Rakennetun ympäristön kohde Vesala

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Pälkäne
    Kylä:
    Kuuliala
    Inventointinumero:
    2008/0158
    Nimi:
    Vesala
    Osoite:
    Vesalantie 70
    Kohdetyyppi:
    maatalous
    Historiallinen tilatyyppi:
    torppa
    Nykyinen tilatyyppi:
    lohkotila
    Rakennusten lukumäärä:
    13
    Inventointipäivämäärä:
    06.12.2008

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Rakennushistoriallinen arvo:
    rakennusperinteinen
    Historiallinen arvo:
    sosiaalihistoria
    Ympäristöarvo:
    maisemakokonaisuus
    Arvojen perustelu:
    Vesalan tilan entisen maatilan talouskeskuksen rakennukset muodostavat eheän kokonaisuuden, joka kertoo suomalaisen yksinäistilan ja pientilan elämästä ja kehityksestä 1800-luvun lopulta näihin päiviin. Tilan sijainti Pälkäneveden rannan tuntumassa on rauhallinen ja hyvin maisemaan sovitettu. Tilakeskuksen itäpuolelle ja tilaan kuuluvaan Rättärin saareen on 1940-70-luvulla muodostunut pienimuotoista huvila-asutusta, joka erityisesti Rättärin saaressa muodostaa oman pienipiirteisen kokonaisuutensa.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Pälkäneveden etelärannalla, noin 5 km Pälkäneen kirkonkylältä Luopioisiin päin sijaitsee Vesalan tila. Tilan maat jakautuvat mantereella olevaan osaan sekä Rättärin saareen. Tilalle kuljetaan Pälkänevedentieltä (seututie 322) erkanevan Selänsivun yksityistien ja edelleen Vesalan yksityistien kautta. Vesalan talouskeskuksesta on matkaa Pälkänevedentielle noin 1,2 km ja valtatielle 12 noin 3,5 km. Rättärin saareen kuljetaan veneellä tai jääteitse Vesalan tilan kautta.

    Tilan mantereella olevan maa-alueen keskiosassa sijaitsee Vesalan entinen maatilan talouskeskus. Maatilaan kuuluvat päärakennus, navetta, kaksi aittaa ja kolme varastorakennusta sekä talouskeskuksen länsipuolella sijaitseva rantasauna. Talouskeskuksen itäpuolella sijaitsee 1960-70-luvun vaihteessa rakennettu kesähuvila ja sen pyöröhirsinen rantasauna. Pälkänevedessä, tilakeskukselta koilliseen sijaitsee Rättärin saari, jossa on kolme pientä n. 20 m2:n suuruista loma-asuntoa.

    Vesalan talouskeskus on ollut viimeiset 8 vuotta tyhjillään. Alueen loma-asunnot ovat perikunnan osakkaiden omassa vapaa-ajankäytössä lähinnä kesäaikaan. Vesalan tilan ranta-alueet ovat pääosin metsätalouskäytössä. Tilan pellot on vuokrattu ja ne ovat viljelykäytössä.

    Historia:
    Vesalan tila on lohkottu vuonna 1915 Pälkäneen pitäjän Kuulialan kylän Mählä-Kaurila -nimisestä rusthollitilasta. Ennen lohkomista Vesala on ollut Mählä-Kaurilaan kuulunut yksinäistila tai torppa. Lohkotilan, kolme maapalstaa ja Rättärin saaren on ostanut 1914 poliisikonstaapeli Matti Leivo. Lohkominen on astunut voimaan 18.8.1915. Tilukset on kartoittanut lohkomista varten ja tiluslohkomisen suorittanut 1914 varamaanmittari H.P: Kulhian avustamana komisiomaanmittari R. Stenvik. Tiluskartassa näkyy ajalle tyypillinen kolmen rakennuksen rajaama piha sekä kolme erillistä talousrakennusta. (Ks. Liitekartta 3) Rakennuksista on todennäköisesti säilynyt keskellä sijaitseva nykyinen päärakennus sekä viljankuivuriksi muutettu vanha sauna päärakennuksen ja rannan välissä. Lisäksi vanhan navetan kivijalkaa ja vintille vievää ajosiltaa on säilynyt pihapiirissä. Päärakennuksen itäuolella on maastossa jälkiä mahdollisesti rakennuksen perustuksesta. Muut pihapiirin rakennukset, aitat, riihi, uusi navetta ja varastorakennus sekä rantasauna lienee rakennettu vuoden 1914 jälkeen. Tarkempia rakennusaikoja ei ole mahdollista selvittää, sillä kirkonkylän ulkopuolelle rakennetuilta rakennuksilta ei yleensä ennen 1950-lukua ole vaadittu rakennuslupia tai lupakuvia. 1919 tilaan on säilyneen kauppkirjan mukaan liitetty Vuorikauris -niminen metsäpalsta.

