Rakennetun ympäristön kohde Mäkelä - Mäki-Mäkelä

Takaisin Näytä kartalla

Perustiedot

 •  
  Kunta:
  Pirkkala
  Kylä:
  Sorkkala
  Nimi:
  Mäkelä - Mäki-Mäkelä
  Osoite:
  Mäkeläntie 9
  Kohdetyyppi:
  asuinkiinteistö
  Historiallinen tilatyyppi:
  kantatalo
  Nykyinen tilatyyppi:
  tontti
  Rakennusten lukumäärä:
  6
  Inventointipäivämäärä:
  07.08.2002

Kulttuurihistorialliset arvot

 •  
  Rakennushistoriallinen arvo:
  rakennusperinteinen
  Historiallinen arvo:
  asutushistoria
  Arvojen perustelu:
  Sorkkalan kylän vanha kantatalo jonka nykyinen talouskeskus sijaitsee lähellä isojaon aikaista kylätonttia. Mäki-Mäkelässä on hyvin säilynyttä 1800-luvun alkupuolen rakennuskantaa: paritupatyyppinen asuinrakennus, luhtiaitta ja vilja-aitta.

Tekstitiedot

 •  
  Kuvaus:
  Mäki-Mäkelän pihapiirin kuuluvat 1800-luvulta olevat asuinrakennus, suuri luhtiaitta ja pieni vilja-aitta. Lisäksi piihapiirissä on sauna ja keskeneräinen omakotitalo. Pohjoispuolella on 1930-luvulla rakennettu kivinavetta.

  Päärakennus on rakennettu osin kivijalalle ja osin nurkkakiville. Runko hirrestä, ja vuorattu punamullatulla peiterimavuorauksella. Laudoituksen leveys vaihtelee. Kuisti on uusittu 1940-luvulla. Rakennuksen ikä on mahdollisesti noin 200 v. Ikkunat ovat 6-ruutuiset. Satulakaton kate aaltopeltiä. Rakennusta on sisältä remontoitu, mm. sauna 1960-l ja keskuslämmitys 1973.

  Otsallinen ja poskellinen luhtiaitta on samanikäinen päärakennuksen kanssa. Se on nurkkakiville rakennettu vuoraamaton hirsirakennus. Eteläpää on vuorattu pystylaudoituksella. Nurkat ovat lyhyttä ja pitkää mallia. Rakennusta on mahdollisesti muutettu joskus. Ovissa on nähtävissä ruutukoristelua. Alhaalla on päädyissä aitat, joiden välissä on kärrytalli. Satulakatto aaltopeltiä.

  Asuinrakennuksen nurkkalla, hiukan vinossa oleva poskellinen ja otsallinen aitta on rakennettu nurkkakiville. Lautovessa rautataoksia. Kate aaltopeltiä.

  Kivinavetta on ehkä 1930-luvulta ja rakennettu pienestä, epäsäännöllisestä lohkokivestä. Sideaineena on betoni. Tyyppi on ollut Pirkkalassa yleinen, muitakin esimerkkejä löytyy. Yläosa on laudoitettu, satulakaton katteena on aaltopelti.

  Historia:
  Mäki-Mäkelä, aikaisemmin Sorkkala on kylän vanhimpia tiloja. Se mainitaan jo 1500-luvulla. Tällöin isäntänä oli Olli Sorkka. Seuraavalla vuosisadalla se toimi korpraalin ja kuljettajan virkatalona. 1700-luvulla se oli everstin virkatalona. Ostettu perinnöksi v. 1759. Muistitieto kertoo talon sijainneen aikaisemmin Kotojärven rannalla, mutta siirretty ehkä isonjaon jälkeen.Nykyisen päärakennuksen arvellaan olleen jo vanhalla asuinpaikalla.

  Lehtosen suku on omistanut tilan v. 1935.

  Ympäristö ja pihapiiri:
  Mäki-Mäkelän pihapiiriä, joka sijaitsee vähän matkaa Sorkkalan tien pohjoispuolella, ympäröi metsäalue. Eteläpuolella on naapurissa kaksi omakotitaloa 1950- ja 1960- luvulta. Suurten kuusien ympäröimässä pihassa on marjapensaita ja omenapuita. Talon pohjoispuolella sijaitsevan navetan ympäristö on kasvamassa umpeen. Päärakennuksen nurkkalla on tammi, jonka taimen omistajan isä toi sotareissulta Karjalasta 1940-l alkupuolella.

  Pihapiiri on aikasemmin ollut umpipihan, jossa päärakennusta vastapäätä oli varastorakennus ja luhtiaittaa vastapäätä 1960-l purettu hirsinen navetta. Päärakennuksen ja luhdin välissä oli pakari ja päärakennuksen ja navetan välissä talli. Jäljellä olevat, vanhan asunsa säilyttäneet rakennukset muodostavat edustavan ja historialisesti arvokkaan kokonaisuuden.

  Toimenpidesuositukset:
  Pihapiirin vanhempi rakennuskanta ja miljöön kulttuurihistoriallisesti arvokkaat ominaispiirteet tulisi säilyttää. Kohteen tarkempi rakennusinventointi on syytä tehdä jos alueen maankäyttösuunnitelmia tarkennetaan esimerkiksi asemakaavatasolla.
  Kirjalliset lähteet:
  Rautela Eevaliisa, Pirkkala, rakennushistoriallinen tutkielma, moniste 1975.
  Suulliset lähteet:
  Lehtonen Esko, haastattelu heinäkuussa 2002

Kuvat

 • Kohteen kuva

  • Kuvaaja:
  • Kuvatyyppi:
  • Kuvaus:
  • Kuvausaika:

Alueet

 •  
  Kunta
  Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
  Kohteen kuva 
  Avaa
  Pirkkala
   
    Sorkkala Hallinnollinen alue rekisterikylä
   

Hankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Avaa Moniulotteinen kulttuuriperintö - digitointihanke Pirkkala
  Tampere
   
  Aitolahti
  Teisko
   
  Muu
   
  11.03.2014 31.12.2014
  Kohteen kuva 
  Avaa
  Pirkkalan rakennetun kulttuuriympäristön selvitys 2002 Pirkkala
   
    Kulttuuriympäristöinventointi
   
  01.06.2002 31.12.2002