynyt ulkoisesti lähes alkuperäisessä asussaan ja oli inventointihetkellä edelleen alkuperäisessä käytössään.

    Akaan kaupunki sai vuonna 2016 luvan uuden hyvinvointikeskuksen rakentamiseen. Hankesuunnitelmassa todettiin, että Akaan kaikki kolme 1980-luvulla valmistunutta terveysasemaa ovat rakennuksina elinkaarensa loppupäässä.

    Kylmäkosken terveysaseman palvelut siirtyvät uuden hyvinvointikeskuksen tiloihin kesällä 2021. Vuoden 2019 lopulla ei ollut tiedossa, mitä terveysasemalle tapahtuu ja vaihtoehtoina olivat tässä vaiheessa purku, myynti ja vuokraus. Alue nähtiin soveltuvan myös asuntotuotantoon. (Aamulehti 5.12.2019) Inventointihetkellä syyskuussa 2020 Kylmäkosken terveysasema oli vielä käytössä arkipäivisin klo 16 tai klo 14 asti.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Terveysasema sijaitsee Kylmäkosken kirkonkylässä aivan Tarpionojan rannalla hieman syrjässä varsinaisesta maaseutukeskuksesta. Joen takana avautuu viljelymaisema. Terveyskeskuksen eteläpuolella sijaitsee kolme asuintonttia, joista kaksi ajoittuu 1940–50-luvulle ja yksi mitä ilmeisimmin 1970-luvulle. Myös itäpuolella sijaitsee asuintontti, joka vaikuttaa asumattomalta. Terveyskeskuksen itäpuolella olevalla hoitamattomalla heinää kasvavalla kentällä oli inventointihetkellä tonttimaata myytävänä. Pohjoispuolella sijaitsee uusi vuonna 2019 valmistunut Kylmäkosken koulu ja sen vieressä Kirkonkylän vanha koulu, joka on valmistunut mitä ilmeisimmin 1950-luvulla. Terveysaseman länsipuolella sijaitsee Kylmäkosken vanha hautausmaa.

    Kirjalliset lähteet:
    Aamulehti 5.12.2019

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Rakennukset

  •  
    Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
      Terveysasema Koulutie 5, 37910 Kylmäkoski hoitolaitos
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pirkanmaan terveyskeskukset ( modernin rakennusperinnön teemainventointi ) Hämeenkyrö
    Ikaalinen
    Juupajoki
    Kangasala
    Kihniö
    Kuhmoinen
    Lempäälä
    Nokia
    Orivesi
    Parkano
    Pirkkala
    Punkalaidun
    Pälkäne
    Ruovesi
    Tampere
    Urjala
    Valkeakoski
    Vesilahti
    Virrat
    Ylöjärvi
    Akaa
    Mänttä-Vilppula
    Sastamala
     
      Rakennusinventointi
     
    31.08.2020 30.10.2020

Lausunnot

  • Dnro Vuosi Lausunnon pvm Otsikko Lausunnon saaja
    Avaa 418 2022 28.06.2022 Akaa, Koulutie 5, rakennuksen käyttötarkoituksen muutos, poikkeamislupahakemus Akaan kaupunki

Kartta