Arkeologinen kohde Viikin säteri

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Nokia
    Kylä:
    Viik
    Kaupunginosa:
    Viik
    Nimi:
    Viikin säteri
    Muinaisjäännöstunnus:
    1000001961
    (Museoviraston ylläpitämän valtakunnallisen muinaisjäännösrekisterin tunnus)
    Inventointinumero:
    77
    Muinaisjäännöstyyppi:
    asuinpaikat
    Tyypin tarkenne:
    kartanot
    Laji:
    kiinteä muinaisjäännös
    Ajoitus:
    historiallinen
    Lukumäärä:
    1
    Lyhyt kuvaus:
    Viikin kartano esiintyy ensi kertaa historiallisissa lähteissä vuonna 1450

    Kartano sijaitsi Putaanvirran suulla, josta oli vesitse hyvät yhteydet joka suuntaan. Nokianvirta. Yhteyksiä Viikistä pidettiin todennäköisesti eniten Kokemäenjoen suuntaan, kertoo nokialainen tutkija Jouko Jaakkola.

    Vanhan Pirkkalan historian mukaan Viikin kartano oli jo keskiajalla säteritila. Kartanon nimestä ei ole tarkkaa tietoa. On arveltu sen takana olevan ruotsikielinen sana vik (lahti).

    Kartano mainitaan ensi kerran kirjallisissa lähteissä vuonna 1450, jolloin kartanon ruotsalaiset aatelismiehet Sture Kaarlenpoika ja Jöns Sturenpoika olivat riidelleet joitain vuosia aiemmin piispan lampuotien kanssa kalavesistä. Kerrotaan itse piispa Maunu Tawastin olleen Nokialla selvittämässä riitaa.

    Vuonna 1450 Viik kuului vouti Hans Lindenärille. Seuraavana omistajana mainitaan v. 1480 Ylä-Satakunnan kihlakunnantuomari Erik Ragvaldinpoika Fargalt. 1500-luvun alkupuolella kartano joutui ruotsalaista syntyperää olevalle Anders Westgötelle, jota sanottiin Pitkäksi-Antiksi. Hän oli Pohjanmaan kihlakunnantuomarina 1536-1551. Hän asui Viikissä, koska sieltä oli hyvät kulkuyhteydet virka-alueelle.

    Viikin kartano liittyy myös Kustaa Vaasan poikien riitoihin. Klaus Antinpoika Westgöte oli Juhana herttuan hovimiehiä ja kun herttua halusi mennä naimisiin puolalaisen prinsessan Katarina Jagellonican kanssa, Westgöte nai herttuan pitkäaikaisen rakastajattaren Kaarina Hannuntyttären. Kuningas Erik XIV mestautti Westgöten vuonna 1563 ja riisti hänen omaisuutensa. Kaarina Hannuntytär asui tyttärineen Viikissä suuressa köyhyydessä ja Knuutilan kartanon taloudenhoitajan kerrotaan vaikeimpina aikoina huolehtineen hänestä.

    Kaarina Hannuntytär oli kuitenkin rohkea nainen. Hän kirjoitti kuninkaalle ja sai osan omaisuudestaan takaisin. Viikin kartano kuului hänen jälkeensä hänen ja Klaus Westgöten tyttärelle Britalle ja tämän miehelle Klaus Stenbockille. Viik joutui 1610-luvulla perintönä Nokian kartanon omistajalle Jesper Kruusille. Viik ja Nokia oli koko 1600-luvun Kruusin suvun hallinnassa. Nokian vouti vastasi kummankin hoidosta. Hänen leskensä Brita De la Gardien kuoltua tilukset peri hänen poikansa vapaaherra Lars Kruusi, jonka pääkartano sijaitsi Ruotsissa Länsi-Götanmaalla. Viikin pelloilla ahertaneet palkolliset ja alustalaiset tuskin koskaan näkivät kartanon ylhäisiä omistajia, sillä Viiki jäi latokartanoksi, jota viljeltiin, mutta siinä eivät omistajat asuneet. Sen vanhat rakennukset rappeutuivat. Hänen poikansa Gustav Kruusin kuoltua koko maaomaisuus joutui hänen sisarensa miehelle kreivi Fabian Wredelle v 1692.

