Tutkimushanke Vilppulan Keskuskatu - Rakennusinventointi 2017

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Mänttä-Vilppula
    Vanha kunta:
    Vilppula
    Nimi:
    Vilppulan Keskuskatu - Rakennusinventointi 2017
    Hankkeen tyyppi:
    Rakennusinventointi
    Hankkeen lyhyt kuvaus:
    Vilppulan Keskuskadun rakennusinventointi on laadittu Mänttä-Vilppulan kaupungin kaavoituksen toimeksiannosta. Inventointialue käsittää Keskuskadun alueen rautatieasemalta Mäntän tiehen. Radan länsipuoli ei kuulu inventointiin lukuun ottamatta ns. Vankan varastoa. Vilppulan kunnantalo on myös rajattu inventoinnin ulkopuolelle. Alueen rakennuskanta on syntynyt ensin rautatien ja sittemmin liike-elämän toimesta. Tämä näkyy kulttuuriympäristössä edelleen vaikka osa valtion rakennuksista on nykyisin asumiskäytössä.

    Inventointialueen pohjoisosassa on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (RKY), Vilppulan rautatieasema. Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt edustavat maamme kehitysvaiheita ja ovat historian kuvastajia. Kyse on sekä perinteen säilyttämisestä että alueiden kehittämisestä niiden ominaisluonnetta ja erityispiirteitä vahvistavalla ja niihin sopeutuvalla tavalla. On tärkeää, ettei näillä alueilla tapahdu muutoksia tai rakentamista, joka on olennaisesti ristiriidassa niiden kulttuuriympäristöarvojen kanssa.

    Tärkeimmät lähteet ovat olleet Mänttä-Vilppulan kaupungin rakennusvalvonnan rakennuslupa-arkisto sekä Vilppula-Seura ry:n arkisto. Serlachius museoiden arkiston vanhimmat asemapiirrokset Vilppulan asema-alueesta ovat tuoneet tarkempaa tietoa asema-alueen rakennuskannasta 1900-luvun alussa. Asema-aluen osalta tärkeimmät lähteet olivat Museoviraston julkaisut Rautatierakennuksista sekä Suomen rautatiemuseon piirustuskokoelman Vilppulan asemapuiston suunnitelmat.

    Raportissa on käytetty runsaasti kuvia joista suurin osa on Vilppula-Seura ry:n kokoelmista ja moni aikaisemmin digitoimatta. Tämä raportti toimii siten samalla tietopankkina tulevia tutkimuksia varten, että ko.valokuvia on olemassa (seuran valokuva-arkistoa ei ole digitoitu). Lisätietoja ovat antaneet myös monet yksityishenkilöiden lähettämät valokuvat. Kuvan omistaja on merkitty kuvan alle hakasulkeisiin.

    Selvityksen aluksi on kuvattu inventoidun alueen yleinen rakentumisen historia. Rautatieaseman ja Kuutolan kohdalla on rakennusten vaiheita esitetty seikkaperäisemmin sillä rakennuskohtaisen

    kohdekortin tila ei laajaan rakennushistoriaan riittäisi. Samoin vilppulalaisen osuusliikkeen vaiheita on tuotu esiin yleisesityksessä. Inventointiin on on otettu mukaan radan länsipuolelta ns. Vankan varasto eli Jämsäläinen, sillä rakennuksen merkitys osana asema-alueen historiaa on olennainen.

    Johtopäätelmiä luvussa on koottu aseman- ja Keskuskadun alueen arvoja jotka tulisi huomioida tulevassa kaavoituksessa, rakennusten kunnostuksessa ja ympäristön hoidossa. Lopussa on rakennuskohtaiset kohdekortit . Inventointilomakkeina (kohdekortit) on käytetty Pirkanmaan maakuntamuseon rakennusinventointilomaketta muokattuna. Inventointi ja kaikki käytetyt kuvat on luovutettu Mänttä- Vilppulan kaupungille helmikuussa 2017.

    Vastuutaho/vastuuhenkilö:
    Tarja Antikainen
    Hankkeen loppupvm:
    31.12.2017

Media

  • Kohteen kuva

    inv.alue3.JPG

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi: Karttaote
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:
    Kohteen kuva

    inv-alue ja kohteet2.jpg

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Liitetiedostot

  •  

    vilppulan_keskuskatu_rakennusinventointi_2017.pdf

    • Kuvaus:
    Lataa

Rakennetun ympäristön kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Osoite Kohdetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Mänttä-Vilppula
     
    Kuutola     Kuutolankatu 2 liike-elämä
     

Kartta