Alue Korhoskylän kulttuurimaisema

Takaisin Näytä kartalla

Perustiedot

 • Kunta:
  Kihniö
  Nimi:
  Korhoskylän kulttuurimaisema
  Alueluokka:
  Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö

Tekstitiedot

 • Kuvaus:
  1. Järventaustan pihapiiri

  2. Yli-Korhosen pihapiiri

  3. Korhosen pihapiiri

  4. Jytilän pihapiiri

  5. Koulu

  [Pirkanmaan maakunnallisesti arvokkaat rakennetut kulttuuriympäristöt 2016, inventointi]

  Jytilä, Kihniö. Jytilän tila on perustettu vuonna 1774 Korhosen talon torpaksi. Kruununtaloksi se tuli vuonna 1836. Perustamisestaan lähtien Jytilä on ollut saman suvun hallussa. Perinteistä rakennuskantaa on tilalla säilynyt erittäin runsaasti. Merkittävin on ehkä 1700-luvulta peräisin oleva savupirtti. Vanhoja aittoja on kaikkiaan seitsemän, näistä vilja-aitta vuodelta 1787 ja useimmat muut 1800-luvulta. Vanha tallirakennus on kotimuseona. Jytilän edustava empirevaikutteinen päärakennus on rakennettu ilmeisesti talon itsenäistymisen aikoihin. Pihapiiriä rajaa kesäasuntorakennus 1800-luvun lopulta. Korhosjärven rannalla on nk. Lempääläisen kala-aitta vuodelta 1748.

  Korhoskylä. Korhoskylän pysyvä asutus on syntynyt ilmeisesti 1500-luvun keskivaiheilla, jolloin kylästä käytettiin nimitystä Umpimatka. Tämä nimitys johtuu alueen vedenjakajaluonteesta. Uudisasukkaat tulivat todennäköisesti Savosta. Isolahden molemmin puolin on viljelyksiä. Perinteistä rakennuskantaa on Korhosen, Yli-Korhosen ja Järventaustan tiloilla.

  - Rakennusryhmistä edustavin on Korhonen, jossa punamullattu päärakennus on 1850-luvulta. Pihapiiriä rajaa vanha luhti. Lisäksi tilalla on kaksi 1800-luvun vilja-aittaa.

  - Järventaustan päärakennus on vuodelta 1870. Jykevä kivinavetta on vuodelta 1909.

  [Pirkanmaan seutukaavoitus: Pirkanmaan kulttuurihistorialliset kohteet. Julkaisu B 174. Tampereen seutukaavaliitto 1990.]

Tutkimushankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Avaa KULTTUURIMAISEMAT 2016: Pirkanmaan maisemallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaat maatalousalueet, inventointi Hämeenkyrö
  Ikaalinen
  Juupajoki
  Kangasala
  Kihniö
  Lempäälä
  Nokia
  Orivesi
  Parkano
  Pirkkala
  Punkalaidun
  Pälkäne
  Ruovesi
  Tampere
  Urjala
  Valkeakoski
  Vesilahti
  Virrat
  Ylöjärvi
  Akaa
  Mänttä-Vilppula
  Sastamala
   
      01.01.2014 31.12.2016