Rakennetun ympäristön kohde Äetsän terveysasema

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Sastamala
    Vanha kunta:
    Äetsä
    Inventointinumero:
    2020/0016
    Nimi:
    Äetsän terveysasema
    Osoite:
    Pehulankaari 3, 32740 Sastamala
    Kohdetyyppi:
    hoito
    Rakennusten lukumäärä:
    1
    Inventointipäivämäärä:
    18.09.2020

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Rakennushistoriallinen arvo:
    -
    Historiallinen arvo:
    sosiaalihistoria
    Ympäristöarvo:
    maisemakokonaisuus
    Arvojen perustelu:
    Äetsän pieni terveysasema edustaa rakennusajankohdalleen tyypillistä pienimuotoisempaa maaseutukeskuksen terveysasemarakentamista. Rakennus on säilynyt tyylillisesti sekä suurelta osin myös ulkoasun materiaaleiltaan erittäin hyvin. Rakennus edustaa kuitenkin ulkoisesti tyypillistä käyttöarkkitehtuuria ja on rakennustaiteellisesti melko vaatimaton.

    Kookas arkkitehtonisesti laadukas kunnantalo liikesiipineen sekä terveysasema ja lähistöllä sijaitseva 1960-luvun lopulla valmistunut entinen kunnanlääkärin asuinrakennus muodostavat rakennushistoriallisesti ja maisemallisesti yhtenäisen modernin arkkitehtuurin kokonaisuuden Äetsän entisessä hallinnollisessa keskuksessa. Säilyneisyyden kannalta ongelmallista on kuitenkin terveysaseman nykyinen vajaakäyttö. Myös kunnantalo on suurelta osin autiona.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Vuonna 1975 Vammala, Keikyä ja Kiikka muodostivat Vammalan seudun kansanterveystyön kuntainliiton. Terveysasema oli inventointihetkellä suljettu vallinneen epidemiatilanteen takia ainakin vuoden 2020 loppuun.

    Äetsän pieni terveysasema sijaitsee aivan vuonna 1977 valmistuneen entisen kunnantalon, nykyisen ”Keikyätalon” naapurissa. Rakennukset muodostavat yhdessä erittäin hyvin säilyneen modernin arkkitehtuurin kokonaisuuden. Mitä ilmeisimmin 1970-luvun alkupuolella valmistunut rakennus on säilynyt ulkoisesti alkuperäisessä asussaan. Rakennus on remontoitu Äetsän kunnan toimesta vuonna 1994 ja muutos koski lähinnä sisätiloja. Entinen talonmiehen asunto muutettiin fysioterapeutin käyttöön. Vuonna 2008 tehtiin pieniä muutoksia sisätiloissa. Muutosten seurauksena sisätiloissa pinnat ovat uusittu käytännössä kokonaan.

    Tasakattoinen, mitä ilmeisimmin betonirunkoinen terveysasema on valmistunut ulkoasusta päätellen 1970-luvulla. Rakennuksesta ei ollut valitettavasti inventointihetkellä saatavilla rakennuspiirustuksia tai tarkempaa rakennusajankohtaa. Rakennus edustaa 1970-luvulle tyypillistä tasakattoista, massoittelultaan matalampaa ja voimakkaan horisontaalista arkkitehtuuria. Rakennustaiteellisesti rakennus edustaa vaatimattomampaa käyttöarkkitehtuuria.

    Rakennuksen vuorauksena on puhtaaksimuurattu tiili. Ikkunoiden kohdalla räystäslinjat sekä osittain takaseinällä on rakennusajankohdan tasakattoisille rakennuksille tyypillinen vaakaponttilaudoitus. Rakennuksessa on aukkojulkisivu sekä tuuletusikkunalliset kookkaammat ikkunat. Ikkunat ovat metallipuitteiset ja mitä ilmeisimmin uusitut, mutta alkuperäisen puitemallin mukaan. Julkisivulla on kaksi sisäänkäyntiä. Pääsisäänkäynnin yhteydessä on tasakattoinen katos sekä rankorakenteinen, vaakaponttilaudoitettu varasto-osa, jossa on mitä ilmeisimmin myös iv-konehuone. Metalli-/lasiulko-ovet ovat alkuperäiset. Toinen sisäänkäynnin kohdalla on sisäänvedetty avokuisti. Rakennuksen toisessa päädyssä on teknisen toimen tauko- ja työtiloja. Päädyssä on lasiseinä ja kookkaammat ovet, joka saattavaa olla alun perin ambulanssille tarkoitettu talli.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Terveysasema sijaitsee Pehulankaaren varressa Keikyän Pehulassa aivan Keikyän/Äetsän vuonna 1977 valmistuneen, ulkoisesti alkuperäisenä säilyneen kunnantalon vieressä. Lähiympäristö koostuu pääosin Äetsän kunnan julkisista rakennuksista ja käsittää 1900-luvun alkupuolella valmistuneen ja 1950-luvun paikkeilla laajennetun koulun, nuorisotalon, kirjaston, nykyisin päiväkotina toimivan entisen kunnanlääkärin asuinrakennuksen sekä seurakuntakeskuksen. Koulun alkuperäistä osaa lukuun ottamatta kokonaisuus edustaa modernia arkkitehtuuria.

    Pihapiiri ja lähiympäristö kokonaisuudessaan on melko avointa puistomaista nurmikenttää. Terveysasemalla sekä entisellä kunnantalolla on käytännössä yhteinen piha-alue. Terveysaseman edessä on pienehkö asfaltoitu paikoitusalue.

    Suulliset lähteet:
    Paikalla ollut teknisen toimen työntekijä.

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pirkanmaan terveyskeskukset ( modernin rakennusperinnön teemainventointi ) Hämeenkyrö
    Ikaalinen
    Juupajoki
    Kangasala
    Kihniö
    Kuhmoinen
    Lempäälä
    Nokia
    Orivesi
    Parkano
    Pirkkala
    Punkalaidun
    Pälkäne
    Ruovesi
    Tampere
    Urjala
    Valkeakoski
    Vesilahti
    Virrat
    Ylöjärvi
    Akaa
    Mänttä-Vilppula
    Sastamala
     
      Rakennusinventointi
     
    31.08.2020 30.10.2020

Kartta