Rakennetun ympäristön kohde Mäkikatu 55

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Kaupunginosa:
    Ylä-Pispala
    Inventointinumero:
    2009/0053
    Nimi:
    Mäkikatu 55
    Osoite:
    Mäkikatu 55
    Kohdetyyppi:
    asuinkiinteistö
    Nykyinen tilatyyppi:
    tontti
    Rakennusten lukumäärä:
    2
    Inventointipäivämäärä:
    25.05.2009

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Rakennushistoriallinen arvo:
    rakennusperinteinen
    Historiallinen arvo:
    sosiaalihistoria
    Arvojen perustelu:
    Pihapiirin paritupatyyppinen asuinrakennus 001 edustaa alueen vanhinta, katoamassa olevaa maaseudun rakennusperintöä aivan 1900-luvun alusta. ”Miljoona-Saarisen” rakentama talo on peruskorjattu ja hieman laajennettu, mutta sen perusmuoto ja osa piirteistä (avoräystäät, loiva satulakatto ja julkisivujen aukotus) on säilynyt tunnistettavina. Pihan yleisilme on perinteinen.

    Alueella 1900-luvun alkupuolella tyypillinen asumisen tapa, perheen asunto pienehkössä puutalossa, säilynyt.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Kohde sijaitsee Mäkikadun varressa. Länteen viettävällä tontilla on 1900-luvun alun asuinrakennus sekä entinen ulkohuone ja maakellari.
    Historia:
    Kohde muodostuu asuinrakennuksesta ja pienestä piharakennuksesta sekä maakellarista pihoineen. Tila on ollut aiemmin nimeltään Tienpää. Aiemman inventoinnin tietojen mukaan asuinrakennuksen on rakentanut ”Miljoona-Saarinen” 1900-luvun alussa. Rakennus on ollut aiemmin mahdollisesti paritupatyyppinen. Toinen rakennuksen pääty on tuotu Ylöjärveltä vanhan riihen hirsistä, toinen pääty on rakennettu laudasta. Tontin länsiosassa sijaitsee pieni, todennäköisesti osittain vanha piharakennus, jossa on voinut ola liiteri ja ulkohuone. Rakennus on huopakattoinen, rankorunkoinen ja pystylaudoitettu. Laudoitus on maalattu punaiseksi, kulmat ovat valkoiset. Pienikokoisen piharakennuksen kulttuurihistoriallinen merkitys itsenäisenä rakennuksena tai osana pihapiiriä on vähäinen, minkä vuoksi sitä ei ole inventoitu erikseen.

    Tontti on ollut nykyistä hieman suurempi. Pohjoiskulma on viistetty katualueeksi 1960-luvulla Mäkikadun jatketta rakennettaessa. Tontille ei 1900-luvun alkupuolella ole ollut tieyhteyttä, sillä se on ollut muiden rakennettujen tonttien ympäröimä. Asuinrakennusta on peruskorjattu 1980-90-luvuilla. Kiinteistö on säilynyt ainakin 2000-luvun alkuun asti Saariston suvulla.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Kohteen lähiympäristö on uudistunut voimakkaasti 1900-luvun jälkipuoliskolla. Rakennuksen itä- ja pohjoispuolelta on purettu vanhoja rakennuksia käsittäneet pihapiirit. Pohjoispuolle on rakennettu Mäkikadun jatke. Itäpuolella on tyhjä tontti sorapintaisena parkkialueena. Länsipuolelta on 1930-luvulla purettu Harmaa tukkitie. Tukkitien uoma on rakentamatonta puistoaluetta, johon on tehty kevyenliikenteenväylä portaineen. Eteläpuolella on säilynyt muutamia vanhoja rakennuksia.

    Tonttia on aidattu metalliverkkoaidalla sekä angervoaidanteella. Koilliskulmassa on 1950-luvun betonipylväät sekä taivutetut metalliputkiportit. Rinnettä on tasattu maavallein ja pulterimuurein. Asuinrakennuksen lounaiskulmassa on tuulivoimala. Tontin pohjoiskulmassa on vanha maakellari. Kasvillisuutena pääosin nurmipintaisella tontilla on koivuja, mäntyjä, pihlajia, sireeniä sekä muita pensaita. Ajotie pihaan on sorapintainen. Pihan pinnat ja kasvillisuus ovat perinteiset.

    Toimenpidesuositukset:
    Rakennuksia ja rakenteita tulisi purkaa vain pakottavasta syystä, eikä sellaiseksi voida katsoa ylläpidon laiminlyöntiä. Pihapiirin ilme, rakenteet, pinnat ja kasvillisuus tulisi pyrkiä säilyttämään perinteisenä. Pieniä muutoksia sallitaan, mutta ne tulisi tehdä harkiten ja kohteen kulttuurihistoriallisia ominaispiirteitä kunnioittaen. Vähäinen uudisrakentaminen tai laajentaminen perinteistä rakennustapaa ja mittakaavaa noudattaen on mahdollista.

    Tarkennus 2012:

    Pihapiirin ja rakennusten tai muun kohteen arvojen säilymisen kannalta tärkeää on:

    Asuinrakennuksen, pihan pintojen ja kasvillisuuden muodostaman 1900-luvun alkupuolelle ominaisen pihapiirin säilyminen.

    Asuinrakennuksen harvinaistuneen maaseudun rakennusperintöä edustavan rakennustyypin, paritupa, säilyminen.

    Asuinrakennuksen kattomuodon, runkomuodon ja rakennusajankohdalle ominaisten tai niitä vastaavien julkisivumateriaalien, muotojen ja tyylipiirteiden säilyminen.

    Aiemmat tutkimukset:
    Pispalan rakennusinventointi: PMM/ Anu Eerikäinen/ 30.4.2002.

    2002 inventoinnin kohdenumero 153.

    Kirjalliset lähteet:
    - Ilmakuva-aineisto, Tampere 1946, 1956, 1966. Tampereen kaupunki ja maanmittauslaitos.

    - Kartta Tampereen Ylä-Pispalan ja Ala-Pispalan kaupunginosien katualueita varten pakkolunastettavista alueista 1965. Tampereen kaupunki, Kaupunkimittaus, arkisto.

    - Pohjois-Pirkkala, Pispala, tonttikartta 1930, P.A. Ahomaa (Ahonius); Tampereen kaupunki, Kaupunkimittaus, arkisto.

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Rakennukset

  •  
    Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    001 Mäkikatu 55 Mäkikatu 55 asuinrakennus - muu
     

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
      Ylä-Pispala Hallinnollinen alue omakotialue
    kaupunginosa
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pispalan - Tahmelan rakennetun ympäristön inventointi 2009 (asemakaavan II-vaihe) Tampere
     
      Rakennusinventointi
     
    08.03.2009 08.12.2009

Lausunnot

  • Dnro Vuosi Lausunnon pvm Otsikko Lausunnon saaja
    Avaa 304 2013 15.08.2013 Poikkeuslupahakemus Mäkikatu 55, asuinrakennuksen ja piharakennuksen rakentamiselle Tampereen kaupunki, kaupunkiympäristön kehittäminen

Kartta