Maakuntamuseon lausunto 101 / 2013 Tampere, XVII, Yliopistonkatu 50-52, tontin osan käyttötarkoituksen muutos asuinrakentamista varten, asemakaavan muutosluonnos (kaava 8447)

Takaisin

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Kaupunginosa:
    XVII - Tulli
    Dnro / vuosi: 101 / 2013
    Otsikko:
    Tampere, XVII, Yliopistonkatu 50-52, tontin osan käyttötarkoituksen muutos asuinrakentamista varten, asemakaavan muutosluonnos (kaava 8447)
    Asiakirjan arkistotunnus, laji:
    12.03.01.10 Lausunto
    Lausunnon saaja:
    Tampereen kaupunki, Kaupunkiympäristön suunnittelu / Maankäytön suunnittelu
    Lausunnon pvm:
    25.03.2013
    Tiivistelmä:
    Tampereen kaupunki pyytää Pirkanmaan maakuntamuseolta lausuntoa otsikossa mainitusta hankkeesta. Hankkeen tavoitteena on rakentaa asuin- ja liikerakennus Yliopistonkadun varressa sijaitsevalle tyhjälle tontille. Kaava-alueen eteläosassa sijaitsevat lääketehdas Oy Star Ab:n vanhat rakennukset.

    Pirkanmaan maakuntamuseo totesi kaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta antamassaan lausunnossa (diar. 180/2012), että kaavahanke on lähtökohtaisesti mahdollinen. Lisäksi maakuntamuseo totesi, että kaava-alueen rakennuskannasta tulee laatia asemakaavatasoinen rakennetun ympäristön selvitys, jossa huomioidaan kaava-alueen rakennuskanta myös osana Tullin alueen kokonaisuutta. Hankkeen edetessä on selvinnyt, että Starin rakennuksista on olemassa suppea rakennushistoriaselvitys, joka tuo esiin rakennusten arvoja. Kaava-alue, sen rakennuskanta ja ympäristö on lisäksi kuvailtu hyvin kaavaselostuksessa. Tältä pohjalta Starin rakennuksille esitetään kaavaan suojelumerkintää sr-7, joka toteaa rakennusten arvon, kieltää niiden purkamisen ja ohjaa rakennusten korjaus- ja muutostöitä riittävällä tavalla. Pirkanmaan maakuntamuseo katsoo, että kaavaluonnos turvaa alueen kulttuuriympäristöarvojen säilymisen.

    Mikäli hanke etenee luonnoksessa esitettyjen periaatteiden mukaisesti, kaavaeh-dotusta ei ole välttämätöntä lähettää lausunnolle maakuntamuseoon.

Sisältö

  •  
    Lausunnon teksti

Rakennetun ympäristön kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Osoite Kohdetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Yliopistonkatu 50-53 - Lääketehdas Star ym.   XVII - Tulli
     
    Yliopistonkatu 50-53 teollisuus