Tutkimushanke Tottijärven Pajulahden historiallisen kylänpaikan arkeologinen inventointi 2010

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Nokia
    Vanha kunta:
    Tottijärvi
    Nimi:
    Tottijärven Pajulahden historiallisen kylänpaikan arkeologinen inventointi 2010
    Hankkeen tyyppi:
    Arkeologinen inventointi
    Hankkeen lyhyt kuvaus:
    Pirkanmaan maakuntamuseo teki Pajulahden historiallisen kylätontin arkeologisen inventoinnin vuonna 2010. Tutkimuksia tehtiin lokakuussa 2010. Inventoinnin teki arkeologi (FM) Kalle Luoto. Tutkimusten kustannukset olivat 1312 e + alv. Maastotyöhön käytettiin 1 työpäivä.
    Vastuutaho/vastuuhenkilö:
    Pirkanmaan maakuntamuseo, Vadim Adel
    Hankkeen alkupvm:
    29.09.2010
    Hankkeen loppupvm:
    07.10.2010

Tekstitiedot

  •  
    Johdanto:
    Pirkanmaan maakuntamuseo suoritti Nokian Tottijärven Pajulahden historiallisen kylätontin arkeologisen inventoinnin lokakuun 2010 aikana. Inventoinnin esi- ja jälkitöineen teki FM Kalle Luoto ja työn valvojana toimi tutkija Vadim Adel. Inventoinnin esitöihin sisältyy historiallinen karttaselvitys ja -analyysi. Inventoinnissa rajattiin uusi kiinteä muinaisjäännös, Pajulahden (Pajulax) historiallinen kylätontti.

    Hankealue:
    Pajulahden inventointialue sijaitsi Nokian eteläosassa Pyhäjärven Pajulahden länsirannalla noin 10 km Nokian keskustasta lounaaseen. Kylä sijaitsee matalalla mäellä, jonka pohjois-, länsi- ja eteläpuolella avautuvat pellot. Itäpuolella lainehtii Pyhäjärvi.

    Menetelmät:
    Inventoinnin tavoitteena oli paikantaa keskiajalle ajoittuvan Pajulahden kylän sijainti ja selvittää kohteen luonne muinaisjäännöksenä.

    Työhön kuuluneen historiallisten karttojen analyysissä kylää esittäviä karttoja etsittiin Kansallisarkistosta Helsingistä. Arkistoselvityksen tuloksena hankittu Pajulahden kylän isojakokartta vuodelta 1785 asemoitiin nykyiselle peruskartalle käyttäen MapInfo -ohjelmaa (versio 8.0) ja kuvankäsittelyohjelmaa (Adope Photoshop Elements 6.0). Karttojen asemoinnin perusteella määriteltiin kylätontin sijainti 1700-luvulla.

    Kartta-analyysissä vanhasta kartasta otettua digitaalikuvaa vertailtiin nykyiseen karttapohjaan ottaen huomioon niiden mittakaava- ja suuntausominaisuudet, mahdolliset virheet sekä maiseman muutokset. Kartta-analyysissä paikannettu kohde on merkitty Yleiskarttaan. Tiedon perusteella tarkastettiin maastossa kyseinen alue.

    Kenttätyö toteutettiin kartta-analyysistä saadun sijaintitiedon perusteella. Inventoinnin kenttätyömenetelmiin kuuluivat muinaisjäännösten näkyvien rakenteiden havainnointi. Kohteet dokumentoitiin valokuvaamalla ja sanallisesti. Havaitut rakenteet ja kohteet mitattiin GPS -paikantimella (MagellanSporTrek).

    Jälkitöissä paikkatiedot siirrettiin kenttäkartoista MapInfo -pohjaiseksi tietokannaksi Mapinfo Professional -ohjelman (versio 8.0) avulla laskettiin kohteiden koordinaatit. GPS- koordinaatit siirrettiin suoraan digitaalisiin karttoihin. Pohjakarttana käytettiin Maanmittauksen digitaalisia peruskarttoja vuodelta 2006 (PerusCD © Maanimittauslaitos, käyttöoikeuslupa PISA/020/2006). Kohteiden koordinaattitiedot on ilmoitettu raportissa sekä yhtenäis- (p ja i), että peruskoordinaatteina (x ja y).

    Kaikki inventointikohteiden tiedot tallennettiin maakuntamuseon YmpäristöSIIRI -tietokantaan, josta tulostettiin raportin pääosa. Digitaaliset kuvat tallennettiin Tampereen museoiden tietokantaan (KuvaSiiri) tunnuksella KYY 64. Alkuperäinen tutkimusraportti on Pirkanmaan maakuntamuseon arkistossa ja kopio Museoviraston rakennushistorian osaston arkistoissa.

    Tulokset:
    Inventoinnin tuloksena tehty muinaisjäännösrajaus perustuu kartta-analyysiin ja maastokäyntiin. Tontti sijaitsee peltojen keskellä olevalla kumpareella. Tonttimaan halki kulkee vuoden 1785 kartassa tie, jonka molemmilla puolilla on rakennuksia.

    Pajulahden tontit ovat edelleen asuttuja ja hoidettuja, mutta väljästi rakennettuja. Rakennukset ovat asuin- ja piharakennuksia. Paikalla on havaittavissa ainakin yhden rakennuksen kivijalka. Kivijalan kohdalle on vuoden 1785 karttaan merkitty asuinrakennus (nro 3).

    Kylätontin säilyneisyyden ja rajojen tarkempi määrittäminen vaatii koekaivauksia.

