Rakennetun ympäristön kohde Punkalaitumen terveysasema

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Punkalaidun
    Inventointinumero:
    2020/0011
    Nimi:
    Punkalaitumen terveysasema
    Osoite:
    Lauttakyläntie 11, 31900 Punkalaidun
    Kohdetyyppi:
    hoito
    Rakennusten lukumäärä:
    1
    Inventointipäivämäärä:
    10.09.2020

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Historiallinen arvo:
    sosiaalihistoria
    Ympäristöarvo:
    maisemallisesti keskeinen sijainti
    Arvojen perustelu:
    Arvot: Sosiaalihistoriallinen, kaupunkikuvallinen

    Terveysasema sijaitsee maisemallisesti merkittävällä paikalla Punkalaitumen keskustaajaman Lauttakyläntien varressa ja rajautuu toisella puolella Punkalaitumenjoen varren avonaiseen maisemaan. Läheisen entisen kunnanlääkärin asuinrakennuksen kanssa terveysasema ilmentää Punkalaitumen terveydenhuollon historiaa ja kehitystä.

    Rakennuksessa toteutettu laajennus sekä varsinkin kattomuutos ovat aiheuttaneet sen, että alkuperäiset 1970–80-luvun vaihteen suunnittelulle tyypilliset arkkitehtoniset ominaispiirteet ovat lähes täysin hävinneet ja tämä vaikuttaa kohteen rakennushistorialliseen arvoon. Rakennuksen nykyinen ulkoasu on rakennustaiteellisesti vaatimaton.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Punkalaitumen tiilirunkoinen ja aumakattoinen terveysasema sijaitsee maisemallisesti näkyvällä paikalla kunnan keskustan halkovan Lauttakyläntien varressa. Rakennus on valmistunut alun perin vuosien 1980–81 aikana ja sitä on laajennettu vuosina 1989–1990 ja alkuperäinen tasakattomalli uusittiin nykyiseksi vuonna 1992.

    Rakennuksen runkomalli on käytännössä suorakaiteen mallinen, mutta runko on keskiosassa syvempi molemmilta sivuilta. Kattomuutoksen sekä sitä edeltäneen laajennuksen seurauksena rakennuksen alkuperäisilme sekä rakennusajankohdan havaitseminen on hämärtynyt ja nykyinen ulkoasu viittaa enemmän 1980–90-lukujen vaihteen arkkitehtuuriin. Alkuperäinen rakennusajankohta nauhajulkisivuineen on kuitenkin juuri ja juuri edelleen havaittavissa rakennuksen länsipäästä, jossa on tallella alkuperäinen puhtaaksimuurattu tiilivuoraus sekä alkuperäinen aukotus. Rakennuksen länsipäädyn kulmikas pulpettikattoinen erkkeri sekä pääsisäänkäynnin vinkkelin mallinen tasakattoinen katos ovat alkuperäisiä. Vaakajaollinen kaksiruutuinen ikkunamalli on alkuperäinen, mutta ikkunat ovat ainakin osittain uusittu mahdollisesti 1990-luvulla. 1980–90-lukujen vaihteessa toteutettu laajennus on toteutettu sopimaan alkuperäisilmeeseen, mutta erottuu selkeästi julkisivuilla vaaleammasta tiilivuorauksestaan. Laajennuksen ikkunamalli on toteutettu pääosin sopimaan rakennuksen alkuperäisilmeeseen.

    Terveysaseman takasivu on kaksikerroksinen ja muottilaudoitettu betoni ulottuu välipohjan korkeudelle saakka. Ambulanssitallin ovet vaikuttavat alkuperäisiltä, mutta vetimet ovat uusitut.

    Rakennuksen vesikatteena on hiljattain uusittu profiilipeltikate. Katonharjan keskiosassa on melko satulakattoinen iv-konehuonetta varten toteutettu korotus. Alkuperäisen osan katonlappeessa on molemmilla sivuilla kaksi kolmion mallista kattolyhtyä.

    Historia:
    Turkulaisen arkkitehdin Tauno Keiramon vuosina 1978–1979 suunnittelema pienehkö Punkalaitumen terveysasema valmistui vuonna 1980–81. Paikallaan muurattu tiilirunkoinen rakennus valmistui alun perin tasakattoiseksi ja edusti rakennusajankohdalleen tyypillistä horisontaalista massoittelua nauhajulkisivuineen. Rakennuksen alapohja toteutettiin betonielementistä. Rakennuksen itäpäässä oli alun perin kaarevaseinäinen poikkipääty, joka antoi ulkoasulle yksilöllisempää ulkoilmettä.