    Kartanon ensimmäinen päärakennus sijaitsi Putaanvirran suulla Pyhäjärveen pistävällä niemellä. (paikka on vastapäätä nykyistä hotelli Edeniä). Viikin nykyisen mansardikattoisen päärakennuksen rakennutti vuonna 1782 kapteeni Otto Mauriz Brakel, joka osti kartanon vuonna 1778. Hän halusi siirtää vanhan päärakennuksen nykyiselle paikalle ja toteutti suunnitelmansa langoltaan everstiluutnantti Otto Krister Bojelta lainaamillaan rahoilla. Rakennuksen pohjamuoto noudatti laajennettua viisihuonejärjestelmää, jossa on eteinen, sali keskellä ja kummassakin päädyssä kaksi kamaria. Vuonna 1880 kartanoa laajennettiin ja sen on sanottu rikkoneen kartanon puhtaan kustavilaisen tyylin. Pihasiipi, joka rakennettiin, on kuitenkin purettu 1970. Viikin komea koivukuja on istutettu jo 1700-luvulla. Päärakennuksen kummallakin sivulla on kaksi symmetrisesti rakennettua siipirakennusta vuosilta 1927-1928. Kartanon puutarhaan siirrettiin myös vuonna 1939 kauppaneuvos Lundahlin huvimaja Tampereelta. Sen on piirtänyt arkkitehti Engel.

    Viikin kartanon päärakennuksessa ovat vieläkin vanhat nelipeiliovet ja ruokasalissa empiretyylinen valkoinen kaakeliuuni.

    Brakelien kartanokausi

    Otto Brakelilla oli 11 lasta. Hänen pojistaan Carl Adolf joutui sotaan jo 15-vuotiaana. Hän vei voitonsanomaa Porrassalmen taistelusta kuningas Kustaa III:lle Porvoon lähistölle. Kuningas korotti hyvän uutisen tuojan upseeriksi. Carl Adolf erosi aikoinaan sotapalveluksesta ja asettui Viikiin. Viikin kapteeni oli merkittävä henkilö Nokialla. Hänen puoleensa käännyttiin, kun haluttiin asioida viranomaisten kanssa. Hänen ansiostaan Pirkkalan kirkkokin rakennettiin Pyhäjärven pohjoispuolelle Nokialle.

    Brakelin pojista nuorin Anton lähetettiin sisarensa luo Tukholmaan 15-vuotiaana. Hänestä tuli huomattava pankkimies ja valtiomies, mutta myös kirjailija. Hän kirjoitti muun muassa viikinkijumalista kertovan näytelmän nimeltä Odin, joka saavutti suosiota. Hänen toinen näytelmänsä Väinämöinen valmistui v. 1829, ennen Lönnrotin Kalevalaa. Hän oli sijoittanut näytelmänsä henkilöt Viikin mailla sijaitsevalle Junkkarin mättäälle. Toisessa näytöksessä Väinämöinen liikuskeli Siuron Linnavuoressa.

    Palvonta- ja kastepaikka

    Junkkarin mättään, joka sijaisee Viikin päärakennuksen ja Maatialan pappilan välissä, kerrotaan olleen pakanuuden aikainen palvontapaikka, jossa palveltiin Junkkari –nimistä jumalaa. Se oli myös muinaisten pirkkalaisten kauppapaikka, koska se sijaitsi suurten vesien yhtymäkohdassa.

    Junkkarin mättäästä kerrotaan myös, että 1100-luvulla siinä kastettiin pirkkalaisia kristinuskoon.

    Viikin kartanolla ei ollut vuoteen 1700 mennessä yhtään torppaa, mutta vuonna 1800 niitä oli jo kuusi ja vuonna 1900 kolme. Vuoden 1918 jälkeen tilasta on erotettu reilut sata asuntopalstaa, noin 150 ha maata.

    Teollisuuden lähteillä

    Aikoinaan tilalla on ollut tiilitehdas ja vesisaha. Viikin kartanon mylly oli Emäkoskessa. Kartanolle kuului koko Nokianvirran pohjoispuolinen ranta, kunnes Nokia Oy vuokrasi rannat 1868. Mylly purettiin ja sen paikalle rakennettiin puuhiomo.

