Tutkimushanke Akaan Hakamäentien kunnostushankkeen arkeologinen valvonta

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Akaa
    Vanha kunta:
    Toijala
    Nimi:
    Akaan Hakamäentien kunnostushankkeen arkeologinen valvonta
    Hankkeen tyyppi:
    Valvonta
    Hankkeen lyhyt kuvaus:
    Pirkanmaan maakuntamuseo teki koneellisen kaivutyön arkeologisen valvontatyön Akaan Hakamäenkadun kunnostushankkeen johdosta. Valvonta suoritettiin, koska katutöiden lähiympäristössä sijaitsee Hallamäen rautakautinen kalmisto. Valvontatöiden yhteydessä ei tehty uusia havaintoja kalmistosta. Kaivutyötä valvoi Pirkanmaan maakuntamuseon arkeologi Kalle Luoto.
    Vastuutaho/vastuuhenkilö:
    Pirkanmaan maakuntamuseo Ulla Lähdesmäki
    Hankkeen alkupvm:
    02.08.2009
    Hankkeen loppupvm:
    10.11.2009

Tekstitiedot

  •  
    Johdanto:
    Pirkanmaan maakuntamuseo valvoi Akaan Hakamäentien vesihuoltolinjan saneeraustöitä elokuussa 2009. Valvonta suoritettiin, koska työhakkeen välittömässä läheisyydessä sijaitsi Hallamäen rautakautinen polttokalmisto. Kaikkiaan kaivutyötä valvottiin noin 80 neliömetrin alalla paikalle suunnitellun Hakamäentien kohdalla. Valvonnan yhteydessä ei tehty havaintoja kiinteistä muinaisjäännöksistä. Valvonnan suoritti ja tutkimusraportin laati FM Kalle Luoto.
    Hankealue:
    Valvontatyö suoritettiin Akaan Hakamäentien rakennustyömaalla Hämeentien ja Torkontien välisellä alueella lännessä Jokelan (6:3) ja Hallamäen (2:15) tontteihin rajautuvalla osuudella. Edellä mainittujen tonttien kohdalla sijaitsee kiinteä muinaisjäännös, Hallamäen polttokalmisto. Valvotulle alueelle on 1960-luvulla kaivettu viemäriputket, jotka on 1980-luvulla uusittu.

    Hakamäentien valvonnassa kaivettava osuus oli kartassa merkitty niityksi. Hakamäentietä reunustivat viime vuosisadan alkupuolella rakennetut vanhat puutalot ja niihin kuuluvat puutarhat. Kaivettavalla alueella oli ollut vanha käyttämätön tielinja. Valvontatyö aloitettiin Hakamäentie 6:n kohdalta. Tätä aiemmin valvomatta oli kaivettu luoteenpuoleinen tietyöalue. Valvontatyötä jatkettiin Hallamäen tontin puoleiselle työalueelle muutaman metrin matkan.

    Menetelmät:
    Arkeologisen valvonnan tarkoituksena oli havainnoida merkkejä muinaisjäännöksestä katurakennustyön yhteydessä. Kaivutyön valvonta suoritettiin siten, että valvottava kaivanto kaivettiin työhankkeen yhteydessä. Kaivantoa avattiin muutamia metrejä, jonka jälkeen kuoppaan asennettiin putket. Asennuksen jälkeen jatkettiin kaivamista. maata kaivettaessa tarkkailtiin koneen työskentelyä ja kaivutyö varauduttiin keskeyttämään, mikäli kaivannossa havaittaisiin mahdollisesti muinaisjäännökseen kuuluvia rakenteita tai löytöjä. Konekaivuun yhteydessä tehtyjä havaintoja tarkennettiin siistimällä kaivukohtaa lapiolla ja kaivauslastalla. Työ dokumentoitiin muistiinpanoin ja valokuvaamalla. Kenttätöissä käytettiin apuna kopiota Hakamäentien suunnitelmakartasta (Akaan kaupunki 16.3.2009).

    Valvonnan jälkityöt tehtiin syksyllä 2009. Raportin alkuperäiskappaletta ja kopiota digitaalikuvista (KYY 19) säilytetään Pirkanmaan maakuntamuseon arkistossa.

