Alue Lammentaka

Takaisin

Perustiedot

  • Kunta:
    Sastamala
    Vanha kunta:
    Vammala
    Kylä:
    Lammentaka
    Nimi:
    Lammentaka
    Alueluokka:
    Hallinnollinen alue

Tekstitiedot

  • Historia:
    Lammentaan kylässä oli 1560-luvulla neljä taloa. Ensimmäiset maakirjakartat, jotka tehtiin Karkussa 1640-luvulla näyttävät taloluvun säilyneen. Talot sijaitsivat tiiviinä ryhmänä nykyisen Karvan asuinrakennuksen ja navetan kohdalla. Kylänraitti kulki talojen välistä ja noudatti jo nykyistä linjausta. Pellot olivat kylän ympärillä ja rajautuivat pohjoisessa Heinijärvenojaan. Rannansuuntainen harjanne näkyy mäkisenä alueena. Seuraavan vuosisadan lopun isojakokartassa tiivis ryhmäkylä on säilynyt. Karttaan on merkitty neljä tonttia, mutta vain kolmella on nimi. Näistä Prihti on merkitty hiukan ylemmäksi, nykyisin paikalla on rivitaloja. Tien varressa, harjanteen juurella on Karfva ja sitä vastapäätä oli Kintun talo, joka 1800-luvun alussa yhdistetään Karvan taloon. Karvan talon pohjoispuolella on tyhjä tontti, jolla ilmeisesti oli kylän neljäs kantatalo. Kintun rakennukset häviävät 1900-luvulle tultaessa ja Prihtin talouskeskus autiotuu ja puretaan 1980-luvulla. Tilalle rakennetaan neljä rivitaloa. Kintun kohdalla on 1900-luvun lopulla rakennettu omakotitalo.
    Kuvaus:
    Lammentaan kylä sijaitsee Rautaveteen kuuluvan Lammentaustalahden rannalla. Maisemat on kumpuilevaa peltomaisemaa, jonka metsäiset harjanteet ja mäet katkaisevat. Kylän pellot ovat raivattu Rautaveteen laskevan Heinijärvenojan varrelle. Kumpuilevan ja peltovoittoisen ranta-alueen lisäksi kylän maat jatkuvat kapeana metsäalueena kauas pohjoiseen. Lammentaustanlahden pohjukassa on harjanne, johon on sijoittunut pääosa kylän asutuksesta. harjanteen ja rannan välissä kulkee Heinoontie. Harjanteen pohjoispäässä on Karvan talo vanhalla kylätontilla. Hyvin säilyneitä vanhoja rakennuksia ovat aitat ja navetta. Heinoontien varressa oleva muu rakennuskanta on rakennettu 1950-2000 -luvulla. Harjanteen pohjoispuolella maisemaa hallitsevat peltojen halki kulkeva rautatie ja valtatie, josta erkanee Karkkuun vievä Riipiläntie. Naapurikylät ovat Koski Järventaka, Karimäki ja Heinonen.
    Kirjalliset lähteet:
    Maakirjakartat, Jonas Streng 1644, KA, Isojakokartta, Rantakunnan jakokunta, Johan Wirzenius 1792, KA, Pitäjänkartat, Karkku 1846, KA.

    Suomen asutus 1560-luvulla, kartasto ja kyläluettelot, Forssa 1973.

Rakennettu ympäristö

  • Tunnuskuva Kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Osoite Kohdetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Sastamala
     
    Karva Lammentaka
     
      Heinoontie 470 maatalous
     

Tutkimushankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Avaa Vammala. Rautaveden länsirannan rakennetun kulttuuriympäristön selvitys 2003. Sastamala
     
    Vammala
     
    Rakennusinventointi
    Kulttuuriympäristöinventointi
     
    01.01.2003 31.12.2003