    Brakeleilta Procopén suvulle

    Brakel -suku myi Viikin kartanon vuonna 1916 tuomari Ossian Procopélle. Vuonna 1918 punaiset valtasivat Viikin, jossa pitivät päämajaansa. Agronomi Nils Procopén mukaan he pitivät kartanoa hyvin. Procopét totesivat kotiin päästyään, ettei mitään ei ollut rikottu. Nils Procopén aikana Viiki oli maanviljelystila, jonka navetassa oli suuri karja. Kartanon palveluksessa oli 32 henkeä, kesäisin enemmänkin. Vuonna 1842 rakennetussa navetassa alkoi 1950-luvulla toimintansa Nokian Valimo, joka paloi vuonna 1967.

    Tutkimukset:
    Viikin entisillä mailla on tehty viime vuosina arkeologisia kaivauksia. Vuonna 1986-87 Turun yliopiston opiskelijat tutkivat aluetta. Viikin pelloilta oli jo aiemmin tehty joitakin irtolöytöjä, jotka oli ajoitettu viikinkiaikaisiksi. Nyt Putaanvirran töyräällä, Turuntien pohjoispuolella oleva kumpu osoittautui tutkimuksessa kahden kiven- ja maansekaisen raunion muodostamaksi hautarakennelmaksi, johon on haudattu nuoremmalla roomalaisajalla, kansainvaellusajalla, merovinkiajalla ja vielä viikinkiajallakin. Lisäksi rauniosta löytyi siihen ehkä maan mukana joutunutta keramiikkaa, joka ajoitettiin aivan rautakauden alkuun, mahdollisesti jo esiroomalaiselle ajalle (500 eKr.-50 jKr.).

    Jouko Jaakkolan kirjoituksen mukaan kummun varhaisin hautaus on 300-luvulta ja sitä on laajennettu uusien hautausten myötä. Hautausten määrää ei tutkimuksessa kyetty arvioimaan. Vainajat on haudattu rautakauden yleisen tavan mukaan polttamalla ja heidän luunsa on ripoteltu esineiden kanssa eri puolille kumpua. Raunioista löytyi mm. kaksi keihäänkärkeä, kaksi onsikirvestä, 15 rautaista nuolenkärkeä, kaksi veistä, sirpinterän pala, useita solkia, kaksi sormusta, rannerenkaita, kaularenkaan katkelmia, palanutta savea ja luuta sekä yhteensä yli 4 kg rautakuonaa.

    ”Kummun ikä, sen esineistön runsaus ja hautausten jatkuvuus viittaavat alueella 300-luvulta alkaen pysyvästi asuneeseen mahtisukuun. Kalmisto sijaitsee vain muutaman kymmenen metrin päässä paikasta, jossa Viikin kartanon rakennukset olivat 1780-luvulle asti, joten kalmistoa on pidettävä nimenomaan Viikinä myöhemmin tunnetun tilan hautapaikkana. Nuolenpäiden erikoisen suuri määrä ja niiden ajoittuminen 300-luvulle osoittavat suvun olleen alun pitäen eränkävijäväkeä, joka on ehkä hallinnut laajoja eräalueita ja turkiskauppaa Ylä-Satakunnassa. Tästä olivat jäänteenä Viikin kartanon vielä 1500-luvulla omistamat laajat eräalueet Näsijärven reitin pohjoisosissa”.

    Selvitys Kalle Luoto 2021.


    (Inv. = inventointi, tark. = tarkastus, kaiv. = kaivaus, koekaiv. = koekaivaus, valv. = valvonta)

    Aiemmat löydöt:
    KM 2003018: 1-3
    (KM = Kansallismuseo, HM = Hämeen museo, SatM = Satakunnan museo)

Sijainti ja laajuus

  •  
    Peruskarttanumero:
    212305
    Peruskartan nimi:
    NOKIA
    Koordinaatit:
        Keskipiste
    X1 6818231 X2  X 
    Y1 2475019 Y2  Y 
    Z1 83 Z2 85 Z 
    P1 (ETRS-TM35FIN) 6820165 P2 (ETRS-TM35FIN) 6820236 P 
    I1 (ETRS-TM35FIN) 315141 I2 (ETRS-TM35FIN) 315228 I 

Kuvaus, suojelu- ja lisätiedot

  •  
    Sijainti ja maasto:
    Kohde sijaitsee Pyhäjärven luoteisrannalla Putaanvirran ja Viikinlahden välisellä niemellä. Alueen luoteispuolella kulkee valtatie 12 (Tampere - Nokia).

