Rakennetun ympäristön kohde Tesoman kirjasto ja terveysasema ( PURETTU )

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Kaupunginosa:
    Ristimäki
    Nimi:
    Tesoman kirjasto ja terveysasema ( PURETTU )
    Osoite:
    Kohmankaari 9 e
    Kohdetyyppi:
    kulttuuri

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Tesoman terveysasema, kirjasto ja nuorisokeskus - Rakennusinventointi 2012:

    Terveysasema

    Tesoman terveysaseman julkisivut ovat punaisia tiilipintaisia elementtejä ja katto mustaa kuitusementtilevyä. Julkisivutiilien tasaladonta häivyttää elementtisaumat, niin että seinät näyttävät paikalla muuratuilta. Elementit ovat pääperiaatteeltaan yksinkertaisia: ehjällä julkisivulla ikkuna sijoittuu aina elementin keskelle. Entisen apteekkiosan ikkunajako on vapaampi. Ruskea väliosa sopeutuu ruskeiden rakennusosien pariksi. Sisäänkäynnit on toteutettu räystään alta tulevilla erillisillä lipparakenteilla molempiin rakennusosiin.

    Tesoman terveysasema on Arkkitehtuuritoimisto Pekka Terävän suunnittelema kaksiosainen, yksikerroksinen elementtirakennus. Pitkänomainen rakennusmassa muodostui terveysasemarakennuksesta ja sen päätyyn vain neljän metrin päähän sijoittuvasta erillisestä apteekkirakennuksesta. Alun perin kattomuoto oli suunnitelmassa tasakatto, jolla molemmat rakennusmassat olisi yhdistetty toisiinsa. Talonrakennuslautakunta halusi arkkitehdin tutkivan harjakattovaihtoehtoa, jolloin lopulta rakennukset saivat aumakatot (Tampereen kaupunki 1979).

    Terveysasemarakennuksen suorakulmaisen rationaalinen muoto on aikakaudelleen tyypillinen. Sisätiloiltaan aulatilat ovat yhtenäiset ja rauhalliset. Terveysasema on aikakautensa tavanomaista käyttöarkkitehtuuria, jolla ei ole erityisiä rakennustaiteellisia arvoja.

    MML peruskartan (2017) mukaan terveysaseman rakennus on purettu.

    Kirjasto ja nuorisokeskus

    Kirjastotilat ovat rakennuksen yläkerroksessa, sen luoteisessa osassa. Nuorisotilat ovat kahdessa kerroksessa: yläkerrassa rakennuksen kaakkoisosassa ja kirjastotilojen alla rinteeseen upotetussa osassa. Kahteen eri toiminnalliseen osaan jakautuvat tilat ovat luonteeltaan erilaiset ja ne voi erottaa ulkoapäin. Kirjastotiloilla on vahva yhteys luontoon, ja ne avautuvat kolmeen eri ilmansuuntaan antaen sisälle metsäisen näkymän. Kirjastoon johtavat ulkoportaat luovat puiden siimeksessä vahvasti luonnonläheisen sisäänkäynnin ympäristön. Nuorisokeskuksen puoli on selkeä vastakohta. Kaakkoisjulkisivu jakautuu kahteen osaan ulkonevan porraskappaleen ja kulkureittien suuntautumisen vuoksi. Kaakkois-julkisivun oikea reuna on länsipuolelta tontille tultaessa piilossa porrasosan takana ja luonteeltaan suljettu ja takapihamainen. Sisäänkäynti nuorisokeskukseen on piilossa porraskappaleen takana. Ilmeeltään se on konstailematon ja muodostuu kevyestä katoksesta sekä nurkkaan viedystä ovesta. Nuorisokeskuksen puoli on näin järjestettynä vahvasti toisarvoinen, suljetumpi ja yksityisempi. Nuorisotilan julkisivussa on paljon ikkunapinta-alaa, mutta kaihtimin peitetyt ikkunat rikkovat avoimuuden.

    Vuonna 1990 valmistunut rakennus on kaksikerroksinen rinneratkaisu, jonka julkisivut ovat punatiililaattaa ja katto mustaa kuitusementtilevyä. Kirjasto sijoittui tontille samaan koordinaatistoon terveysasemarakennuksen ja Tesoman valtaväylän kanssa. Rakennuksen pohjamuoto on syntynyt nelikulmaisista, kulmistaan viistetyistä kappaleista elementekniikalla. Punatiilten tasaladonta häivyttää elementin saumat jolloin syntyy illuusio paikalla muuratusta rakennuksesta. Muut julkisivun osat, kuten ikkunanpielet ja niitä ympäröivät alumiinipellit, ovat tummanruskeita. Sokkeli ja portaat ovat betonipintaisia. Muita saman ajan kirjastorakennuksia Tampereella ovat pääkirjasto Metso (vuodelta 1986), Koivistonkylän kirjasto (v. 1986) ja Hervannan kirjasto (v. 1989) (Tampereen kaupunginkirjasto 2010). Kirjastorakennuksessa on tehty muutoksia vuonna 2007, jolloin kellarin tekninen askartelutila muutettiin bänditiloiksi ja julkisivun autotallinovi poistettiin. Muutoksen suunnitteli Tampereen tilakeskuksen suunnitteluyksikkö.