    Tulokset:
    Kaivutyön itäreuna kulki tontin 6:3 länsireunaa pitkin noin 3 metriä leveänä kaivantona. Kaivannolla oli syvyyttä noin kaksi metriä. Kaivannon pohjalla oli pitelemätöntä moreenimaata. Tämän lisäksi Hallammäen (2:15) tontin länsiosaan, kerrostalon parkkipaikalle, tehtiin koekuoppa. Koekuoppa kaivettiin kaivinkoneella. Kokoa kaivannolla oli noin 2 x 1 m ja syvyyttä noin 70 cm.

    Kaivutöiden tuloksena havaittiin tontin 6:3 länsipuolelle tehdyssä kaivannossa nallilankojen pätkiä ja sekoittuneita maakerroksia. Havainnon perusteella voidaan olettaa, että paikalla on aiempien maanrakennustöiden aikana räjäytetty kalliota.

    Tontin länsilaidassa päärakennukselle johtavan tien lounaispuolella havaittiin kaivannon itäprofiilissa koskemattoman oloista maata, joka koostui noin 40 cm paksusta peltomultakerroksesta ja sen alapuolisesta moreenimaasta. Peltomultakerroksessa havaittiin muutamia paloja tiiltä ja moderneja nauloja, jotka ajoittunevat 1900-luvulle. Havaintoja kalmistosta tai muusta muinaisjäännöksestä ei tehty.

    Kerrostalon pihaan kaivetussa osassa kaivualuetta sekä koneellisesti tehdyssä konekaivannossa todettiin kerrostalon pihapiirin maannos sekoittuneeksi. Maannos oli ilmeisesti sekoittunut aiempien työhankkeiden ja putkikaivantojen seurauksena. Erillisessä kaivannosta paljastunut maa oli moreeninsekaista täyttömaata, jonka seassa oli savilinssejä. Alkuperäistä maanpintaa ei kaivannossa tavattu.

    Kaivutöiden yhteydessä tarkastettiin tonttien 6:3 ja 15:2 rajalla sijaitseva maaleikkaus. Maaleikkauksessa ei havaittu kalmistoon kuuluvia löytöjä tai rakenteita.

    Yhteenveto:
    Valvotulta alueelta ei tehty havaintoja kiinteistä muinaisjäännöksistä. Todennäköisesti Hallamäen muinaisjäännös rajautuu Hakamäentien itäpuolisille alueille.
    Lähteet:
    Akaan kaupunki 2009. Hakamäentien kunnallistekniikka, suunnitelmakartta 1:500. 16.3.2009.

    Appelgren, Hjalmar 1905. Tarkastusraportti. Kopio mikrofilmistä. PMM, arkisto.

    Bilund, Antti 1998. Toijalan arkeologinen inventointi 1998. Inventointiraportti. PMM, arkisto.

    Hirviluoto, A-L 1962. Toijalan Pätsinniemen Hallamäen rautakautisen kalmiston tarkastus 19.9., 1.10.1962. Tarkastusraportti. Kopio mikrofilmistä. PMM, arkisto.

    Rinne, Juhani 1906. Hallamäki Akaan Toijalassa. Tarkastusraportti. Kopio mikrofilmistä. PMM, arkisto.

Media

  • Kohteen kuva

    KYY_19_07.jpg

    • Kuvaaja: Kalle Luoto
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus: Kaivinkone kaivaa Akaan Hakamäentien työmaalla Hallamäen kalmiston länsipuolella. Kuvattu luoteesta. KYY 19:7
    • Kuvausaika: 4.8.2009

Arkeologiset kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Muinaisjäännös­tunnus Muinaisjäännös­tyyppi Laji Ajoitus
    Avaa Akaa
     
    Toijala
     
    Hallamäki Pätsiniemi/Nahkiala
     
      864010001 hautapaikat
     
    kiinteä muinaisjäännös rautakautinen
     

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Avaa Akaa
     
    Toijala
     
    Nahkiala Hallinnollinen alue  
    Avaa Akaa
     
    Toijala
     
    Pätsiniemi Hallinnollinen alue  

Kartta