Rakennetun ympäristön kohde Louhivuonlinna - Äijäläntie 284

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Pirkkala
    Kylä:
    Ania
    Nimi:
    Louhivuonlinna - Äijäläntie 284
    Osoite:
    Äijäläntie 284
    Kohdetyyppi:
    vapaa-aika
    Historiallinen tilatyyppi:
    tontti
    Nykyinen tilatyyppi:
    tontti
    Rakennusten lukumäärä:
    9
    Inventointipäivämäärä:
    11.09.2002

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Rakennushistoriallinen arvo:
    rakennusperinteinen
    Historiallinen arvo:
    asutushistoria
    Ympäristöarvo:
    maisemakokonaisuus
    Arvojen perustelu:
    Kaksi arkkitehtien suunnittelemaa huvilaa, 1920- ja 1950-luvulta.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Louhivuonlinna niminen huvila on Pyhäjärven rannalla Anian kylän Avesaaressa. Huvilarakennus ja pieni otsallinen luhtiaitta ovat rakennettu 1900-luvun alkupuolella. Suunnittelija oli arkkitehti Arthur af Hällström Lisäksi on kaksi uudehkoa talousrakennusta, liiteri ja varasto. Rannassa on vanhan laiturin vieressä on v. 1956 hirrestä rakennettu sauna. Lisäksi huvilan lounaispuolella on v. 1956 valmistunut ja arkkitehti Veikko Malmion suunnittelema suurehko tiilinen vapaa-ajan asunto.

    Vanhempi Huvila on rakennettu osaksi kivijalle ja nurkkakiville. Runko on hirrestä ja vuorattu ruskeaksi maalatulla peiterimavuorauksella. Rungon ikkunat ovat T-mallia, lisäksi on käytetty kuisteissa, päätykolmioissa, kattolyhdyissä ja muutamissa ikkunoissa pieniruutuisia ikkunoita. Rakennuksessa on harmaaksi maalattu saumapeltikate. Molemmilla lappeilla on katon reunaan ulottuvat pulpettikattoiset kattolyhdyt. Eteläpuolella oleva lasikuisti on rakennettu v. 1980-l. Rakennus on muuten säilynyt alkuperäisenä, ainoastaan julkisivun puolella sisäänkäynti siirrettiin keskeltä sivuun v. 1957 korjauksissa. Samalla myös alkuperäinen, kansallisromanttishenkinen jyrkkä mansardikatto muutettiin satulakatoksi.

    Yhtenäiselle kivijalalle rakennettu pieni 2-kerroksinen otsallinen luhtiaitta on rakennettu pitkänurkkaisena samoihin aikoihin kuin päärakennus. Aitan ovet ovat ruutupaneloidut, tyyliltään 1920-lukua. Ikkunat ovat pieniruutuiset. Sopusuhtainen aitta on hyvässä kunnossa.

    Saunan vieressä on kivistä rakennetun laituri, jonka hirsiosa on purettu pois. Laiturin juuressa on kaksi kivenhakkaajan muotoilemaa pylvästä. Navetta on myös yhtenäiselle kivijalalle rakennettu hirsinavetta, joka on vuorattu valkoiseksi maalatulla peiterimavuorauksella. Ikkunat ovat pieniruutuiset.

    Historia:
    Louhivuonlinna niminen tila on erotettu Heikkilän tilasta vuonna 1911. Tällöin se oli kooltaan 13 hehtaaria. Alkuaikaoina sen omisti af Hällström -suku. Vuoden 1928 puhellinluettelossa esiintyy af Hällström, E. tohtori, Louhivuonlinnan kohdalla. Huvilan suunnitteli arkkitehti Artur af Hällström ja piirustukset ovat päivätty keväällä 1920. Rakennus ilmeisesti rakennettiin pian tämän jälkeen. Alkuperäisistä suunitelmista jätettiin pois mm. länsipäähän piirretty suuri lasikuisti. Tällöin puusto oli vähäisempää ja kuistilta olisi ollut näköala järvelle. Huvila oli tyyliltään kansallisromantikkaa, johon kuuluivat pieniruutuiset ikkunat ja jyrkkä mansardikatto, jossa ylälape oli loiva ja lähellä harjaa. Myös pieni luhtiaitta rakennettiin samoihin aikoihin. Lähellä olevan pellon päässä on 1900-luvun alussa kivijalalle rakennettu hirsinen navetta.

    Rannassa on vanhan laiturin jäännökset, laituri oli ilmeisesti rakennettu 1900-luvun alkupuolella. Aikaisemmin tie on kulkenut saaren läpi suoraviivaisesti laiturille. Laiturissa ovat pysähtyneet höyrylaivat ja sitä kautta on viety mm. maitoa Tampereelle. Hällströmien jälkeen tilan osti, ilmeisesti 1930-luvulla Raf. Niemi. Vuonna 1954 tilan osti Simo Salmelin Niemen vanhalta rouvalta. Omistajan vaihdoksen jälkeen Huvilaa kunnostettiin vuonna 1957 , mm. mansardikatto muutettiin matalemmaksi harjakatoksi. Myös sisäänkäynti, joka aikasemmin sijaitsi julkisivun keskellä, siirrettiin kuistin sivuun. Myös sisätiloja korjattiin tällöin.

    Uusi, osin tiilestä rakennettu huvila rakennettiin lähelle rantaa korkean kallion päälle. Sen suunnitteli helsinkiläinen arkkitehti Veikko Malmio. Viime vuosina huvilaa on vähän muutettu, mm. ympärivuotiseen käyttöön. Vuonna 1956 valmistui myös hirsinen sauna lähelle vanhaa kivilaituria. Sauna rakennettiin vanhalle kivijalalle, jonka varhaisempaa käyttöä ei tunneta.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Aniansaari muodostaa Anian kylän luoteispuolelle laajan niemen, joka on nykyään kasvanut osaksi mannerta. Louhivuon huvila sijaitsee metsässä, noin 100 metriä Pyhäjärven rannasta. Rakennus on korkealla töyräällä, jonka eteläpuolella on jyrkkä pudotus pienelle pellolle. Uuden huvilan alueella on kalliota, joka putoaa jyrkästi järveen. Niemen eteläpäässä on uudempaa huvila-asutusta.

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pirkkala
     
      Ania Hallinnollinen alue rekisterikylä
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Avaa Moniulotteinen kulttuuriperintö - digitointihanke Pirkkala
    Tampere
     
    Aitolahti
    Teisko
     
    Muu
     
    11.03.2014 31.12.2014
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pirkkalan rakennetun kulttuuriympäristön selvitys 2002 Pirkkala
     
      Rakennusinventointi
     
    01.06.2002 31.12.2002

Kartta