Tutkimushanke Pirkanmaan II maailmansodan muistomerkkien inventointi 2012

Takaisin

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Hämeenkyrö
    Ikaalinen
    Juupajoki
    Kangasala
    Lempäälä
    Nokia
    Orivesi
    Pirkkala
    Ruovesi
    Tampere
    Urjala
    Valkeakoski
    Virrat
    Ylöjärvi
    Akaa
    Mänttä-Vilppula
    Sastamala
    Nimi:
    Pirkanmaan II maailmansodan muistomerkkien inventointi 2012
    Hankkeen tyyppi:
    Dokumentointi
    Hankkeen lyhyt kuvaus:
    Hankkeen tavoitteena on koota tietoa Pirkanmaalla sijaitsevista toiseen maailmansotaan liittyvistä muistomerkeistä ja tallentaa niiden tiedot Siiriin.
    Vastuutaho/vastuuhenkilö:
    Pirkanmaan maakuntamuseo/Janne Rantanen
    Hankkeen alkupvm:
    28.03.2012
    Hankkeen loppupvm:
    31.05.2012

Tekstitiedot

  •  
    Johdanto:
    Pirkanmaan maakuntamuseo suoritti toukokuussa 2012 toisen maailmansodan muistomerkkien inventoinnin Pirkanmaalla. Inventointiprojekti sai alkunsa toukokuussa 2011, kun Aamulehti tiedusteli Pirkanmaan maakuntamuseolta, onko museolla rekisteriä jatkosotaan liittyvistä muistomerkeistä. Vuonna 2011 tuli jatkosodan syttymisestä kuluneeksi 70 vuotta, minkä vuoksi Aamulehti halusi julkaista listan Pirkanmaalla sijaitsevista jatkosodan muistomerkeistä. Koska maakuntamuseolla ei tuolloin tarvittavaa rekisteriä ollut, alkoi kulttuuriympäristöyksikön päällikkö Tuija-Liisa Soininen kerätä tietoa muistomerkeistä Pirkanmaan sotaveteraaniyhdistyksiltä. Sähköpostin välityksellä kerätty tieto välitettiin Aamulehden toimitukseen, joka julkaisi listan jatkosodan muistomerkeistä lehdessä 12.6.2011. Aamulehden julkaisema lista oli kuitenkin varsin suppea, ja perustui yksinomaan veteraaniyhdistyksiltä saatuihin hajanaisiin tiedonantoihin. Veteraaniyhdistykset lähettivät tietoja kulttuuriympäristöyksikköön vielä Aamulehden muistomerkkilistan julkaisemisen jälkeenkin.

    Maaliskuussa 2012 Pirkanmaan maakuntamuseossa päätettiin jatkaa muistomerkkien kartoittamista toteuttamalla systemaattinen toisen maailmansodan muistomerkkien inventointi Pirkanmaan alueella. Inventoinnin suorittajaksi määrättiin apulaistutkija, HuK Janne Rantanen kulttuuriympäristöyksiköstä. Inventoinnin esityöt tehtiin huhtikuussa 2012 ja kenttä- sekä jälkityöt, mukaanlukien raportin kirjoittaminen, toukokuussa 2012. Muistomerkkejä dokumentoitiin 52 kappaletta kuudentoista kunnan alueella (ks. liite 1). Yhteensä inventoinnin suorittamiseen kului noin 21 työpäivää, joista esityöpäiviä oli kolme, kenttätyöpäiviä yhdeksän ja jälkityöpäiviä yhdeksän. Inventoinnin kustannuksista vastasi Pirkanmaan maakuntamuseo.

