Maakuntamuseon lausunto 213 / 2013 Tampere, Pyynikin Trikoon voimalaitoksen purkaminen

Takaisin

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Kaupunginosa:
    Pyynikki
    Dnro / vuosi: 213 / 2013
    Otsikko:
    Tampere, Pyynikin Trikoon voimalaitoksen purkaminen
    Asiakirjan arkistotunnus, laji:
    12.03.01.10 Lausunto
    Lausunnon pvm:
    18.06.2013
    Tiivistelmä:
    Aihio Arkkitehdit pyytää Pirkanmaan maakuntamuseolta lausuntoa otsikossa mainitusta asiasta. Suomen Trikoon voimalaitos on rakennettu kolmessa vai-heessa vuosina 1952–66. Rakennus on suojeltu asemakaavassa merkinnällä sr-33. Merkinnässä todetaan rakennuksen rakennustaiteellinen, kulttuurihistoriallinen ja kaupunkikuvallinen arvo ja kielletään sen purkaminen. Myös voimalaitokseen liittyvä piippu on suojeltu. Pirkanmaan maakuntamuseo on aiemmin antanut hankkeesta kaksi lausuntoa (diar. 46/2012 ja 495/2012), jossa voimalaitoksen asuinkäyttöön ottamiseen tähtääviä muutossuunnitelmia pidettiin mahdollisina.

    Voimalaitoksen sokkeleissa sekä uusimman osan seinärakenteessa on nyt ha-vaittu suuria bakteeri- ja mikrosienipitoisuuksia. Uusin laajennusosa poikkeaa seinärakenteeltaan rakennuksen vanhemmista osista. Se on rakennettu reikätiilestä, ja rakenteen sisällä on mineraalivillaeriste. Villa on kastunut vesikaton vuotojen vuoksi. Tutkimuksessa ongelma on havaittu sekä rakennuksen sokkelista että kolmannesta kerroksesta otetuissa näytteissä. Seinärakenne ei todennäköisesti kestä niitä kunnostustöitä, joita rakennuksen saattaminen käyttöturvalliseksi vaatii.

    Pirkanmaan maakuntamuseo katsoo, että tässä tilanteessa Suomen Trikoon voimalaitoksen uusimman osan purkaminen on menetettävistä kulttuurihistoriallisista arvoista huolimatta perusteltavissa. Uudisrakennussuunnitelman tavoitteena on rakentaa voimalaitokseen purettavaa osaa ulkoisesti muistuttava laajennus, mutta korottaa sitä aiempien suunnitelmien mukaisesti lasia ja julkisivulasia olevalla osalla. Maakuntamuseo katsoo, että suunnitelma on mahdollinen. Muuttuneessa tilanteessa voitaisiin kuitenkin tutkia myös vaihtoehtoa, jossa purettavan osan tilalle rakennettaisiin selkeästi uudelta rakenteelta näyttävä ja tyylillisesti yhtenäinen uudisosa. Laajennuksen suunnittelu ja toteuttaminen vaativat mo-lemmissa tapauksissa erityistä huolellisuutta ja ammattitaitoa, jotta uudisraken-taminen tukee alueen ja rakennuksen arkkitehtonisia, kaupunkikuvallisia ja historiallisia arvoja.

Sisältö

  •  
    Lausunnon teksti

Rakennetun ympäristön kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Osoite Kohdetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Suomen Trikoo - Pyynikin Trikoo   Pyynikki
     
    Nahkakuja 1 / Nahkakuja 7 / Nahkakuja 9 / Pyynikintie 25 / Trikookuja 2 /Trikookuja 8 teollisuus