Tutkimushanke Tampere Iidesjärvi osayleiskaava-alueen arkeologinen inventointi 2010

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Nimi:
    Tampere Iidesjärvi osayleiskaava-alueen arkeologinen inventointi 2010
    Hankkeen tyyppi:
    Arkeologinen inventointi
    Hankkeen lyhyt kuvaus:
    Pirkanmaan maakuntamuseo teki arkeologisen inventoinnin Tampereen Iidesjärven osayleiskaava-alueella syksyllä 2010.
    Vastuutaho/vastuuhenkilö:
    Pirkanmaan maakuntamuseo/Ulla Lähdesmäki
    Hankkeen alkupvm:
    17.10.2010
    Hankkeen loppupvm:
    13.12.2010

Tekstitiedot

  •  
    Johdanto:
    Pirkanmaan maakuntamuseo suoritti lokakuussa 2010 arkeologisen inventoinnin Tampereen Iidesjärven ympäristössä. Alueelle ollaan laatimassa osayleiskaavaa. Kustannukset olivat 3276 € + alv ja rahoittajana oli MML 13:n § ja MRL 9:n mukaisesti Tampereen kaupunki. Kenttätyöt suoritti FM Tiina Jäkärä 25.10., 27.-28.10. 2010. Kokonaistyöaika oli 14 työpäivää. Töiden valvojana toimi Pirkanmaan maakuntamuseon tutkija Ulla Lähdesmäki.
    Hankealue:
    Tampereen Iidesjärven ympäristössä.
    Tulokset:
    Koko alueen vanhemmasta kulttuurimaisemasta on näkyvänä merkkinä enää oikeastaan lähinnä ns. Huringin pelto eli aikanaan samannimisen (nyt jo puretun) talon jäljellä oleva peltoalue Nekalantien ja Hervannan valtaväylän risteysalueella. Peltoalue kuljettiin läpi sen pintaa tarkastellen. Olosuhteet havainnoinnille olivat kuitenkin huonot, koska pellon pintaa ei ollut käännetty.

    Museolle tuotiin marraskuussa 2010 inventoinnin suorittamisen jälkeen metallinpaljastimella kyseiseltä pellolta irtolöytönä saatu viikinki-ristiretkiaikainen pronssinen ketjunjakaja. Näin ollen mikäli löytöpaikalla tai sen läheisyydessä suunnitellaan maankäyttöä, tulee selvittää arkeologisin tutkimuksin sijaitseeko pellon alueella sellainen kiinteä muinaisjäännös, josta ei ole havaittavissa maanpäällisiä jälkiä. Tällainen voisi olla esimerkiksi kyseisen aikakauden poltto- tai ruumishautakalmisto.

    Nekalan tilan alueella oli näkyvissä suuren navettarakennuksen pohjoispäädyn perustusta ja jykeviä betonista valettuja ruokintakaukaloita. Päärakennuksesta ei ollut näkyvissä edes perustuksen kiviä. Tilalla sijainneista muista rakennuksista oli jäljellä maastossa erottuvia muutamia kumpareita ja kuopanteita. Muita jäänteitä oli tonttia idässä rajaava kuusiaita sekä pihapuutarhan villiintynyt kasvusto.

    Talonpaikkoja, jotka ovat syntyneet 1700-luvun puolivälin jälkeen esimerkiksi isojaon jälkeen tapahtuneen ulosmuuton seurauksena, ei pääsääntöisesti pidetä kiinteinä muinaisjäännöksinä. Karttojen asemoinnin perusteella on nähtävissä, että Nekalan tilan vanhempi paikka sekä samalla tontilla aiemmin ollut torpan paikka ovat jääneet nyk. Nekalantien eteläpuolelle ja 2. maailmansodan jälkeisen rakentamisen alle (kuva 3). Nekalan tilan alue ei ole, yllä mainitusta johtuen, muinaisjäännökseksi luokiteltava kohde.

    Inventointi ei tuonut alueelle lisää muinaisjäännöskohteita. Alueelta tunnetaan edelleen vain yksi muinaisjäännöskohde: Kokinpellon kivikautinen asuinpaikka järven itäpäässä.

    Lähteet:
    Ks. tarkemmat tiedot inventointiraportista maakuntamuseon arkistosta
    Löydöt:
    15.11.2010 Teppo Haapaniemi (Lapinkaari 18 B 33 33180 Tampere, p. 040-5328345) toimitti Pirkanmaan maakuntamuseoon pellolta löytämänsä pronssisen viikinki-ristiretkiaikaisen ketjunjakajan (KM 38575). Esine löytyi metallinilmaisimella n. 10-15 cm:n syvyydestä kyntökerroksesta. Paljastimella käytiin läpi n. 50x50 m alue pellolla kulkevan sähkölinjan SE-puolella.

Media

  • Kohteen kuva

    Iidesjärvi 051.jpg

    • Kuvaaja: Tiina Jäkärä
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus: Järvensivun kerrostaloja. Idästä.
    • Kuvausaika: 27.10.2010

Arkeologiset kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Muinaisjäännös­tunnus Muinaisjäännös­tyyppi Laji Ajoitus
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
      Kokinpelto Messukylä
     
      837010014 asuinpaikat
     
    kiinteä muinaisjäännös kivikautinen
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
      Huringin pelto Messukylä
     
      1000018649 löytöpaikat
     
    kiinteä muinaisjäännös rautakautinen
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
      Nekalan tila Messukylä
     
      1000018651 asuinpaikat
     
      historiallinen
     

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Avaa Tampere
     
      Messukylä (kylä) Hallinnollinen alue rekisterikylä
     

Kartta