    Pääosin niemi on kesannolla olevaa peltoa. Pyhäjärven puolella on jyrkkä rantatöyräs, minkä alapuolella on tiheäkasvuista vesijättömaata. Ranta-alueella on vanhojen rakennusten (sauna yms.) ja muiden rakenteiden jäännöksiä (laiturit yms.), joita ainakaan toistaiseksi ei voida pitää muinaisjäännöksinä.

    Kohteen kuvaus:
    Viikin keskiaikaisen säterin paikka on peltona, osin valtatien alla. Itäosa tontista on säästynyt myöhemmän asutuksen sekoitukselta. Paikan rajaus on karkea. Valtatien toisella puolen, lännessä on rautakautinen röykkiöalue, jossa myös mahdollisesti aiempaan kyläasutukseen liittyviä röykkiöitä (Nokia 11). 1560-luvun Suomen asutuksen kyläluettelossa Viik mainitaan säterinä.

    Kyrön ja Pirkkalan laamanninkäräjillä 3.2.1442: 1440-luvulla oli tutkittu Viikin, Maatialan ja Yliveden oikeuksia Nokianvirran kalastukseen. VIIK asumakartano maksoi kirkolle 1555 sääntöveroa 4½ äyrin edestä (Suvanto 2002: 649).

    Vanhin tonttimaa sijaitsee maantien 12 (Nokia-Tampere) molemmin puolin pellolla, osin tie-alueen alla ja rannassa olevalla joutomaalla. Arkeologisia inventointitietoja säterinpaikasta on vuodelta 2000 (Pirkanmaan maakuntamuseo/V. Adel) ja vuodelta 2002 (Mikroliitti Oy/T. Jussila). Paikalla ovat tehneet tarkastuksen lisäksi G. Haggrén ja P. Hakanpää vuonna 2002. Arkeologisia kaivaustutkimuksia alueella ei ole tehty. Säterinpaikan luoteispuolella ja maantie 12:n luoteispuolella sijaitsee useita rautakautisia hautaröykkiöitä (Viik 1 (mj.rek.nro 536010019)), joita on tutkittu kaivauksin 1980-luvulla. Viikin kartanon nykyisen tonttimaan ja valtatien väliseltä peltoalueelta on löydetty vuonna 2004 tehdyssä inventoinnissa mm. historiallisen ajan asutukseen liittyvää punasavikeramiikkaa ja piitä.

    Rannan tuntumassa niillä kohdin, jossa pelto laskee jyrkästi metsikköön, oli vielä vuonna 1999 näkyvissä kivirakenteita ja maassa olevia mahdollisesti rakennuksiin liittyviä kuopanteita. Peltoa on kuitenkin laajennettu tänne Viikin kartanon vanhalle tonttimaalle. Vuoden 2011 koetutkimuksissa säterin alueelta löytyi erityisesti kartanokaudelle ajoitettavaa esineistöä, kuten rautanauloja, punasavikeramiikkaa, lasia, fajanssia, liitupiipun paloja, tiilenpaloja, palanutta savea, palanutta luuta, pii-iskoksia ja luuta. Lisäksi peltoalueen laidassa todettiin maan pinnalle näkyviä kivirakenteita, jotka voisivat olla tulisijojen jäännöksiä.

    Luokitusehdotus:
    2
    Ehdotus suoja-alueeksi:
    0
    Lähistön kohteet:
    0

Media

  • Kohteen kuva

    Linkitetty KuvaSiiri-kuva

    • Diaarinumero: KYY 98
    • Alanumero: 1
    • Kuvaus:
    • Kuvaaja: Kalle Luoto
    • Kuvausaika: 13.06.2011
    Avaa
    Kohteen kuva

    Linkitetty KuvaSiiri-kuva

    • Diaarinumero: KYY 98
    • Alanumero: 02
    • Kuvaus:
    • Kuvaaja: Kalle Luoto
    • Kuvausaika:
    Avaa
    Kohteen kuva

    Linkitetty KuvaSiiri-kuva

    • Diaarinumero: KYY 98
    • Alanumero: 03
    • Kuvaus:
    • Kuvaaja: Kalle Luoto
    • Kuvausaika:
    Avaa
    Kohteen kuva

    Linkitetty KuvaSiiri-kuva

    • Diaarinumero: KYY 98
    • Alanumero: 04
    • Kuvaus:
    • Kuvaaja: Kalle Luoto
    • Kuvausaika:
    Avaa
    Kohteen kuva