    Hankealue:
    Toiseen maailmansotaan, eli Suomen tapauksessa talvi-, jatko- ja Lapin sotaan, selkeästi liittyviä muistomerkkejä on Pirkanmaalla runsaasti. Lähes jokaisella hautausmaalla on muistomerkki vuosien 1939-1945 sodissa menehtyneille sankarivainajille, monella myös erillinen muistomerkki Karjalaan jääneille tai muualle haudatuille vainajille. Muun muassa kouluissa ja vanhoissa teollisuuslaitoksissa on Pro patria-/Isänmaan puolesta -muistotauluja, joissa on lueteltu kyseisiin yhteisöihin kuuluneitten sankarivainajien nimet. Tämänkaltaiset muistomerkit päätettiin jättää huomioimatta muistomerkki-inventoinnin ensimmäisessä vaiheessa, koska hautausmailla olevat muistomerkit dokumentoidaan hautausmaainventointien yhteydessä ja Pro patria -muistomerkkejä on liian paljon suoritetun inventoinnin rajallisten resurssien kannalta. Niin ikään venäläisten sotavankien hautapaikoille pystytetyt muistomerkit rajattiin pois inventoitavista kohteista.

    Inventointi päätettiin kohdistaa varsinaisten talvi-, jatko- ja Lapin sodan aikaisten tapahtumien ja toiminnan paikkojen muistoksi pystytettyihin muistomerkkeihin. Niihin lukeutuvat sotaanlähdön paikoille pystytetyt muistomerkit, puolustusvoimain Pirkanmaalla sijainneitten yksiköitten, kuten ilmatorjuntapatterien ja koulutuskeskusten, muistomerkit; ilmavoimien lentokoneitten putoamispaikoille asetetut muistolaatat, sotateollisuuden muistomerkit sekä vapaaehtoisten maanpuolustusjärjestöjen toimipaikoille pystytetyt muistomerkit. Muutama näihin lukeutumaton muistomerkki dokumentoitiin sen vuoksi, että ne sijaitsivat dokumentoitavien muistomerkkien välittömässä läheisyydessä, ja olivat sen vuoksi helposti mukaan lisättävissä. Ajallinen rajaus on kaikkien inventoinnissa dokumentoitujen muistomerkkien osalta vv. 1939-1945, eli ajanjakso talvisodasta Lapin sotaan. Muistomerkkien pystyttämisajankohtaa ei sen sijaan pidetty relevanttina inventoinnin rajausta tehtäessä. Yllämainitun rajauksen kriteerit täyttäviä muistomerkkejä jäi epäilemättä inventoimatta, koska esityövaiheessa ei kyetty muodostamaan täydellisen kattavaa listaa Pirkanmaan toisen maaulmansodan muistomerkeistä.

    Menetelmät:
    Inventoinnin esityövaiheessa pyrittiin saamaan kokonaiskuva Pirkanmaalla sijaitsevista toisen maailmansodan muistomerkeistä kirjallisuuden, tiedonantojen ja internetsivustojen avulla. Lisäksi inventoijalla oli museoamanuenssi Marja-Liisa Linderin suosiollisella avustuksella mahdollisuus päästä tutustumaan Tampereen taidemuseon Patsastalkoot Pirkanmaalla -hankkeen yhteydessä kerättyyn aineistoon. Tämän jälkeen tehtiin tarkka rajaus, jonka avulla dokumentoitaviksi valitut kohteet saatiin listattua. Valikoituneitten muistomerkkien sijaintitiedot selvitettiin ja merkittiin peruskartoille ennen kenttätyövaihetta.

    Inventoinnin kenttätyövaihe suoritettiin dokumentoimalla muistomerkit paikan päällä aikavälillä 2.5. – 15.5.2012. Paikalle kuljettiin autolla, polkupyörällä ja jalan. Muistomerkeistä kirjoitettiin sanallinen kuvaus, mitattiin ulkoiset mitat, kuvattiin Nikon CoolPix P80 -digitaalikameralla ja niiden sijainti mitattiin Garmin GPSmap 62s –paikantimella ETRS-TM35FIN -koordinaatteina. Muutamalla kohteella harjoitettiin paikallisten haastattelemista muistomerkkien metatietojen täydentämiseksi. Kaksi muistomerkkiä jäi kenttätyövaiheessa dokumentoimatta. Oriveden Asevarikko 1:n muistomerkille ei päästy, koska se sijaitsee nykyään yksityisellä tehdasalueella. Tampereen Sulkavuoren ilmatorjuntamuistomerkkiä ei löydetty käytäessä paikalla, eikä aikataulu antanut myöten etsiä sitä pidempään. On myös mahdollista, että Sulkavuoren muistomerkki on kokonaan tuhoutunut, sillä ympäristössä havaittiin runsaasti resentin toiminnan jälkiä.