    Maanviljelijä Paavo Halila on ostanut Vesalan tilan 1930. Tila on toiminut pienviljely ja karjatilana. Talousrakennuksiin on vuosien kuluessa tehty muutoksia tarpeen mukaan, mutta päärakennus on säilynyt lähes alkuperäisasussaan. Uusi navetta rakennettiin 1952. Tilaan kuuluva Rättärin saari on ollut vuokrattuna 1940-70-luvuilla, jolloin vuokralaiset ovat rakentaneet saareen kolme pientä kesähuvilaa. 1970-luvulla Vesalan isäntä Paavo Halila on lunastanut huvilat perheen käyttöön. Samaan aikaan yksi Halilan tyttäristä perheineen rakensi oman kesähuvilansa saunoineen tilakeskuksen itäpuolelle.

    Viljelytoiminta tilalla loppui 1980-luvulla, minkä jälkeen pellot ovat olleet vuokrattuina. Isäntäparin muutettua vanhainkotiin 2000-luvun vaihteessa tila on jäänyt suvun kesäpaikaksi.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Pihapiirin alkuperäinen maatalouden ja karjanhoidon muokkaama ilme on pääosin kadonnut ja ympäristö umpeen kasvanut. Päärakennuksen edusta on nurmella, ajotiet ja pihapolut ovat hiekkapintaisia. Pihapuut ovat koivuja ja lehtikuusi. lisäksi on säilynyt muutamia omena- ja luumu- tai kriikunapuita. Vanhoja perennoja tai hyötykasveja ei juuri ole havaittavissa. Tilakeskuksen rakennukset muodostavat kuitenkin selvästi havaittavan pihapiirin alueen. Ympäristö on pääasiassa sekametsää. Rantasaunalle vievän polun ympäristö on kivikkoista ja kallioista mäntymetsää. Tilan itäosien ranta-alueilla kasvillisuus on lehtomaista. Rakennukset eivät rantasaunoja ja Rättärin saaren kahta huvilaa lukuun ottamatta näy järvelle.
    Toimenpidesuositukset:
    Vesalan entiseen tilakeskukseen kuuluvat vanhimmat hirsirakenteiset rakennukset päärakennus, aitat, riihi ja saunat tulisi säilyttää kertomassa tilan menneisyydestä.

    Mahdollinen uudisrakentaminen tulee harkitusti sovittaa olemassa olevaan rakennuskantaa ja maisemaan.

    Vanhaa, olemassa olevaa tielinjausta tilakeskukselle ei tulisi muuttaa.

    Rättärin saaren maisema tulisi säilyttää huvila-asutukselle tyypillisenä, metsäisenä ja mahdollisimman luonnonmukaisena.

    Ks. myös rakennuskohtaiset toimenpidesuositukset edempänä.

    Kaava:
    Alueella on voimassa valtioneuvoston 29.3.2007 vahvistama Pirkanmaan 1. maakuntakaava. Tila sijaitsee maakunnallisen maisema-aluerajauksen (Mam 014) alueella, johon kuuluu suurin osa Pälkäneveden ranta- ja vesialueesta. Rättärin saaren pohjoispuolella on laivaväylän viivamerkintä.

    Alueella ei ole voimassa olevaa asema- tai yleiskaavaa.

    Pälkäneen rantayleiskaava on tullut vireille maaliskuussa 1999 ja Vesalan tilan alue kuuluu rantayleiskaavan suunnittelualueeseen.

    Rantayleiskaavan viivästyessä on alueen maankäytön ratkaisemiseksi 2006 päädytty valmistelemaan yksityistä ranta-asemakaavaa.

    Suulliset lähteet:
    Perikunnan jäsenet

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Rakennukset

  •  
    Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    001   Vesalantie 70 asuinrakennus - omakotitalo
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    002   Vesalantie 70 navetta
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    003   Vesalantie 70 aitta
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    004   Vesalantie 70 aitta
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    005   Vesalantie 70 lato
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    006   Vesalantie 70 piharakennus
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    007   Vesalantie 70 viljankuivaamo
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    008   Vesalantie 70 sauna
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    009   Vesalantie 70 huvila
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    010   Vesalantie 70 sauna
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    011   Vesalantie 70 huvila
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    012   Vesalantie 70 huvila
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    013   Vesalantie 70 huvila
     

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Avaa Pälkäne
     
      Kuuliala Hallinnollinen alue  
    Avaa Kangasala
    Pälkäne
     
      Pälkäneen kulttuurimaisema Maakunnallisesti arvokas maisema-alue  
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pälkäne
     
      Vesalan tilan inventointialue 2008 Muu hanke- tai tutkimusalue  

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pälkäneen Kuulialan kylän Vesalan tilan rakennetun ympäristön inventointi Pälkäne
     
      Rakennusinventointi
     
    30.11.2008 08.12.2008

Kartta