Rakennetun ympäristön kohde Perhe - Pereentie 32

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Pirkkala
    Nimi:
    Perhe - Pereentie 32
    Osoite:
    Pereentie 32
    Kohdetyyppi:
    maatalous
    Historiallinen tilatyyppi:
    osatalo
    Nykyinen tilatyyppi:
    tontti
    Rakennusten lukumäärä:
    4
    Inventointipäivämäärä:
    19.07.2002

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Rakennushistoriallinen arvo:
    rakennusperinteinen
    Historiallinen arvo:
    asutushistoria
    sivistyshistoria
    Ympäristöarvo:
    maisemallisesti keskeinen sijainti
    Arvojen perustelu:
    Vanha osatalo lähellä vanhaa historiallista kylätonttia, Partolan-Nuolialan arvokkaassa kulttuurimaisemassa, maisemallisesti merkittävällä paikalla järven rannalla. Päärakennus 1918 uudistettu jonkin verran

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Pere sijaitsee Nuolialan kylän vanhassa keskustassa, Pereentien ja Pirjolantien risteyksessä, pohjoispuolella. Tilakeskukseen kuuluu asuinrakennus v. 1918, navetta 1906, toinen asuinrakennus 1900-luvun alkupuolelta. Risteyksen kaakkoispuolella on myös tiilinen aitta 1900-luvun alkupuolelta. Asuinrakennuksen pohjoispuolelta tontti viettää läheiseen Pyhäjärveen. Tonti länsiosassa on kivijalan rauniot, jotka kuuluvat rakennukseen, jossa toimi Nuolialan koulu ilmeisesti vuosina 1903-1918. Väliaikainen, vuokrarakennus tuhoutui v. 1918 sisällissodan yhteydessä.

    Nykyinen asuinrakennus tehtiin vanhalle kivijjalalle v. 1918. Edellinen rakennus oli tuhoutunut v. 1918, kuten läheinen koulurakennuskin.

    Pereen päärakennus on rakennettu rinteeseen, pohjoispuolelta korkealle kivijallle. Eteläpuolella rakennuksessa keskellä poikkipääty ja sen molemmilla puolilla rakennusta nuoremmat kuistit. Pohjoispuolella on korkeiden tiilipilareiden varassa oleva terassi. Kivijalassa on suuret ikkuna-aukot.

    Navetta on rakennettu 1906 kivestä ja tiilistä. Rakennusta on muutettu voimakkaasti 1960- 70-luvuilla, jolloin Hankkija vuokrasi rakennuksen käyttöönsä, säilyttäen siinä mm. viljaa. Alkuperäistä muotoa ja rakennetta ei voi enää hahmottaa. Ulkoasu: kiveä, harkkoja ja mineriittiä.

    Toinen asuinrakennus on toiminut ilmeisesti työväen asuntona. Perusta on kiviharkoista, jota on korotettu tiilistä tehdyllä ja rapatulla osalla. Perusta voi olla vanhempi kuin muu osa rakennusta. Itäpäätä on jatkettu betonitolppien varassa olevalla osalla. Rakennuksen runko on ilmeisesti rankorakenteinen, ehkä ajalta ennen sotia. Rakennuksessa kerrotaan säilytetyn venäläisiä vankeja sotien aikana. Vuoden 1975 inventointi ilmoittaa rakennuksen olleen liiteri, joka muutettu asuinrakennukseksi 1960-luvun puolessa välissä.

    Risteyksessä oleva varasto on rakennettu lohkotuista kivistä tehdylle sokkelille. Runko tehty punatiilistä. Rakennusaika on ehkä 1900-luvun alkupuoli.

    Historia:
    Pere/Perhe muodostui Eskolan jakautuessa 1738. Toisaalta kiinteistörekisterin mukaan Pere/Perhe on lohkottu Isotalosta isonjaon yhteydessä 1770-luvulla.

    Nykyinen asuinrakennus rakennettiin v. 1918, edellisen tuhouduttua tykistön tulessa aikana vuonna 1918. Vanhasta hyödynnettiin kivijalka. Samassa pommituksessa tuhoutui myös rakennuksen länsipuolella ollut Nuolialan koulu. Koulun kivijalka on vielä nähtävissä.

    Navetan synty liittyy läheisiin tiloihin, Eskolaan ja Eerolaan. Muistitiedon mukaan isännät olisiva ihastuneet Härmälään, mahdollisesti Partolan ja Härmälän rajajokeen rakennettuun kivisiltaan ja tilanneen sillan kivimiehiltä tiloille kivinavetat.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Pereen pihapiiri on puistomainen ja suojainen. Pihassa on suuria istutettuja havupuita. Päärakennuksen pohjoipuolella on puutarha, jossa on vanhoja omenapuita ja marjapensaita. Rakennukset ovat rehevän puuston ympäröimänä peltojen keskellä. Länsipuolella on uusia omakotitaloja, jotka eivät näy tilalle. Muutettu navetta ja tiilinen viljamakasiini ovat näkyvällä paikalla raitin varressa.
    Toimenpidesuositukset:
    Kohteen vanha rakennuskanta ja pihapiirin yleisilme tulisi säilyttää. Muutokset ympäristössä tulee tehdä kohteen kulttuurihistorialliset arvot huomioiden mukaan lukien pihapiirin lähimaisema kohteen maisemallisen arvon säilyttämiseksi.
    Kirjalliset lähteet:
    Rautela Eevaliisa, Pirkkala, rakennushistoriallinen tutkielma, moniste 1975.

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Avaa Pirkkala
     
      Nuoliala Hallinnollinen alue rekisterikylä
     
    Avaa Pirkkala
     
      Pereen-Nuolialan kulttuurimaisema Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pirkkala
     
      Pirjolantie ja vanhat tilakeskukset Kulttuurihistoriallisesti arvokas aluekokonaisuus haja-asutusalue
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Avaa Moniulotteinen kulttuuriperintö - digitointihanke Pirkkala
    Tampere
     
    Aitolahti
    Teisko
     
    Muu
     
    11.03.2014 31.12.2014
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pirkkalan rakennetun kulttuuriympäristön selvitys 2002 Pirkkala
     
      Rakennusinventointi
     
    01.06.2002 31.12.2002

Kartta