Rakennetun ympäristön kohde Karhunkatu 13

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

 •  
  Kunta:
  Tampere
  Kaupunginosa:
  Kissanmaa
  Nimi:
  Karhunkatu 13
  Osoite:
  Karhunkatu 13
  Kohdetyyppi:
  asuinkiinteistö
  Historiallinen tilatyyppi:
  tontti
  Nykyinen tilatyyppi:
  tontti
  Rakennusten lukumäärä:
  1
  Inventointipäivämäärä:
  14.08.2007

Kulttuurihistorialliset arvot

 •  
  Rakennushistoriallinen arvo:
  rakennusperinteinen
  Arvojen perustelu:
  Kohde kuuluu Kissanmaan ensimmäisen asemakaavan jälkeiseen varhaisimpaan rakentamisen vaiheeseen. Kiinteistö on hyvin hoidettu ja asuinrakennus pihapiireineen on säilyttänyt hyvin alkuperäisen ilmeensä. Rakennus edustaa mallikkasti aikakautensa rakennusperinnettä.

Tekstitiedot

 •  
  Kuvaus:
  Kiinteistön luoteis-kaakkosuuntainen tontti (1592,9 m2) on suorakaiteen muotoinen, siten että sen lyhyt eteläpääty rajoittuu Karhunkatuun ja kaartuu loivasti katulinjan mukaisesti. Majavankatu yhtyy Karhunkatuun kiinteistön kohdalla.Tontilla on yksi katuliittymä Karhunkadulle. Liittymäkohdassa on aukko orapihlaja-aidassa ja tontille johtaa hiekkapintainen ajotie.

  Tontin pinta on tasainen ja pääosin nurmea. Sisäänkäynnille johtaa kapea betonilaattapolku. Tontilla asuinrakennuksen koillispäädyssä on lyhyt punaiseksi maalattu lauta-aita, jossa on ollut myös portti. Tonttia rajaa kaakosta ja luoteesta orapihlaja-aita. Myös tontin koillisrajasta osa on orapihlaja-aitaa. Lounaisrajalla ei ole aitaa, vain joitakin harvoja pensaita ja puita, kuten kaikilla tonttien välirajoilla koko korttelissa 849 Karhunkatu 17:a lukuunottamatta.

  Hoidetulla puutarhatontilla kasvaa vanhoja omenapuita, kookkaita mäntyjä, jalokuusia, terijoensalavia sekä sembramänty ja iso tammi. Lisäksi tontilla on perinteistä 1950-luvun kasvillisuutta: villiviiniä, perennoja, norjanangervoja, siperianherne-, sireeni- ja marjapensaita.

  Tontilla on yksi asuinrakennus sijaiten koillis-lounaissuuntaisesti lähellä Karhunkadun reunaa. Kiinteistön pohjoiskulmassa on myös pieni kevytrakenteinen, satulakattoinen puutarhavaja. Vaja on lautarakenteinen (seinät rakennettu vanhoista aitalaudoista) ja siinä on musta huopakate. Asuinrakennuksen koillispuolella on lisäksi kevytrakenteinen pyöräkatos. Satulakattoinen katos on lautarakenteinen, punaiseksi maalattu ja siinä on musta huopakate.

  Historia:
  Kissanmaan kortteli 849 on ns. virkamiesten rivi. Korttelin tontit oli varattu ensisijaisesti kaupungin virkamiehille. Moni kiinteistöjen alkuperäisistä omistajista oli myös henkilökohtaisesti osallistunut Kissanmaan kaavoitukseen tai rakennusten suunnitteluun. Muusta Kissanmaasta poiketen kortelia eivät koskeneet samat rakennusten sijoittelua, kattokaltevuutta ja räystäskorkeutta sääntelevät säännöt. Talot sai rakentaa vapaammin omien suunnitelmien mukaisesti.
  Ympäristö ja pihapiiri:
  Kohteen lähiympäristössä on erilaista rakennuskantaa seuraavasti: koillisessa, lännessä ja luoteessa on mittasuhteiltaan kohdetta muistuttavia omakotitaloja. Kaakossa ja lounaassa on kaksikerroksisia rivitaloja ja pohjoispuolella on Teiskontietä reunustava puistoalue.
  Kirjalliset lähteet:
  Alkuperäiset rakennuslupapiirrokset sekä myöhemmät mahdolliset muutos- tai laajennuslupapiirrokset. Tampereen kaupunki, Rakennusvalvonnan arkisto.
  Suulliset lähteet:
  Pauli Lehtinen

Kuvat ja media

 • Kohteen kuva

  • Kuvaaja:
  • Kuvatyyppi:
  • Kuvaus:
  • Kuvausaika:

Rakennukset

 •  
  Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
  Kohteen kuva 
  Avaa
    Karhunkatu 13 Karhunkatu 13 asuinrakennus - omakotitalo
   

Alueet

 •  
  Kunta
  Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
  Kohteen kuva 
  Avaa
  Tampere
   
    Kissanmaa Hallinnollinen alue omakotialue
   
  Kohteen kuva 
  Avaa
  Tampere
   
  Tampere
   
  Kissanmaa inventointi Muu hanke- tai tutkimusalue kaupunkikortteli
   
  Avaa Tampere
   
    Kissanmaa, Hipposkylä ja Hakametsän jäähalli Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  

Hankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Avaa Moniulotteinen kulttuuriperintö - digitointihanke Pirkkala
  Tampere
   
  Aitolahti
  Teisko
   
  Muu
   
  11.03.2014 31.12.2014
  Kohteen kuva 
  Avaa
  Kissanmaan rakennetun ympäristön inventointi 2007 Tampere
   
    Rakennusinventointi
   
  31.12.2006 30.12.2007

Kartta