    Linkitetty KuvaSiiri-kuva

    • Diaarinumero: KYY 98
    • Alanumero: 05
    • Kuvaus:
    • Kuvaaja: Kalle Luoto
    • Kuvausaika:
    Avaa
    Kohteen kuva

    Linkitetty KuvaSiiri-kuva

    • Diaarinumero: KYY 98
    • Alanumero: 06
    • Kuvaus:
    • Kuvaaja: Kalle Luoto
    • Kuvausaika: 13.06.2011
    Avaa
    Kohteen kuva

    Linkitetty KuvaSiiri-kuva

    • Diaarinumero: KYY 98
    • Alanumero: 07
    • Kuvaus:
    • Kuvaaja: Kalle Luoto
    • Kuvausaika: 13.06.2011
    Avaa
    Kohteen kuva

    Linkitetty KuvaSiiri-kuva

    • Diaarinumero: KYY 98
    • Alanumero: 08
    • Kuvaus:
    • Kuvaaja: Kalle Luoto
    • Kuvausaika: 17.06.2011
    Avaa
    Kohteen kuva

    Linkitetty KuvaSiiri-kuva

    • Diaarinumero: KYY 98
    • Alanumero: 09
    • Kuvaus:
    • Kuvaaja: Kalle Luoto
    • Kuvausaika: 17.06.2011
    Avaa
    Kohteen kuva

    Linkitetty KuvaSiiri-kuva

    • Diaarinumero: KYY 98
    • Alanumero: 10
    • Kuvaus:
    • Kuvaaja: Kalle Luoto
    • Kuvausaika: 17.06.2011
    Avaa
    Kohteen kuva

    Linkitetty KuvaSiiri-kuva

    • Diaarinumero: KYY 98
    • Alanumero: 11
    • Kuvaus:
    • Kuvaaja: Kalle Luoto
    • Kuvausaika: 17.06.2011
    Avaa
    Kohteen kuva

    Linkitetty KuvaSiiri-kuva

    • Diaarinumero: KYY 98
    • Alanumero: 12
    • Kuvaus:
    • Kuvaaja: Kalle Luoto
    • Kuvausaika: 17.06.2011
    Avaa
    Kohteen kuva

    Linkitetty KuvaSiiri-kuva

    • Diaarinumero: KYY 98
    • Alanumero: 13
    • Kuvaus:
    • Kuvaaja: Kalle Luoto
    • Kuvausaika:
    Avaa
    Kohteen kuva

    Linkitetty KuvaSiiri-kuva

    • Diaarinumero: KYY 98
    • Alanumero: 14
    • Kuvaus:
    • Kuvaaja: Kalle Luoto
    • Kuvausaika: 20.06.2011
    Avaa
    Kohteen kuva

    Linkitetty KuvaSiiri-kuva

    • Diaarinumero: KYY 98
    • Alanumero: 15
    • Kuvaus:
    • Kuvaaja: Kalle Luoto
    • Kuvausaika: 20.06.2011
    Avaa
    Kohteen kuva

    Linkitetty KuvaSiiri-kuva

    • Diaarinumero: KYY 98
    • Alanumero: 16
    • Kuvaus:
    • Kuvaaja: Kalle Luoto
    • Kuvausaika: 20.06.2011
    Avaa
    Kohteen kuva

    Linkitetty KuvaSiiri-kuva

    • Diaarinumero: KYY 98
    • Alanumero: 17
    • Kuvaus:
    • Kuvaaja: Kalle Luoto
    • Kuvausaika: 22.06.2011
    Avaa
    Kohteen kuva

    Linkitetty KuvaSiiri-kuva

    • Diaarinumero: KYY 98
    • Alanumero: 18
    • Kuvaus:
    • Kuvaaja: Kalle Luoto
    • Kuvausaika: 22.06.2011
    Avaa
    Kohteen kuva

    Linkitetty KuvaSiiri-kuva

    • Diaarinumero: KYY 98
    • Alanumero: 19
    • Kuvaus:
    • Kuvaaja: Kalle Luoto
    • Kuvausaika: 22.06.2011
    Avaa
    Kohteen kuva

    Linkitetty KuvaSiiri-kuva

    • Diaarinumero: KYY 98
    • Alanumero: 20
    • Kuvaus:
    • Kuvaaja: Kalle Luoto
    • Kuvausaika: 22.06.2011
    Avaa
    Kohteen kuva

