Alue Salmentaka

Takaisin

Perustiedot

  • Kunta:
    Pälkäne
    Kylä:
    Salmentaka
    Nimi:
    Salmentaka
    Alueluokka:
    Hallinnollinen alue

Tekstitiedot

  • Historia:
    Salmentakaa on löydetty kivikautisen Suomusjärven kulttuurin (n. 6500-4000 e.Kr.) sekä kivikauden lopun aikaisia esineitä. Peissusta on löydetty kampakeraamiseen kulttuuriin (n. 4000-2000 e.Kr.) kuuluva pohjalainen kirves. Salmentaan kylä on syntynyt 1200-1300-luvulla. Luikalan, Salmentaan ja Sappeen kylät Pälkäneveden Jouttesselän pohjoisrannalla kuuluivat vielä uuden ajan aikanakin samaan jakokuntaan. Kylien ensimmäiset asukkaat tulivat ilmeisesti tulleet Onkkaalasta. Ensiksi asutettiin todennäköisesti Luikalan saari, josta asukkaita siirtyi mantereelle salmen toiselle puolelle Salmentaan kylään ja edelleen rantoja pitkin Jouttesselän perälle syntyneeseen Sappeen kylään. Luikalan kylällä oli pitkään ulkopalstoja Salmentaan tilusten joukossa ja Salmentaan taloilla puolestaan Sappeen takamailla. Lisäksi Salmentaan kylällä oli varhaisempina aikoina osuus Sappeen kyläkeskuksessa olleeseen myllyyn.

    Asiakirjoissa on mainintoja kyläläisistä 1460-luvulta lähtien. Vuosina 1539-1543 Salmentakana oli kahdeksan taloa. Luikalan ja Salmentaan yhteisiä rajoja Sahalahden Töykänää vastaan käytiin jo vuonna 1615, joten omistusyhteys on ainakin näin vanha. Isojaossa Luikala, Salmentaka ja Sappee muodostivat yhteisen jakokunnan. Isojako Salmentaassa tehtiin vuonna 1792. 1700-luvun alkupuolella kylässä ei tapahtunut varsinaisia talonhalkomisia. Useimmat kylän talot halottiin 1700-luvun lopulla ja 1800-luvun alkupuolella. Torpparilaitos syntyi 1700-luvun jälkipuoliskolla, jolloin torppia alettiin perustaa talonpoikaistalojen alaisuuteen. Vuonna 1808 Salmentaassa oli neljä, vuonna 1830 kuusi ja vuonna 1860 12 torppaa. Vuonna 1865 torppia oli kahdeksan.

    Kuvaus:
    Salmentaka sijaitsee Pälkäneveden rannalla Luikalan kylän koillispuolella Sappeen osayleiskaava-alueen länsipuolella. Salmentaan nimi osoittaa, että se on perustettu Luikalasta katsottuna sen saarta ja manteretta erottavan salmen taakse.

    Sappeen osayleiskaava-alueeseen kuuluu osia Salmentaan kylästä. Läntisin inventoiduista kohteista on Ylipeissun eli Kaupin tila, jonka rakennuskanta edustaa 1920-lukua ja sitä varhaisempaa aikaa. Salmentaassa kaava-alueen raja kulkee pohjoisessa Ranin tilan kohdalla. Sen päärakennus on rakennettu mahdollisesti 1940-luvulla. Salmentaan kylään kuuluvat myös Sappeentien varrella sijaitsevat Taipaleen ja Peltolan kiinteistöt, jotka edustavat 1920-luvun lopun ja 1930-luvun rakennuskantaa. Salmentaantien eteläpuolella on 1940-luvun rakennuskantaa sekä sitä myöhemmin syntynyttä vapaa-ajan asutusta.

    Kirjalliset lähteet:
    Sappeen osayleiskaava. Rakennetun kulttuuriympäristön inventointi 2002

    Pälkäneen historia. Pälkäneen kunta. Vammalan Kirjapaino Oy, Vammala 1972.

    Pälkäneen historia II. Pälkäneen kunta. Gummerus Oy kirjapaino, Jyväskylä 1988.

Arkeologiset kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Muinaisjäännös­tunnus Muinaisjäännös­tyyppi Laji Ajoitus
    Avaa Pälkäne
     
      Sulkajärvi Salmentaka
     
      635010013 kivirakenteet
     
    kiinteä muinaisjäännös ajoittamaton
     

Rakennettu ympäristö

  • Tunnuskuva Kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Osoite Kohdetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pälkäne
     
    Kulmala Salmentaka
     
      Hirsikankaantie asuinkiinteistö
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pälkäne
     
    Ylipeissu (Kauppi) Salmentaka
     
      Peissu-Ranintie 5 asuinkiinteistö
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pälkäne
     
    Taipale Salmentaka
     
      Sappeentie 853 asuinkiinteistö
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pälkäne
     
    Peltola Salmentaka
     
      Sappeentie 877 asuinkiinteistö
     

Tutkimushankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Sappeen osayleiskaava. Rakennetun kulttuuriympäristön inventointi 2002 Pälkäne
     
      Rakennusinventointi
     
    01.01.2002 31.12.2002