    Jälkityövaiheessa tiedot hankkeesta ja dokumentoiduista kohteista tallennettiin Tampereen museoiden Siiri -tietokantaan hanke- ja muistomerkki -osioihin. Esi- ja kenttätyövaiheessa selvittämättä jääneet muistomerkkien metatiedot pyrittiin selvittämään, mutta kaikkien kohteitten osalta siinä ei täysin onnistuttu. Erityisesti muistomerkkien suunnittelijoiden, pystyttäjien ja rahoittajien sekä paljastusajankohtien osalta jäi tietoja saamatta ennen tämän raportin valmistumista. Inventoinnin aikana otetut digitaaliset valokuvat luetteloitiin ja tallennettiin CD-levylle, jota säilytetään Pirkanmaan maakuntamuseon kulttuuriympäristöyksikön arkistossa. Osa kuvista tallennettiin KuvaSiiri -kuvatietokantaan diaarinumerolla KYY 100. Selkeyden vuoksi myös ne kuvat, joita ei tallennettu KuvaSiiriin alanumeroitiin samalle päänumerolle (liite 2). Inventoinnista kirjoitettiin tämä raportti, jossa selvitetään inventoinnin vaiheita ja esitetään inventoinnin tulokset. Raportin alkuperäiskappaletta säilytetään Pirkanmaan maakuntamuseon kulttuuriympäristöyksikön arkistossa.

    Tulokset:
    Muistomerkkejä dokumentoitiin 52 kappaletta kuudentoista kunnan alueella.
    Yhteenveto:
    Muistomerkkejä dokumentoitiin inventoinnin aikana 52 kappaletta yhteensä kuudentoista kunnan

    alueella. Muistomerkeistä 23 oli sotaanlähdön muistomerkkejä tai veteraanimuistomerkkejä,

    seitsemän vapaaehtoisten maanpuolustusjärjestöjen muistomerkkejä, seitsemän puolustusvoimain

    yksiköitten ja laitosten muistomerkkejä, kymmenen pudonneiden ilmavoimain koneiden ja lentäjien

    muistolaattoja, kolme ilmatorjunnan muistomerkkejä ja kaksi muuta muistomerkkiä. Inventoinnissa

    havaittiin, että muistomerkkejä on paljastettu kattavasti, eri tahojen toimesta sodanaikaisten

    tapahtumien, toimijoiden ja ihmisten muistoksi, vaikka Pirkanmaa sijaitsi suhteellisen kaukana

    kaikista toisen maailmansodan rintamalinjoista. Muistomerkkejä paljastetaan yhä, vaikka

    jatkosodan päättymisestä tulee kahden vuoden kuluttua kuluneeksi 70 vuotta. Uusin inventoinnissa

    dokumentoitu muistomerkki, kurulaisten miesten jatkosotaan lähdön muistolaatta, on paljastettu

    noin vuoden ennen inventoinnin suorittamista. Inventoidut muistomerkit ovat ulkoisilta

    ominaisuuksiltaan hyvin erilaisia, ja ne sijaitsevat mitä erilaisimmissa paikoissa, kaupunkien

    keskustoista metsän uumeniin. Suurin osa kohteista sijaitsee kuitenkin helposti saavutettavissa

    paikoissa taajama-alueilla. Muistomerkeissä yhdistyvät usein esteettiset, historialliset ja toisinaan

    myös luonnon arvot. Sen vuoksi sotamuistomerkit soveltuvat varsin hyvin matkailu- ja

    käyntikohteiksi.

    Lähteet:
    Tiedonannot

    Pekka Ekolan suullinen tiedonanto 9.5.2012 koskien Sotiin osallistuneiden Vilppulan miesten

    -muistokiveä.

    Hannu Riikosen sähköpostitiedonanto 23.5.2012 koskien Lempäälän Manttaalitaloa.

