Rakennetun ympäristön kohde Pispalan valtatie 23

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Kaupunginosa:
    Ylä-Pispala
    Inventointinumero:
    2009/0075
    Nimi:
    Pispalan valtatie 23
    Osoite:
    Pispalan valtatie 23
    Kohdetyyppi:
    asuinkiinteistö
    Nykyinen tilatyyppi:
    tontti
    Rakennusten lukumäärä:
    1
    Inventointipäivämäärä:
    14.05.2009

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Rakennushistoriallinen arvo:
    arkkitehtoninen
    Historiallinen arvo:
    sosiaalihistoria
    taloushistoria
    Ympäristöarvo:
    maisemallisesti keskeinen sijainti
    Arvojen perustelu:
    Tontin rapattupintainen kolmikerroksinen moderni asuin- ja liikekerrostalo on rakennettu 1955. Se edustaa Pispalan ensimmäisen 1945 asemakaavan jälkeistä rakentamista alueella. Rakennuksessa ei ole perinteisiä pispalalaisia piirteitä, vaan se edustaa keskimääräistä korkeatasoisempaa jälleenrakennuskauden arkkitehtuuria. Rakennuksen alkuperäiset piirteet (mm. rappaus, aukotus, kaksijakoiset ikkunat, kivijalan liuskekiviverhous, parvekkeiden metallilankakaiteet) ovat säilyneet erinomaisesti. Pihan yleisilme on rakentamisajalle tyypillinen.

    Asuinrakennus tarjosi valmistuessaan asukkaille modernit asumisen edellytykset: keskuslämmitetyt huoneet, juoksevan veden, wc:n ja kylpyhuoneen. Pienien 1950-luvulle tyypillisten kerrostaloasuntojen ja kivijalan liiketilan käyttö on säilynyt alkuperäistä vastaavana.

    Kivijalan liiketilassa toimi aluksi maitokauppa ja sittemmin vuodesta 1968 ravintola Pispalan Pulteri. Pulterin sanotaan olevan Suomen vanhin yhä toimiva lähiöravintola.

    Pispalan valtatien, alueen pääliikenneväylän varressa sijaitsevalla avoimella pihalla ja erityisesti aivan katulinjassa sijaitsevalla kookkaalla asuinrakennuksella on suuri maisemallinen merkitys katunäkymässä sekä laajemminkin pohjoisrinteen maisemassa.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Kohde sijaitsee Pispalan valtatien varressa, kadulta etelään nousevassa rinteessä. Tontilla sijaitsee 1955 rakennettu asuin- ja liikekerrostalo.
    Historia:
    Kohde muodostuu asuin- ja liikekerrostalosta pihoineen. Tilan nimi on 1930 ollut Kallela ja sillä on sijainnut valtatien varren pisin suorakaiteen muotoinen puolitoistakerroksinen asuin- ja liikerakennus 1900-luvun alusta. Liiketilat sijaitsivat kivijalassa katutason alapuolella. Rakennuksen ja kadun välissä oli liiketilojen kapea sisäänkäyntisyvennys, jonne johtivat molemmista päissä portaat. Rakennus purettiin uudisrakennuksen tieltä 1950-luvun alussa.

    Tontin nykyinen asuin- ja liikekerrostalo on rakennettu 1955. Rakennus kuuluu Pispalan ensimmäisen 1945 vahvistetun asemakaavan mukaiseen rakentamiseen. Ajalle tyypillisiä moderneja kerrostaloja toteutettiin muutamia Pispalan valtatien varteen sekä etelärinteelle Vallikadun tuntumaan. Rakennuksen kivijalassa on liiketila, jossa aluksi toimi maitokauppa. Nykyinen ravintola Pispalan Pulteri avattiin vuonna 1968 entisen maitokaupan tiloissa, alun perin Alkon kokeiluravintolaksi. Ravintolaa on kutsuttu Suomen ensimmäiseksi oikeaksi kaupunginosaravintolaksi.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Kohteen lähiympäristössä on pääasiassa 1960-2000 rakennettuja kookkaita usean perheen asuintaloja sekä asuinkerrostaloja, lukuun ottamatta vastapäistä Ratakadun varressa sijaitseva 1920-luvun entistä vuokrataloa. Luoteenpuoleinen tontti on rakentamaton, siinä sijainnut Tuomolan vanha asuinrakennus on purettu 1960-luvun jälkeen, osa kivijalasta on säilynyt jalkakäytävän reunassa.