    Rakennuksen pohjakaava perustui kaksoiskäytäväjärjestelmään, jotka olivat ns. pimeitä käytäviä. Hoitohuoneet sijoittuivat rakennuksen ulkoseinien puolelle ja käytävien väliin jäävissä tiloissa oli tälle tilaratkaisulle tyypillisesti vastaanottotiski, laboratoriotilat ja aputiloja. Rakennuksen länsipää toimi hammashuollon tiloina. Kellarikerroksessa rakennuksen eteläsivulla oli lämpökeskus sekä ambulanssitalli päivystyshuoneineen.

    Rakennus laajennettiin nykyiseen runkomittaansa vuosina 1989–1990. Laajennus toteutettiin pääosin sopimaan rakennuksen alkuperäisilmeeseen, mutta persoonallinen kaareva poikkipääty hävisi muutoksen yhteydessä. Muutoksen suunnitteli terveyskeskusten suunnitteluun erikoistunut Arkkitehtitoimisto Veikko Voutilainen Oy, joka on Pirkanmaan alueella suunnitellut myös Pirkkalan terveysaseman. Laajennusosa käsitti kookkaan odotustilan, kaksi lääkärin vastaanottohuonetta, monitoimitilan sekä toimenpidehuoneen.

    Vuonna 1992 rakennuksen tasakatto muutettiin nykyiseksi aumakatoksi ja samalla rakennuksen ilme muuttui merkittävästi. Nykyinen ilmanvaihto on toteutettu vuonna 2013 ja vesikatto uusittu vuonna 2020.

    Sisätilat ovat säilyneet käytännössä 1990-luvun alun muutosasussa. Kunnanrakennusmestarin mukaan rakennus on hyvässä kunnossa. Viimeisin sisäilmamittaus on tehty vuonna 2018.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Punkalaitumen terveysasema sijaitsee maisemallisesti näkyvällä paikalla kuntakeskuksen halkovan Lauttakyläntien varressa. Lähiympäristön ajallisesti kerroksellinen rakennuskanta sijoittuu pääosin nauhamaisesti tien varteen. Vieressä eteläpuolella virtaa Punkalaitumenjoki. Terveysaseman eteläpuolella jokirannassa sijaitsee entinen kunnanlääkärin asuin- ja vastaanottorakennus, joka on toiminut vuodesta 1981 lähtien kunnan päiväkotina. Terveysasema sekä entinen kunnanlääkärin rakennus ilmentävät paikkakunnan terveydenhuollon historiaa kylänraitin varressa.

    Terveysaseman ympäristö on muuttunut ja rakentunut melko voimakkaasti 1970–80-luvulta lähtien ja ympäristöön on noussut liikerakennusten lisäksi joitakin kerrostalo- että rivitaloja. Toisaalta kunnan keskusta on myös paikoin myös autioitunut melko pahasti.

    Terveysaseman pihapiiri on siisti ja hyvin hoidettu. Kasvillisuus peittää rakennuksen tien puoleisen julkisivun suurelta osin. Rakennuksen länsi- ja eteläpuolella on asfaltoidut paikoitusalueet.

    Kirjalliset lähteet:
    Kirsi Niukko: Punkalaitumen keskustaajaman rakennusinventointi. Satakunnan Museo 2002.
    Suulliset lähteet:
    Kunnanrakennusmestari Kari Isokivijärvi

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Rakennukset

  •  
    Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
      Terveysasema Lauttakyläntie 11, 31900 Punkalaidun hoitolaitos
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pirkanmaan terveyskeskukset ( modernin rakennusperinnön teemainventointi ) Hämeenkyrö
    Ikaalinen
    Juupajoki
    Kangasala
    Kihniö
    Kuhmoinen
    Lempäälä
    Nokia
    Orivesi
    Parkano
    Pirkkala
    Punkalaidun
    Pälkäne
    Ruovesi
    Tampere
    Urjala
    Valkeakoski
    Vesilahti
    Virrat
    Ylöjärvi
    Akaa
    Mänttä-Vilppula
    Sastamala
     
      Rakennusinventointi
     
    31.08.2020 30.10.2020

Kartta