    Seppo Satamon sähköpostitiedonanto 15.5.2012 koskien muistomerkkiä Valkeakoskella.

    Timo Tulosmaan Tuija-Liisa Soiniselle vuonna 2011 välittämät sotaveteraaniyhdistysten

    sähköpostitiedonannot.

    Julkaisemattomat aineistot

    Kaipiainen, Soila/Tampereen taidemuseo. Patsastalkoot Pirkanmaalla -projektin aineistot.

    Internet

    Aamulehti 12.6.2011. 70 vuotta jatkosodasta, kokosimme muistomerkit Pirkanmaalta.

    http://www.aamulehti.fi/cs/Satellite/Kotimaa/1194682912086/artikkeli/70+vuotta+jatkosodasta+ko

    kosimme+muistomerkit+pirkanmaalta.html

    Pirkanmaan reserviläispiiri ry. Pirkanmaan sotamuistomerkit. Sivustolla käyty viimeksi 31.5.2012.

    http://www.kotiposti.net/~reservi/muistomerkit/

    Tammenlehvän perinneliitto. Suomen sotamuistomerkit 1939-1945. Sivustolla käyty viimeksi

    31.5.2012. http://www.sotamuistomerkit.fi/

    Tampereen kaupunki/Tampereen nykytaiteen museo 2006. Tampereen julkiset veistokset ja

    monumentit. Sivustolla käyty viimeksi 31.5.2012.

    http://www.tampere.fi/ekstrat/taidemuseo/patsaat/

    Tampereen kaupunki/Tampereen nykytaiteen museo 2006. Tampereen muistolaatat ja muut

    muistomerkit. Sivustolla käyty viimeksi 31.5.2012.

    http://www.tampere.fi/ekstrat/taidemuseo/muistomerkit/

    Kirjallisuus

    Horsma-aho, Olavi ja Taberman, Raili (toim.) 1997. Pitkin poikin Pirkkalaa. Gummerus Kirjapaino

    Oy, Jyväskylä.

    Kolu, Seppo; Laukkonen, Erkki ja Seppälä, Marja-Leena 2006. Koijärven, Kylmäkosken ja Urjalan

    muistomerkit valokuvina. Arkkiset, Urjala.

    Saramäki, Aarno ja Nieminen, Asko (toim.) 2009. Suomen ilmailuhistorian muistomerkit.

    Lentovarikon kilta ry.

    Tuomisto, Antero 1990. Sotiemme muistomerkit. Gummerus Kirjapaino Oy, Jyväskylä.

    88

    Tuomisto, Antero 1998. Suomalaiset sotamuistomerkit. Sotilasperinteen Seuran julkaisu n:o 1.

Media

  • Kohteen kuva

    KYY 100-117.jpg

    • Kuvaaja: Janne Rantanen
    • Kuvatyyppi: Piirros
    • Kuvaus: Talvisodan hengelle omistettu muistomerkki Emil Aaltosen puistossa Tampereella.
    • Kuvausaika: 15.5.2012

Muistomerkit

  • Tunnuskuva Kunta Nimi Kohdetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    72. Raskasilmatorjuntapatterin muistomerkki
     
    muu
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Ikaalinen
     
    Aseveljien muistoksi
     
    muistokivi
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Härmälän lentokonehallin muistolaatta
     
    laatta
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Ilmavoimien sotamekaanikkojen muistolaatta
    Ilmavoimien sotamekaanikkojen sodanaikaisen koulutuskeskuksen muistolaatta
     
    laatta
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pirkkala
     
    Ilmavoiton muistolaatta
     
    laatta
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Urjala
     
    Jalkaväen koulutuskeskus 5:n muistomerkki
     
    muistokivi
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Orivesi
     
    Jalkaväen koulutuskeskusten muistolaatta
     
    laatta
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Virrat
     
    Jatkosotaan lähdön muistolaatta
     
    laatta
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Kalevankankaan ilmatorjunnan muistokivi
     