    Pajulahdentien länsipuoli

    Kylätontin länsipäässä on metsittynyt rakentamaton tontti, jonka keskellä on romahtanut rakennus ja pohjoisosassa kellari. Tontin pohjoisosa on hieman muuta tonttia korkeammalla. Tontilla on myös ilmeisesti hylättyä rakennusjätettä tai -materiaalia, kuten lautoja ja tiilenpaloja. Tontin länsipuolella on autiotalo. Tontti on merkitty vuoden 1785 karttaan numerolla 2.

    Pajulahdentien eteläpuoli

    Kylätontin lounaisosa, Pajulahdentien ja Kiistantien kaakkoispuolella, on nykyisin peltona, jossa maanpinnalle ei näy merkkejä rakennuksista.

    Pajulahdentien ja Alatien risteyksen länsipuolella oleva tontti on asuinkäytössä. Pihanmaan eteläpuolella on töyräs, jonka eteläpuolella on pelto. Tontin ja pellon rajalla on pohjois-etelä -suuntainen n. 4 x 2 x 0,3 m kokoinen kiviraunio. Tontti on merkitty vuoden 1785 karttaan numerolla 3.

    Alatien itäpuolella ja Pajulahdentien eteläpuolella on rakentamaton nurmikenttä, jonka pohjoislaitaa Pajulahdentietä vasten rajaa kuusiaita. Itäosastaan nurmikenttä rajautuu isoon vaaleanvihreään asuinrakennukseen.

    Kylätontin kaakkoisosa Pajulahdentien eteläosassa Pyhäjärven rannassa on asuinkäytössä olevaa pihamaata. Asuinrakennukset sijaitsevat Pajulahdentien varrella. Tonteilla on myös piharakennuksia. Tontti on merkitty vuoden 1785 karttaan numerolla 6.

    Pajulahdentien pohjoispuoli

    Kylätontin läpi kulkevan Pajulahdentien pohjoispuoliset tontit noudattelevat vuoden 1785 kartassa näkyvää jakoa.

    Pajulahdentien pohjoispuolella itäisemmän tontin asuinrakennus on tontin lounaisosassa. Rakennuksen katolla on viiri, jossa on esitettynä vuosiluku 1716. Rakennus on peruskorjattu, mutta se näyttäisi sijaitsevan samalla paikalla kuin vuoden 1785 karttaan merkitty rakennus. Tontti on merkitty vuoden 1785 karttaan numerolla 1.

    Pajulahdentien pohjoispuolella on vaaleanoranssi puurakennus, jonka lounaiskulmassa on suuret ikkunat. Rakennuksen pohjoispuolella on vanhojen rakennusten ympäröimä pihapiiri. Tontti on merkitty vuoden 1785 karttaan numerolla 7.

    Yhteenveto:
    Inventoinnin tuloksena laadittiin muinaisjäännösrajaus Pajulahden (Pajulax) historiallisen ajan asuinpaikalle. Kyseessä on ensimmäistä kertaa vuonna 1501 mainittu kylä, jonka muinaisjäännösrajauksen perustana on 1785 laadittu isojaon kartta. Kartta-analyysin perusteella tehty muinaisjäännösrajaus tarkastettiin maastossa. Vuonna 1785 laaditun kartan perusteella voidaan maastossa yhä tunnistaa kylätontin tielinjaukset ja osin myös rakennukset ja tontit. Kylätontti on nykyisin asuttu, mutta rakennusten alla tai välissä on todennäköisesti rakentamiselta säästyneitä muinaisjäännökseen kuuluvia kulttuurikerroksia tai rakenteita. Inventointihavaintojen perusteella kylätontti on kohtalaisesti säilynyt ja oletettavasti kylätontin alueella on historiallisesti arvokkaita rakenteita ja maakerroksia.
    Lähteet:
    Elektroniset lähteet:

    Ylä-Satakunnan henkilötiedosto:

    http://www.narc.fi/suvanto/sivut_1041-1137_VESILAHTI.pdf

    Historialliset kartat:

    Kansallisarkisto:

    Hornborg, P. 1785: Isojaonkartta ja asiakirja H 87 7/1-7

    Raportit:

    Adel, Vadim 2003: Nokia, eteläosan (ent. Tottijärven) arkeologinen inventointi 2003. Pirkanmaan maakuntamuseon arkistossa.

    Kirjalliset lähteet:

    Kaarninen, Mervi 1998. Tottijärven historia 1689-1998. Nokian kaupunki.

Media

  • Kohteen kuva

    Pajulahti_MJ_10000.jpg

    • Kuvaaja: Luoto Kalle
    • Kuvatyyppi: Karttaote
    • Kuvaus: Luoto 2010: Kartta 4. Muinaisjäännösalue ja sen suoja-alue. Pohjakartta © Maanmittauslaitos, Pisa lupa 020/2006. MK 1:10 000.
    • Kuvausaika: 20.12.2010
    Kohteen kuva

    DSCN0089.JPG

    • Kuvaaja: Kalle Luoto
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus: Ote P. Hornborgin Pajulahtea kuvaavasta isojakokartasta vuodelta 1785.
    • Kuvausaika: 29.9.2010

Arkeologiset kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Muinaisjäännös­tunnus Muinaisjäännös­tyyppi Laji Ajoitus
    Avaa Nokia
     
    Tottijärvi
     
    Pajulahti (Pajulax) Pajulahti
     
    Tottijärvi
     
    1000018641 asuinpaikat
     
    kiinteä muinaisjäännös historiallinen
     

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Avaa Nokia
     
      Tottijärvi Hallinnollinen alue  

Kartta