Eltel Networks Oy on toimittanut Pirkanmaan maakuntamuseolle alustavan maakaapelointisuunnitelman Ruoveden Ruhalan ja Visuveden välille. Maakuntamuseo on tutustunut saamiinsa suunnitelmakarttoihin ja toteaa seuraavaa.
Suunniteltujen maakaapelilinjojen varrelta tunnetaan muinaismuistolain suojaama kiinteä muinaisjäännös Ruhala 2 (ensimmäisen maailmansodan aikaisia linnoituksia, mj.tunnus 1000006727). Siihen kuuluvien rakenteiden sijainti käy ilmi oheisesta karttaliitteestä 1. Kiinteän muinaisjäännöksen kaivaminen, peittäminen, muuttaminen, vahingoittaminen ja muu siihen kajoaminen ilman muinaismuistolain nojalla annettua lupaa on kielletty. Kiinteään muinaisjäännökseen kuuluu lisäksi suoja-alue, joka on tarpeen kohteen säilymiseksi sekä sen laadun ja merkityksen kannalta välttämättömän tilan varaamiseksi sen ympärille (MML 1 ja 4 §). Siten kaivutöiden tekeminen, maamassojen läjitys ja raskailla työkoneilla liikkuminen muinaisjäännösalueella on kielletty. Riittävästä suoja-alueesta ja kaapelilinjan etäisyydestä kiinteään muinaisjäännökseen tulee neuvotella maakuntamuseon kanssa MML 13 §:n mukaisesti.
Suunnittelualueen pohjoisosa Mustajärvestä Visuvedelle sijoittuu alueelle, jota ei ole tutkittu Ruoveden arkeologisissa inventoinneissa. Aluetta voidaan topografian ja korkeusaseman perusteella pitää potentiaalisena ennestään tuntemattomien kiinteiden muinaisjäännösten ja muiden arkeologisten kulttuuriperintökohteiden löytymisen kannalta. Herajärven ja Huilahden rannoilta sekä Laakanperän-Risujärvenperän laaksosta tunnetaan muutama kivikautinen irtolöytö. Lisäksi suunnittelualueella kulkee historiallisesti merkittävä Orivesi-Uusikaarlepyy –tielinja (K. Luoto. Pirkanmaan historiallisesti merkittävät tiet. Pirkanmaan maakuntamuseo 2011. - http://www.tampere.fi/vapriikki/maakuntamuseo/julkaisut .html), johon saattaa liittyä muinaismuistolain tarkoittamia kiinteitä muinaisjäännöksiä, kuten yleisestä käytöstä pois jääneitä tieosuu¬ksia, vanhoja tierakenteita ja -kerrostumia. Tämän vuoksi arkeologisen perinnön huomioonottaminen ko. hankkeessa edellyttää suunniteltujen kaapelilinjojen arkeologista inventointia alueella MML 13 §:n mukaisesti.
Maakuntamuseon saamien lisätietojen mukaan tie 66:n reunassa maakaapeli on tarkoitus sijoittaa tien sisäluiskaan, 120 cm asfaltin reunasta. Arkeologista inventointia ei tarvita näillä linjaosuuksilla. Inventoinnin tarpeesta niissä kohdissa, missä kaapeli sijoittuu vt 66:n sisäluiskan ja tieojan viereen (ulkopuolelle), tulee neuvotella maakuntamuseon kanssa.
Arkeologinen inventointitarve koskee tien nro 66 linjasta poikkeavia kaapelilinjoja, jotka on merkitty suunnitelman karttalehtiin 5-10. Inventoinnissa on otettava huomioon myös mahdolliset vaihtoehtoiset linjaukset. Historiallisen tielinjan osalta inventoinnissa on hylättyjen tieosuuksien ja -rakenteiden kartoittamisen lisäksi arvioitava käytössä olevat tieosuudet, joihin voi liittyä arkeologisen valvonnan, dokumentoinnin ja näytteidenoton tarve.
Aiemmin inventoidulla alueella, Ruojärven lounaispuolella, Pappilanlahden luoteispuolella suunniteltu kaapelilinja kulkee osan matkaa edellä mainittua historiallista tielinjaa pitkin. Inventointiraporteissa (Mikroliitti Oy 2010) paikannettu vanhan tien likimääräinen linjaus käy ilmi karttaliitteestä 2. Kaapelilinjan kaivutöihin ko. alueella liittyy arkeologisen valvonnan ja mahdollisen dokumentoinnin tarve, ja niiden suorittamistavasta tulee sopia maakuntamuseon kanssa erikseen.
Arkeologisia inventointeja voidaan tehdä vain sulan maan aikana, lumettomissa olosuhteissa. Inventointikustannuksista vastaa työhankkeen toteuttaja MML 15 §:n perusteella. Tutkimuksissa tulee noudattaa Suomen arkeologisten kenttätöiden laatuohjeita ja Museoviraston Ohjeita arkeologisen tutkimuskertomuksen laatijalle (2012). Historiallisen ajan muinaisjäännösten osalta inventoinnissa on lisäksi käytettävä ohjeena julkaisua Historiallisen ajan kiinteät muinaisjäännökset: tunnistaminen ja suojelu (Museoviraston rakennushistorian osaston oppaita ja ohjeita 3. 2009). Lisätietoja tutkimusten tilaamisesta ja suorittamisesta saa Museoviraston internetsivuilta (http://www.nba.fi/fi/kulttuuriymparisto/arkeologinen_kulttuuriperinto/arkeologisten_kenttatoiden_tilaaminen) ja maakuntamuseolta (tutkija Vadim Adel, puh. 0408004872, s-posti: vadim.adel@tampere.fi). Inventointiraportti ja hankkeen mahdolliset jatkosuunnitelmat tulee toimittaa maakuntamuseolle lausuntoa varten.
Muun kulttuuriympäristön osalta maakuntamuseolla ei ole suunnitelmasta huomautettavaa.