    Kirjasto ja nuorisokeskus ei yllä aikakautensa hienoimpien kirjastorakennusten tasolle, mutta sillä on paikallinen asemansa metsäkaupungin kirjastona. Rakennuksen sisätiloille ominaisluonnetta luovia elementtejä ovat keskeistilan valaistu sisäkatto ja kirjastotilojen visuaalinen yhteys luontoon, jotka luovat kirjastoon sympaattista tunnelmaa.

    Historia:
    Tesoman terveysasema, kirjasto ja nuorisokeskus - Rakennusinventointi 2012:

    Vuonna 1996 terveysaseman tilat laajennettiin apteekkirakennukseen ja erilliset kappaleet liitettiin toisiinsa väliosalla. Samalla rakennuksen koillispäätyyn rakennettiin pyöräkatos. Muutos suunniteltiin Tampereen kaupungin Tilakeskuksessa.

    Kirjasto- ja nuorisokeskuskäytössä olevan kiinteistön ja sen sisustuksen on suunnitellut Jukka Hagman Tampereen kaupungin talonrakennusvirastossa. Rakennus on valmistunut vuonna 1990.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Tesoman terveysasema, kirjasto ja nuorisokeskus - Rakennusinventointi 2012:
    Toimenpidesuositukset:
    Korttelin jatkosuunnittelussa tulisi kiinnittää huomiota kevyen liikenteen yhteyksiin Tesoman valtaväylän suunnassa. Korttelin metsäalue pohjoisreunalla on pienialainen. Korttelin luonne metsäkaupungin osana ei ole riippuvainen korttelin pienestä metsäisestä pihanosasta, sillä pohjoispuolen puistoalue on kooltaan merkittävämpi. Korttelin laajentuessa pohjoiseen, tulee nykyinen puistoalueen puusto säilyttää. Korttelin uuden käyttötarkoituksen tulee olla julkisuusasteeltaan Tesoman keskusta-alueelle sopivaa sekä alueen tesomalaisille totuttua julkista käyttöä vastaavaa.

    Korttelin rakennuksilla ei ole asemakaavallisen suojelun tarvetta, eikä sellaisia arkkitehtonisia arvoja, jotka estäisivät rakennusten laajentamisen tai käyttömuutokset. Kirjasto ja nuorisokeskuksen tilat ovat kunnostustarpeessa. Nuorisotiloissa ei ole arkkitehtonisia arvoja ja ne soveltuvat uudiskäyttöön muokattaviksi. Kirjasto-osalla on vahvempi arkkitehtoninen ulkoasu, jota muutettaessa tulee käyttää hienovaraisempia keinoja. Kirjastorakennus on suositeltavaa säilyttää, mikäli sille löytyy luonteva käyttötarkoitus.

    Ottaen huomioon kirjaston merkittävän aseman tesomalaisten yhteisenä tilana, on suositeltavaa panostaa muualle sijoittuvan uuden kirjaston suunnittelussa erityisesti omaleimaisen ja viihtyisän tilan luomiseen.

    Kirjalliset lähteet:
    Tesoman terveysasema, kirjasto ja nuorisokeskus - Rakennusinventointi 2012

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
      Ristimäki (Tesoma) Hallinnollinen alue lähiö
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Avaa Tesoman terveysasema, kirjasto ja nuorisokeskus - Rakennusinventointi Tampere
     
      Rakennusinventointi
     
    01.01.2013 03.01.2014

Lausunnot

  • Dnro Vuosi Lausunnon pvm Otsikko Lausunnon saaja
    Avaa 514 2014 30.01.2015 Tampere, Ristimäki, asemakaavaehdotus nro 8351, TRE:5858/10.02.01/2009 Tampereen kaupunki, Kirjaamo
    Avaa 302 2023 10.05.2023 Tampere, Ristimäki, Tesoman valtatie 38, täydennysrakentaminen ja käyttötarkoituksen muutos, oas sekä valmisteluaineistoa, asemakaava nro 8866 (TRE: 7901/10.02.01/2020) Tampereen kaupunki

Kartta