Maakuntamuseon lausunto 390 / 2016 Pälkäne, Taka-Vaijalan ja Kuulialan vanhan kylän asemakaavaehdotus

Takaisin

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Pälkäne
    Kylä:
    Epaala
    Kuuliala
    Dnro / vuosi: 390 / 2016
    Otsikko:
    Pälkäne, Taka-Vaijalan ja Kuulialan vanhan kylän asemakaavaehdotus
    Asiakirjan arkistotunnus, laji:
    12.03.01.10 Lausunto
    Lausunnon pvm:
    31.10.2016
    Tiivistelmä:
    Pirkanmaan maakuntamuseo suositteli kaavoittajaa vielä kehittämään Taka-Vaijalan arvokkaan pihapiirin rakennusalojen rajauksia sekä täydentämään koh-teen tietoja kaavaselostukseen. Lisäksi maakuntamuseo totesi, että kaavan vai-kutukset Kuulialan vanhan kylän maisemaan tulee arvioida tarkemmin. Myös val-takunnallisella arvoalueella tapahtuvaa uudisrakentamista ohjaavaa kaavamer-kintää kehotettiin vielä tarkentamaan. Näiltä osin kaavaehdotus on kehittynyt maakuntamuseon ohjeiden mukaisesti.

    Arkeologisen perinnön osalta museo toteaa, että uusien pientalotonttien etäisyys Epaalan historialliseen kylänpaikkaan (mj.tunnus 1000003221) on riittävä. Myös Taka-Vaijalan pihapiirissä rakennusala on rajattu siten, että kylänpaikan läheisyy-teen ei ole tulossa rakentamista. Asemakaavan kyseisellä osa-alueella ei siten ole arkeologista tutkimustarvetta.

    Kuulialan vanhan kylän alueella asemakaavassa osoitetaan uudisrakentamista kiinteän muinaisjäännöksen Kuulialan historiallisen kylätontin (mj.tunnus 1000015944) itäpuoleiselle pellolle. Rakennuspaikka on muinaisjäännöksen välit-tömässä läheisyydessä. Museon ohjeiden mukaan AO-korttelin 502 tonttia 1 on siirretty siten, että se kiinteän muinaisjäännöksen ulkopuolella, mutta sen välit-tömässä läheisyydessä, kyseisen tontin pienempi rakennus on yhä liian lähellä muinaisjäännöstä. Se tulee siirtää idemmäksi.

    Muinaisjäännöksen arvon ja merkityksen turvaamiseksi kiinteän muinaisjäännök-sen ympärille tulee varata alue, joka tukee kohteen ymmärrettävyyttä ja säily-vyyttä. Maakuntamuseo suosittelee Kuulialan historiallinen kylätontin muinais-jäännökselle nykyistä laajempaa suojavyöhykettä siitä syystä, että alueen vanha, muinaisjäännökseen liittyvä maisema on yhä tunnistettavissa. P

Sisältö

  •  

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Avaa Pälkäne
     
      Epaala Hallinnollinen alue  
    Avaa Pälkäne
     
      Kuuliala Hallinnollinen alue  

Arkeologiset kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Muinaisjäännös­tunnus Muinaisjäännös­tyyppi Laji Ajoitus
    Avaa Pälkäne
     
      Kuulialan kylätontti     1000040088 asuinpaikat
     
    kiinteä muinaisjäännös historiallinen
     
    Avaa Pälkäne
     
      Epaala (Epaala) Kämppi Epaala
     
      1000003221 asuinpaikat
     
    kiinteä muinaisjäännös historiallinen