    Linkitetty KuvaSiiri-kuva

    • Diaarinumero: KYY 98
    • Alanumero: 21
    • Kuvaus:
    • Kuvaaja: Kalle Luoto
    • Kuvausaika: 28.06.2011
    Avaa
    Kohteen kuva

    Linkitetty KuvaSiiri-kuva

    • Diaarinumero: KYY 98
    • Alanumero: 22
    • Kuvaus:
    • Kuvaaja: Kalle Luoto
    • Kuvausaika: 28.06.2011
    Avaa
    Kohteen kuva

    Linkitetty KuvaSiiri-kuva

    • Diaarinumero: KYY 98
    • Alanumero: 23
    • Kuvaus:
    • Kuvaaja: Kalle Luoto
    • Kuvausaika:
    Avaa
    Kohteen kuva

    Linkitetty KuvaSiiri-kuva

    • Diaarinumero: KYY 98
    • Alanumero: 24
    • Kuvaus:
    • Kuvaaja: Kalle Luoto
    • Kuvausaika: 28.06.2011
    Avaa
    Kohteen kuva

    Linkitetty KuvaSiiri-kuva

    • Diaarinumero: KYY 98
    • Alanumero: 25
    • Kuvaus:
    • Kuvaaja: Kalle Luoto
    • Kuvausaika: 28.06.2011
    Avaa
    Kohteen kuva

    Linkitetty KuvaSiiri-kuva

    • Diaarinumero: KYY 98
    • Alanumero: 26
    • Kuvaus:
    • Kuvaaja: Kalle Luoto
    • Kuvausaika: 28.06.2011
    Avaa
    Kohteen kuva

    Linkitetty KuvaSiiri-kuva

    • Diaarinumero: KYY 98
    • Alanumero: 27
    • Kuvaus:
    • Kuvaaja: Kalle Luoto
    • Kuvausaika: 28.06.2011
    Avaa
    Kohteen kuva

    Linkitetty KuvaSiiri-kuva

    • Diaarinumero: KYY 98
    • Alanumero: 28
    • Kuvaus:
    • Kuvaaja: Kalle Luoto
    • Kuvausaika: 28.06.2011
    Avaa
    Kohteen kuva

    Linkitetty KuvaSiiri-kuva

    • Diaarinumero: KYY 98
    • Alanumero: 29
    • Kuvaus:
    • Kuvaaja: Kalle Luoto
    • Kuvausaika: 28.06.2011
    Avaa
    Kohteen kuva

    Linkitetty KuvaSiiri-kuva

    • Diaarinumero: KYY 98
    • Alanumero: 30
    • Kuvaus:
    • Kuvaaja: Kalle Luoto
    • Kuvausaika: 28.06.2011
    Avaa
    Kohteen kuva

    Linkitetty KuvaSiiri-kuva

    • Diaarinumero: KYY 98
    • Alanumero: 31
    • Kuvaus:
    • Kuvaaja: Kalle Luoto
    • Kuvausaika: 28.06.2011
    Avaa
    Kohteen kuva

    Linkitetty KuvaSiiri-kuva

    • Diaarinumero: KYY 98
    • Alanumero: 32
    • Kuvaus:
    • Kuvaaja: Kalle Luoto
    • Kuvausaika: 28.06.2011
    Avaa
    Kohteen kuva

    Linkitetty KuvaSiiri-kuva

    • Diaarinumero: KYY 98
    • Alanumero: 33
    • Kuvaus:
    • Kuvaaja: Kalle Luoto
    • Kuvausaika: 28.06.2011
    Avaa

Alueet ja hankkeet

  •  
    Sijaitsee alueella:
    Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Alueluokka
    Avaa Viik Nokia
     
      Hallinnollinen alue
    Hankkeet:
    Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Avaa Valtatie 12, Nokia ja Kahtalammin suunnittelualue. Arkeologiset kohteet ja vanhat kartat. Nokia
     
      Muu
    Arkistoselvitys
     
      12.02.2021
    Avaa Nokia, arkeologinen selvitys muinaisjäännöskohteista valtatie 12:n aluevaraussuunnitelman alueella Nokia
     
      Arkeologinen inventointi
     
    23.02.2021 08.11.2021
    Avaa Viikin säterinpaikan arkeologinen koekaivaus Nokia
     
    Nokia
     
    Koekaivaus
     
    05.06.2011 24.02.2012

Kartta