    muistokivi
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Kangasala
     
    Kangasalan suojeluskuntatalon muistokivi
     
    laatta
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Kapteenien Erkki Pohjanheimon ja Aki Järvisen muistolaatta
     
    laatta
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Koelentäjien muistolaatta
     
    laatta
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Ylöjärvi
     
    Kurulaisten miesten jatkosotaan lähdön muistolaatta
     
    laatta
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Akaa
     
    Kylmäkosken miesten talvisotaan lähdön muistolaatta
     
    laatta
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Lempäälä
     
    Lempäälän miesten sotaanlähdön muistokivi
     
    muistokivi
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Orivesi
     
    Lento-onnettomuuden muistolaatta
     
    laatta
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Lentomestari Aarre Siltavuoren muistolaatta ja -kivi
     
    laatta
    muistokivi
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pirkkala
     
    Lentomestari Heikki Peltolan muistolaatta
     
    laatta
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Lentomestari Martti Alhon muistokivi ja -laatta
     
    muistokivi
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Ylöjärvi
     
    Lentomestari Urho Heiskalan muistolaatta
     
    laatta
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Kangasala
     
    Lentovarustevarikon ja Tampereen ilmatorjuntapatteriston muistolaatta
     
    laatta
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Lempäälä
     
    Lentäjien muistolaatta
     
    laatta
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Valkeakoski
     
    Maan eestä vaikka kaatumaan
     
    monumentaaliveistos
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Orivesi
     
    Meihin katsoi isänmaa
     
    monumentaaliveistos
     
    Avaa Sastamala
     
    Mouhijärven lotille
     
    muistokivi
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Sastamala
     
    Mouhijärven miesten talvisotaan lähdön muistokivi
     
    muistokivi
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Orivesi
     
    Oriveden ilmailuhistoriaa
     
    muistokivi
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Orivesi
     
    Oriveden suojeluskunnan ja Lotta Svärd -yhdistyksen muistolaatta
     
    laatta
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pirkkala
     
    Pirkan pirtin muistolaatta
     
    laatta
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Orivesi
     
    Pohjois-Hämeen lottien muistomerkki
     
    muistokivi
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Puolustusvälineteollisuuden muistomerkki
     
    muu
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Sastamala
     
    Päämaja II:n muistolaatta
     
    laatta
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Kangasala
     
    Sahalahden miesten sotaanlähdön muistokivi
     
    muistokivi
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Kangasala
     
    Sahalahden suojeluskuntatalon muistolaatta
     
    laatta
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Sastamala
     
    Sota-ajan naisten muistomerkki
     
    muistokivi
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Kangasala
     
    Sotaanlähdön muistokivi
     
    muistokivi
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Sotaanlähdön muistokivi
     
    muistokivi
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Mänttä-Vilppula
     
    Sotaanlähdön muistolaatta
     
    laatta
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Juupajoki
     
    Sotaanlähdön muistolaatta
     
    laatta
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Kangasala
     
    Sotaanlähdön muistomerkki
     
    muistokivi
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Sotalapsi- muistolaatta
    Sotalasten muistotaulu
     
    reliefi
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Sastamala
     
    Sotiemme 1939-1945 veteraaneille
     
    muistokivi
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Mänttä-Vilppula
     
    Sotiin osallistuneiden Vilppulan miesten muistokivi
     
    muistokivi
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Talvisodan muistomerkki, talvisodan hengessä
     
    monumentaaliveistos
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Akaa
     
    Talvisotaan lähdön muistokivi
     
    muistokivi
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Orivesi
     
    Talvisotaan lähdön muistokivi
     
    muistokivi
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Hämeenkyrö
     
    Talvisotaan lähdön muistokivi
     
    muistokivi
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Tampellan ilmatorjunnan muistomerkki
     
    muu
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Urjala
     
    Urjalan miesten sotaanlähdön muistokivi
     
    muistokivi
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Ruovesi
     
    Veteraanimuistomerkki
     
    muistokivi
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Sastamala
     
    Veteraanimuistomerkki
     
    muistokivi
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Nokia
     
    Viimeinen lento / Alikersantti Veikko Siironmaan muistotaulu
     
    laatta