Rakennetun ympäristön kohde Viialan nahkatehdas

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Akaa
    Vanha kunta:
    Viiala
    Kylä:
    Viiala
    Nimi:
    Viialan nahkatehdas
    Osoite:
    Nahkatehtaantie 10
    Kohdetyyppi:
    teollisuus
    Rakennusten lukumäärä:
    1

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Tontilla on Viialan nahkatehdas, jonka ensimmäinen vaihe on rakennettu 1920-luvun alkupuolella. Tehdasta on laajennettu vuosina 1933 ja 1935. Lisää laajennuksia on tehty sotien jälkeen, viimeinen 1970-luvulla (1977). Alkuperäiseen teollisuusmiljööseen kuuluva korkea savupiippu on säilynyt, muodostaen yhdessä viilatehtaan ja vaneritehtaan kanssa tärkeän ja näkyvän osan Viialan teollisuushistoriallista maisemaa. Muutosten myötä rakennuksen yhdeksi rakennushistoriallisista ominaispiirteistä ja arvoista on muodostunut ajallinen kerroksellisuus. Nahkatehdas sijaitsee keskeisellä paikalla keskustan eteläpuolella. Matkaa ydinkeskustaan on noin 500 metriä. Tehtaan eteläpuolella virtaa Tarpianjoki, itäpuolella on Hämeenlinna-Tampere -rata ja Viialan kartanon tilakeskus. Länsipuolella on kartanon vanhaa joenrantapeltoa, joka on kasvamassa umpeen. Pohjoispuolella on ensin omakoti- ja rivitaloja 1980-luvulta sekä Keskuskatu, Viialan pääkatu.

    Nahkatehtaan eakennuksesta on muodostunut laajennusten ja korotusten seurauksena laaja, pääosin 2-3 kerroksinen, kokonaisuus, josta on erotettavissa eri aikakausia. Julkisivut ovat pääosin puhtaaksi muurattua tiiltä, ainoastaan viimeinen on vuorattu profiilipellillä. Tehdasmiljööseen kuuluva piippu sijaitsee rakennusten siipien risteyksessä, vanhimman osan länsisivulla. Muodoltaan nykyinen rakennus on suuren J -mallinen. Rautatietä vasten oleva pitkä sivu on noin 190 metriä pitkä, eteläsivu on noin 110 metriä. Nahkatehtaan vanhimman osan yhteydessä oleva punatiilinen piippu on korkeudeltaan n. 35 metriä.

    Viialan nahkatehdasta on laajennettu useita kertoja vuoden 1921 jälkeen, jolloin ensimmäinen osa aloitti toimintansa. Rakennuksen vanhemmat osat erottuvat koristeellisempina, joka näkyy seinäpinnan ja räystäiden profilointina. Vanhin tehdasosassa on ollut aikaisemmin aumattu harjakatto, joka katosi korotuksen yhteydessä. Kahdessa rakennusosassa on säilynyt betonitiilellä katettu satulakatto, muuten rakennuksessa on käytetty huovalla kattettua tasakattoa.

    Rakennuksessa toimii nykyisin useita pienyritystä. Tämä käyttön seurauksena rakennukseen on avattu eripuolille uusia ovia, rakennettu katoksia ja korjattu ikkunoita. Toimenpiteet ovat muuttaneet paikoitellen rakennuksen ulkoasua. Pihamaa toimii lisäksi sekalaisen metallitavaran varastoalueena.

    Historia:
    Viialan nahkatehdas on perustettu vuonna 1921, jolloin tehtailija Hugo Sandbacka osti Viialan kartanon ja perusti tilakeskuksen läheisyyteen nahkatehtaan, joka korvasi Sandbackan Nakkilassa toimineen tehdaslaitoksen. Uusi tehdas valmisti päällis- ja krominahkaa ja työllisti alkuvaiheessa noin 50 henkeä. Omistajaa tehdas vaihtoi jo vuonna 1925. Tällöin omistajaksi tuli kauppaneuvos Emil Aaltonen ja tehtaan nimeksi tuli Viialan Nahkatehdas Oy. Sandbackan aikana tehtaalle erotettiin oma tontti.

    1933 laajennus 1800 neliötä, 1935 laajennus kaksi 3-kerroksista lisäosaa ja vanhan korjaus.

    Viialan Nahkatehdas oy:n tehtaanjohtajana toimi Aaltosen vävy Jooseppi Mustakallio aina 1950-luvulle saakka. Hänen aikana rakennusta laajennettiin korottamalla vanhaa tehdasta ja rakentamalla uusia rakennussiipiä. Jooseppi Mustakallion jälkeen johtajina jatkoivat poika Antti Mustakallio ja Erkki Tuominen. Viimeinen laajennus tehtiin 1970-luvun puolivälissä, jolloin tehtaalle tuli mm. uima-allas työntekijöiden käyttöön. Viialan nahkatehdas myytiin 1980-luvun lopulla Friitalan nahkatehtaalle, joka meni muutamaa vuotta myöhemmin meni konkurssiin. Nahkatehdast jatkoi vielä hetken, mutta lopullinen päätös tuli vuonna 1995. Tämän jälkeen rakennus myytiin huutokaupalla nykyiselle omistajalle.

    Entisen nahkatehtaan noin 25 000 neliön kokonaisuudesta Kiinteistöosakeyhtiö Viialan Nahkatehdas omistaa noin 20 000 neliötä ja valkeakoskelaisen Timo Lehtimäen Race House Oy noin 5 000 neliötä. Entisen tehtaan uumenista löytyy noin 60-70 yritystä, joista osa on hankkinut tilat omakseen, osa on vuokralla. Osakkeenomistajia on 125 kappaletta. Nykyinen tontti on vuodelta 1999 ja käsittää 4 hehtaaria.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Nahkatehdas sijaitsee Viialan keskustan eteläpuolella. Matkaa keskustaan on noin 500 metriä. Tehtaan eteläpuolella virtaa Tarpianjoki, itäpuolella Hämeenlinna-Tampere rata ja kartanon tilakeskus. Länsipuolella on kartanon vanhaa joenrantapeltoa, joka on kasvamassa umpeen. Pohjoispuolella on ensin omakoti- ja rivitaloja 1980-luvulta sekä Keskuskatu, Viialan pääkatu
    Kirjalliset lähteet:
    Heiskanen, J. Viiala. Rakennetun ympäristön ja kulttuurimaiseman inventointi 2005-2006

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:
    Kohteen kuva

    Linkitetty KuvaSiiri-kuva

    • Diaarinumero: AL
    • Alanumero: 74:3
    • Kuvaus:
    • Kuvaaja: Veikko Kanninen
    • Kuvausaika: 26.11.1930
    Avaa

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Viiala Rakennetun ympäristön ja kulttuurimaiseman inventointi 2005-2006 Akaa
     
    Viiala
     
    Rakennusinventointi
    Kulttuuriympäristöinventointi
    Muu
     
    01.01.2005 31.12.2006

Kartta