Maakuntamuseon lausunto 241 / 2013 Tampere, Takahuhti, Jankankatu 35, purkamislupahakemus omakotitalon purkamiselle

Takaisin

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Kaupunginosa:
    Takahuhti
    Dnro / vuosi: 241 / 2013
    Otsikko:
    Tampere, Takahuhti, Jankankatu 35, purkamislupahakemus omakotitalon purkamiselle
    Asiakirjan arkistotunnus, laji:
    12.03.01.10 Lausunto
    Lausunnon saaja:
    Tampereen kaupunki, Rakennusvalvonta
    Lausunnon pvm:
    09.07.2013
    Tiivistelmä:
    Kai Harinen hakee lupaa Tampereen Takahuhdissa, osoitteessa Jankankatu 35, sijaitsevan omakotitalon (837-589-0003-0042) purkamiseen. Kiinteistölle on tarkoitus rakentaa uusi asuinrakennus ja piharakennus. Pirkanmaan maakuntamuseolle toimitetussa asemapiirustuksessa uudisrakennus sijaitsisi nykyisen asuinrakennuksen paikalla. Kiinteistön omistajalta saadun tiedon mukaan uudisrakentaminen tulisi kuitenkin sijoittumaan sen pohjoispuolelle. Tehtyään kiinteistöllä maastotarkastuksen 2.7.2013 Pirkanmaan maakuntamuseo toteaa suunnitelmasta seuraavaa.

    Jankankatu 35 sijaitsee Takahuhdin vanhan kyläkeskuksen läheisyydessä. Alueella on jäänteitä rautakautisesta asutuksesta, pitkästä maataloushistoriasta sekä Tampereen kaupungin kasvun myötä kehittyneestä pientaloasutuksesta ja teollisuuden leviämisestä kaupungin reuna-alueille. Tänä päivänä alueen rakennuskanta on hyvin heterogeenista, mutta monimuotoisuudessaan kertovaa sekä yleisilmeeltään väljää ja vehreää. Jankankatu 35:n asuinrakennus on valmistunut 1938 ja säilyttänyt alkuperäiset piirteensä melko hyvin. Huomattavin ulkoinen muutos on rakennuksen vuoraaminen mineriitillä. Rakennus ei kuulu alueen vanhimpaan, 1900-luvun alussa syntyneeseen pientalokantaan, mutta sillä on kulttuurihistoriallista arvoa osana Takahuhdin kaupunkikuvaa ja kehitystä kyläkeskuksesta pientaloalueeksi. Tontilla on voimassa vuonna 1959 hyväksytty asemakaava. Pirkanmaan maakuntamuseo pitää ajalleen tyypillisen ja kaupunkikuvallista arvoa omaavan rakennuksen purkamista valitettavana, mutta katsoo, että rakennuksen arvot eivät ole niin huomattavia, että sen purkaminen ei olisi mahdollista.

    Kiinteistön välittömästä läheisyydestä, luoteis- ja pohjoispuolisilta tonteilta tunnetaan rautakautisia irtolöytöjä, jotka on otettu talteen 1930- ja 1970-luvulla. Löytöihin kuuluu mm. keihäänkärkiä, puukon terä ja keramiikkaa, jotka on ajoitettu viikinkiajalle (n. 1000-luvulle AD) ja ne viittaavat alueella sijainneeseen rautakautiseen asutukseen, jonka tarkkaa sijaintia ei tunneta. Tontin itäpuolelta Isomäenkadun varresta tunnetaan Pappulanmäki-niminen rautakautinen kalmisto (mj.rek.nro 837010021), joka on muinaismuistolailla rauhoitettu kiinteä muinaisjäännös. Lisäksi välittömästi Jankankatu 35:n tontin pohjois- ja itäpuoleisilla tonteilla on 1700-luvun isojakokartan perusteella sijainnut osa Takahuhdin keskiaikaan palautuvasta kylätontista. Em. rautakautiset esineet voivat olla merkki ennestään tuntemattomasta kiinteästä muinaisjäännöksestä Jankankadun ympäristössä. Kiinteät muinaisjäännökset ovat suoraan muinaismuistolailla rauhoitettuja ja niiden kajoaminen lain vastaisella tavalla on kielletty (MML 1,4 §).

    Edeltävän johdosta Pirkanmaan maakuntamuseo teki maastotarkastuksessa tontille koekuoppia selvittääkseen, onko purkamis- ja uudisrakennussuunnitelman johdosta tarvetta tehdä arkeologisia selvityksiä. Purettavan rakennuksen itäpuolelta löytyi sekoittuneen maakerroksen alta suhteellisen syvältä nokimaata ja hiiltä, jotka saattava liittyä alueen vanhempaan asutustoimintaan. Tästä syystä ja koska tontin läheisyydestä tunnetaan rautakautisia irtolöytöjä ja keskiaikaisen kylätontin paikka, rakennuksen purkamiseen liittyvät kaivutyöt tulee tehdä arkeologin valvonnassa. Valvonnassa havainnoidaan maakerroksia ja dokumentoidaan mahdollisia löytöjä. Yksityisen kiinteistönomistajan pienehkössä työhankkeessa valvonnan kustannuksista vastaa tässä tapauksessa Pirkanmaan maakuntamuseo. Valvonnan ajankohdan sopimisesta tulee olla yhteydessä maakuntamuseoon vähintään kuukautta ennen purkamiseen liittyvien toimenpiteiden ja maan kaivamisen aloittamista.

    Mikäli valvonnassa löytyy kiinteää muinaisjäännöstä, työ pysäytetään tarvittavia jatkotoimenpiteitä varten (MML 14 §) ja mikäli tontilla tarvitaan varsinaisia kai-vaustutkimuksia, niiden tekemisestä vastaa myöhemmin Museoviraston koekai-vausryhmä erikseen sovittavalla aikataululla. Koekaivausryhmän ohjelmaan tulee ilmoittautua erikseen ja tutkimusvuoroa on syytä varautua odottamaan. Maakuntamuseo antaa tarvittaessa tarkempia ohjeita koekaivausryhmään ilmoittautumisesta.

    Arkeologista valvontaa ja muinaismuistolain 14 §:ää koskevat ehdot tulee lisätä purkamista koskevaan lupapäätökseen, joka tulee lähettää viipymättä Pirkan-maan maakuntamuseoon. Uudisrakentamista koskeva rakennuslupahakemus tulee lähettää vielä lausunnolle Pirkanmaan maakuntamuseoon.

Sisältö

  •  
    Lausunnon teksti

Rakennetun ympäristön kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Osoite Kohdetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Jankankatu 35   Ristinarkku
     
    Jankankatu 35 asuinkiinteistö