    Tontti on aitaamaton. Tontin eteläosa nousee voimakkaasti kohti etelää. Maapenkereessä kasvaa koivuja, pihlajia, tuomia ja vadelmaa. Asuinkerrostalon lounaispuolen rinnettä on tuettu betonimuurilla. Rakennuksen lounaissivun sisäänkäynnille johtavat kaakkoispäädystä betoniportaat ja rakennuksen molemmin puolin ajoluiskat. Luiskat ja sisäänkäynnin edusta on päällystetty betonilla ja asfaltilla. Pihan yleisilme on 1950-luvulle tyypillinen.

    Toimenpidesuositukset:
    Rakennus tulisi säilyttää. Rakennuksen saa purkaa vain erityisen pakottavasta syystä, eikä sellaiseksi voida katsoa ylläpidon laiminlyöntiä. Pienehköt muutokset tai laajennukset ovat mahdollisia, mutta ne tulisi tehdä tarkkaan harkiten, rakennuksen ja olemassa olevan ympäristön mittakaavaa ja rakennustapaa noudattaen sekä rakennuksen kulttuurihistoriallisia ominaispiirteitä kunnioittaen.

    Tarkennus 2012:

    Pihapiirin ja rakennusten tai muun kohteen arvojen säilymisen kannalta tärkeää on:

    Asuinrakennuksen kattomuodon, runkomuodon ja rakennusajankohdalle ominaisten tai niitä vastaavien julkisivumateriaalien, muotojen ja tyylipiirteiden säilyminen.

    Porraskäytävän sijoituksen, muodon ja pintamateriaalien säilyminen.

    Kivijalan liiketilan käytön jatkuminen.

    Avoimen pihan ja asuinrakennuksen aseman säilyminen katumaisemassa.

    Kirjalliset lähteet:
    - Ainutlaatuinen Pispala : muistelmia ja kuvauksia Pispalasta ja sen asukkaista. Toim. Toivo Järvinen ja Uuno Sinisalo. Pispalan moreeni, Tampere 1973.

    - Ilmakuva-aineisto, Tampere 1946, 1956, 1966. Tampereen kaupunki ja maanmittauslaitos.

    - Kartta Tampereen - Epilän maantien rajankäynnistä Hyhkyn, Kaarilan ja Pispalan kylissä 1930. Tampereen kaupunki, Kaupunkimittaus, arkisto.

    - Pohjois-Pirkkala, Pispala, tonttikartta 1930, P.A. Ahomaa (Ahonius); Tampereen kaupunki, Kaupunkimittaus, arkisto.

    - Vanhat valokuvat kohteesta ja sen ympäristöstä; Tampereen museoiden Kuva-arkisto.

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:
    Kohteen kuva

    Linkitetty KuvaSiiri-kuva

    • Diaarinumero: TKA Staf
    • Alanumero: 65:1842
    • Kuvaus:
    • Kuvaaja: E.M. Staf
    • Kuvausaika: 15.11.1965
    Avaa

Rakennukset

  •  
    Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    001 Pispalan Pulteri, Pispalan valtatie 23 Pispalan valtatie 23 asuinrakennus - kerrostalo
     

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
      Ylä-Pispala Hallinnollinen alue omakotialue
    kaupunginosa
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pispalan - Tahmelan rakennetun ympäristön inventointi 2009 (asemakaavan II-vaihe) Tampere
     
      Rakennusinventointi
     
    08.03.2009 08.12.2009

Kartta